Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
NOVA VERZIJA POVIJESTI

'OVO SU DVA VELIKA KLUBA IZ HRVATSKE I SRBIJE KOJI SU BILI FILIJALE U VRIJEME JUGE!' Predsjedničinu izjavu burno komentirao jedan od čelnika Partizana

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. studeni 2019. 19:19

- Moja Rijeka je 80-ih godina prošlog stoljeća bila više nekakav rezervni klub za Zvezdu i Partizan, pa sam stoga tada navijala za Hajduk i Dinamo, objavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošle nedjelje na premijeri filma o legendarnom igraču Hajduka Ivanu Gudelju u splitskom HNK.

I, sasvim očekivano, izazvala svu silu reakcija, glavninom negativnih. Predsjedničinu izjavu žestoko su kritizirali i riječki gradonačeljnik Vojko Obersnel i predsjednički kandidati Zoran Milanović i Miroslav Škoro, i mostovka Ines Strenja Linić, i brojni drugi... NK Rijeka od predsjednice je zatražila i službeno očitovanje. I dobila ga je dan poslije, kako je predsjednica objasnila svoje riječi, pročitajte ovdje.

Nakon pet dana javili su se i iz - Partizana!

- Mi smo od osnivanja pravi kozmopolitski klub u kojem su sa zadovoljstvom nastupali igrači brojnih nacionalnosti. S Rijekom sam odigrali puno teških i neizvjesnih utakmica - češće smo se radovali, ali smo imali i neke bolne poraze, kao onaj u dvije utakmice finala Kupa 1979. Bili smo žestoki sportski rivali kako za vrijeme SFRJ, tako i 1999., kad nas je ždrijeb spojio u kvalifikacijama za Kup UEFA. Međutim, nema podataka da je ikada neki igrač Partizana otišao igrati za Rijeku. Dvojica jesu iz Rijeke došli u Partizan, ali je zanimljivo da je tu riječ o igračima koji potječu ili iz Srbije kao Marjanović, ili iz Republike Srpske kao Sredojević. Dodajmo, pritom, da od 1962. niti jedan hrvatski igrač nije ni igrao u Partizanu, rekao je potpredsjednik Partizana Vladimir Vuletić za RTL i dodao:

- Ako već tražite "rezervne klubove" ili "filijale" među klubovima s prostora nekadašnje SFRJ, flagrantan primjer jako lijepe, uspješne i dugotrajne suradnje je srdačan odnos Dinama i Crvene zvezde. Ta dva kluba su, posebno u sedamdesetim i osamdesetim godinama, praktično sve do raspada SFRJ, razmijenila jako veliki broj nogometaša, tvrdi Vuletić.

Na samom kraju, čelnik Partizana poslao je poruku hrvatskoj predsjednici, ali i Zvezdi i Dinamu: - Kozmopolitizam je ono što Rijeku i Partizan jedino i veže, a to nije malo. Za Dinamo i Zvezdu može se zaključiti - similis simili gaudet, odnosno, sličan se sličnome raduje...

Linker
07. ožujak 2024 12:27