Action Images via Reuters
NOVA STRANICA

POČETAK BILIĆEVE ERE! HRVAT IMA JASAN CILJ, A TO JE ELITNO DRUŠTVO GDJE KLUB I PRIPADA 'Kad sam čuo za projekt i ambiciju, to mi je bio velik izazov'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. lipanj 2019. 16:47

Slaven Bilić jučer je i službeno predstavljen kao menadžer West Bromwich Albiona. Bivšem hrvatskom izborniku to je drugi posao u Engleskoj, ranije je vodio prvoligaša West Ham United, a sad će raditi u Championshipu, odnosno drugoj engleskoj ligi.

- Imali smo razgovore s petoricom kandidata, ali nakon što smo upoznali Bilića, preostao je samo jedan čovjek kojeg smo željeli da nas vodi dalje. On je imao veliku želju za dođe k nama. Doveo je ovamo i svoju obitelj. Bilića okružuje prekrasna aura. On ne treba posao u Championshipu, on ga želi, želi nas vratiti u Premier ligu. Ako se to ne dogodi odmah u prvoj sezoni, dogodit će se u drugoj - rekao je Luke Dowling, tehnički direktor WBA, u uvodu druženja s novinarima.

Sjajan osjećaj

Hrvatski stručnjak u klub je stigao tijekom dana sa svojim pomoćnicima Deanom Računicom i Danilom Butorovićem,

- Sjajan je osjećaj vratiti se u engleski nogomet. Želio bih zahvaliti West Bromwich Albionu što mi je pružio ovu priliku. Ovo je privilegija. Ujedno postoji i velika odgovornost kad postaneš menadžer ovoga kluba. Moja je želja bila vratiti se u Englesku, ako će to biti moguće. Championship je uvijek bio na mom popisu želja koje bih htio ostvariti prije umirovljenja. I sad mi se to ostvarilo, k tome u velikome klubu. Kad sam čuo za projekt i ambiciju, to mi je bio velik izazov - kazao je Bilić.

Soccer Football - Championship - West Bromwich Albion - Slaven Bilic Press Conference - The Hawthornes, West Bromwich, Britain - June 24, 2019   New West Bromwich Albion manager Slaven Bilic holds up a shirt inside the stadium after the press conference   Action Images/Jason Cairnduff    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images/Jason Cairnduff

WBA je osnovan 1878. godine i jedan je od klubova s najdužom tradicijom u Engleskoj.

- Ono što ovaj klub čini velikim su njegova povijest i njegovi navijači. Nije to klub star pet godina, nije to klub nastao investicijom, već je riječ o tradicionalnom, obiteljskom klubu. Naši su navijači vrlo zahtjevni, ali također i jako odani.

Ipak, s obzirom na to da je dosad vodio reprezentaciju Hrvatske, te klubove kao što su moskovski Lokomotiv, Bešiktaš i West Ham, Bilića i nakon potpisa novog ugovora pitaju ‘zašto baš WBA?’.

- Volim ovu ligu. Priznajem da mi se nisu nudili TOP-poslovi u Europi, ali isto tako ni ponuda iz WBA nije bila jedina.

WBA je prošlu sezonu završio na četvrtoj poziciji, a u polufinalu doigravanja za popunu Premier lige bolja je bila Aston Villa, koja je kasnije u finalu svladala i Derby County.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 25:  Slaven Bilic, Manager of West Ham United looks on during the Carabao Cup Fourth Round match between Tottenham Hotspur and West Ham United at Wembley Stadium on October 25, 2017 in London, England.  (Photo by Stu Forster/Getty Images)
Stu Forster/Getty Images

- Pokušat ćemo ove sezone izboriti ulazak u Premier ligu, tamo gdje ovaj klub pripada. Nažalost, nismo jedini kandidati. Polovica lige želi isto što i West Bromwich.

Sa svojim novim klubom susretao se u Premier ligi, dok je još vodio West Ham United. U prvoj sezoni na gostovanju kod WBA slavio je sa 3:0, u drugoj izgubio 4:2, a u trećoj je susret završen bez pogodaka.

Nije lako

- Nije lako igrati ovdje, na Hawthornsu. To je jedan od onih klubova kojem atmosfera na domaćem terenu može biti od pomoći. Osjetio sam tu atmosferu preko TV-a u drugoj utakmici doigravanja s Villom... To je pravi nogomet! To ćemo svakako nastojati iskoristiti u sljedećoj sezoni, vjerujem da će nam takva atmosfera pomoći.

Je li se u Englesku vratio kako bi završio nedovršeni posao iz West Hama?

- U West Hamu kraj nije bio dobar. Međutim, nisam u West Hamu bio samo na kraju. Nažalost, posljednji dan je loš za mnoge trenere. No, ponosan sam na sve što sam napravio, a dolazak u West Bromwich ne vidim kao nedovršeni posao nakon West Hama.

Nije bilo konkretnih riječi o prijelaznom roku. Tek je Dowling napomenuo kako treba zamijeniti sedmoricu igrača koji su prošle sezone stigli na posudbu iz drugih klubova. Dodao je kako će posljednju riječ prilikom transfera imati Bilić, jer “on bira momčad’’.

- Želimo se vratiti i onome u čemu smo bili dobri, otkrivanju nekih dragulja za koje mnogi ljudi ni ne znaju - zaključio je Dowling.

Linker
19. travanj 2024 22:21