REUTERS/Kai Pfaffenbach
PROMJENE U NOGOMETU

POGLEDAJTE KOJA SU NOVA NOGOMETNA PRAVILA PO KOJIMA ĆE VATRENI NASTUPITI U VARAŽDINU Najvažnije izmjene odnose se na igranje rukom i zamjene igrača

Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 11. lipanj 2019. 19:54

Utakmica između Hrvatske i Tunisa bit će odigrana po novim službenim pravilima nogometa. Nova je pravila Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) predstavio u ožujku, a koriste se u svim prijateljskim utakmicama od 1. lipnja ove godine odnosno u svim natjecanjima koja počinju nakon 1. lipnja. Pravilnik se ne razlikuje previše od dosadašnjih, ali ima nekoliko zanimljivih izmjena koje će biti vidljive u nadolazećoj sezoni, poput pravila o zamjeni igrača i o igranju rukom.

Pravilo 3 - Igrači

- Igrač koji pri zamjeni napušta teren za igru mora izaći na najbližoj točki granične linije, osim ako ga sudac ne uputi drugačije.

Pravilo 4 - Oprema

- Višebojne podmajice ili podmajice s uzorkom dozvoljene su samo ako su iste kao rukavi glavne majice.

Pravilo 5 - Sudac

- Sudac ne može promijeniti odluku o nastavku igre nakon što je igra nastavljena, ali u određenim okolnostima može pokazati žuti ili crveni karton za raniji incident.

- Ako sudac napusti teren za igru radi pregleda snimke (VAR) ili da bi pozvao igrače natrag na teren na kraju poluvremena, odluka još uvijek može biti promijenjena.

- Službenoj osobi može biti pokazan žuti ili crveni karton zbog nesportskog ponašanja; ako se ne može identificirati počinitelja, žuti ili crveni karton bit će pokazan glavnom treneru u tehničkom prostoru.

- Ako je dosuđen kazneni udarac, izvođač može primiti liječničku pomoć i potom ostati na terenu da bi izveo kazneni udarac.

Pravilo 7 - Trajanje utakmice

- Sudac određuje nadoknadu vremena u svakom poluvremenu za vrijeme izgubljeno zbog medicinskih stanki u skladu s propozicijama natjecanja, npr. stanki za osvježenje pićem (koje ne bi trebale trajati dulje od jedne minute) i stanki za rashlađenje (90 sekundi do 3 minute)

Pravilo 8 - Početak i nastavak igre

- Momčad koja pobijedi u bacanju novčića može izabrati izvođenje početnog udarca.

- Spuštanje lopte - sudac spušta loptu vrataru (ako je igra zaustavljena u kaznenom prostoru) ili jednom igraču momčadi koja je posljednja dirala loptu na mjestu posljednjeg dodira, a svi ostali igrači (obiju momčadi) moraju biti udaljeni najmanje 4 metra.

Pravilo 9 - Lopta u igri i izvan igre

- Ako lopta dodirne suca (ili drugog člana sudačkog tima) te potom uđe u vrata ili se promijeni posjed lopte ili pak započne napadačka akcija, lopta je izvan igre i sudac spušta loptu.

Pravilo 10 - Određivanje ishoda utakmice

- Vratar ne može postići pogodak bacanjem lopte u suparnička vrata.

Pravilo 12 - Prekršaji i nesportsko ponašanje

- Definicija igranja rukom ponovno je napisana radi jasnoće i dosljednosti s jasnim smjernicama kada nenamjerno igranje rukom (ne) treba sankcionirati.

- Potvrda da se vratarevo nepropisno igranje rukom u vlastitom kaznenom prostoru ne sankcionira žutim ili crvenim kartonom.

- Ako nakon ubacivanja ili namjernog suigračeva dodavanja vratar neuspješno udari loptu ili je pokuša udariti da bi je vratio u igru, smije igrati rukom.

- Žuti karton za nepropisno slavlje pogotka ostaje na snazi čak i ako pogodak ne bude priznat.

- Svi verbalni prekršaji sankcioniraju se neizravnim slobodnim udarcem.

- Udaranje predmeta sankcionira se na isti način kao i bacanje predmeta.

Pravilo 13 - Slobodni udarci

- Nakon što je izveden neizravni slobodni udarac, sudac može prestati pokazivati znak za neizravni slobodni udarac ako je jasno da pogodak ne može biti postignut izravno (npr. pri većini neizravnih slobodnih udaraca zbog zaleđa).

- U slučaju slobodnih udaraca koje izvodi obrambena momčad u vlastitom kaznenom prostoru lopta je u igri nakon što je udarena i jasno pomaknuta; ne mora napustiti kazneni prostor.

- Kada je postavljen obrambeni živi zid od najmanje tri igrača, svi igrači napadačke momčadi od njega moraju biti udaljeni najmanje jedan metar; prekrše li ovo pravilo, dosuđuje se neizravni slobodni udarac.

Pravilo 14 - Kazneni udarac

- Vratnice, greda i mreže ne smiju se pomicati pri izvođenju kaznenog udarca, a vratar ih ne smije dodirivati.

- Vratar mora stajati s najmanje jednim dijelom stopala na gol-crti ili u liniji gol-crte pri izvođenju kaznenog udarca; ne smije stajati iza gol-crte.

- Ako se prekršaj dogodi nakon što je sudac označio početak izvođenja kaznenog udarca, a udarac ne bude izveden, mora se izvesti nakon pokazivanja žutog ili crvenog kartona.

Pravilo 15 - Ubacivanje

- Suparnici moraju biti najmanje dva (2) metra udaljeni od točke granične crte na kojoj se izvodi ubacivanje lopte u igru, čak i ako izvođač stoji udaljen od granične crte.

Pravilo 16 - Udarac s vrata

- Pri udarcu s vrata lopta je u igri nakon što je udarena i jasno pomaknuta; ne mora napustiti kazneni prostor.

Linker
17. travanj 2024 08:46