REUTERS
MOŽDA ĆE U ZATVOR U HRVATSKU

POJAVILA SE DOSAD NEOBJAVLJENA SNIMKA HRVATSKIH HULIGANA NAKON DERBIJA U BEOGRADU Izubijani sjede i leže, zbunjeni policajci ispituju: Koji ste vi?

Piše: Robert BajrušiObjavljeno: 03. siječanj 2018. 09:28

Hrvatska odbija surađivati sa Srbijom kada se radi o ratnim zločinima počinjenima na prostorima bivše Jugoslavije, optužba je koju je iznijela Nela Kuburović, ministrica pravde Republike Srbije. Intervju koji je ministrica Kuburović dala Tanjugu zanimljiv je jer se u jednom dijelu bavi odnosima s Hrvatskom, i pokazuje koliko su napeti.

- Republika Hrvatska ne odgovara gotovo ni na jednu zamolnicu koja joj bude upućena iz Srbije. To je posljedica njihova Zakona o ništetnosti iz 2011. godine kojim su anulirani svi brojni sporazumi o suradnji koji su potpisani prije toga, a koji su se odnosili na procesuiranje upravo ratnih zločina - napomenula je Nela Kuburović.

Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije donesen je 2011., pred kraj mandata tadašnje Vlade HDZ-ove premijerke Jadranke Kosor. Autor je bio Vladimir Šeks, koji je u Saboru tvrdio kako spomenuti zakon “vojne optužnice proglašava apsolutno nevažećima, dok aktualne srpske postupke proglašava relativno nevažećima”.

U Srbiju još nije stigao niti hrvatski zahtjev vezan za nedavno pokrenutu istragu protiv šestorice umirovljenih oficira bivše JNA, osumnjičenih za raketiranje Banskih dvora u listopadu 1991., kada su zamalo likvidirani Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ante Marković. - Ministarstvo pravde nije dobilo nikakav zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći u tom predmetu - kratko je prokomentirala gospođa Kuburović.

Prema riječima srpske ministrice pravosuđa, huliganima iz Hrvatske koji su nedavno sudjelovali u tučnjavi na stadionu Partizana, a sada se nalaze pod istragom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, RH nije imala nikakve zahtjeve prema Srbiji, osim molbe da se dostavi obavijest u kojoj fazi postupka se nalazi konkretan slučaj. Ipak, budu li sudionici beogradske makljaže osuđeni zbog vandalizma, vlasti u Srbiji spremne su dopustiti da hrvatski huligani kaznu izdrže u svojoj domovini, ali uz jedan uvjet.

- To znači da bi hrvatska pravosudna tijela morala priznati odluku srpskog suda i tek tada se stječu uvjeti za izdržavanje kazne u matičnoj zemlji - uvjetovala je ministrica Kuburović.

Inače, Jutarnji je u posjedu dosad neobjavljene snimke hrvatskih huligana snimljenih nedugo nakon krvavog derbija u Beogradu. Smješteni su u jednoj prostoriji, dio ih sav izubijan leži, a po svemu sudeći oko njih su policajci koji ih ispituju tko su oni i odakle su.

Linker
17. travanj 2024 04:08