Sportske novosti
TREĆA POTENCIJALNA LOKACIJA

POJAVILA SE NOVA LOKACIJA ZA FAMOZNI NACIONALNI STADION! Iznenađujuća nova ponuda je stigla - argumenti zvuče odlično i praktički je sve spremno!

MEGAPROJEKT Nakon ponude UNIDO-a da u sklopu investicija u Hrvatskoj podignu međunarodnu Akademiju nogometa i brojne nogometne objekte
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. listopad 2018. 22:00

Brojne su reakcije na prijedlog UNIDO-a, organizacije pod okriljem Ujedinjenih naroda koju vode Kinezi za izgradnju nogometnog stadiona u Hrvatskoj. Dok u HNS-u ističu kako to nije inicijativa Saveza i da bi kao partner bili sretni ako bilo tko napravi stadion, ali investitor posao mora dogovoriti s gradom, u igri se pojavila još jedna lokacija.

Osim što se u Zagrebu spominje Blato, a duže je u optjecaju Velika Gorica, da stadion bude na njegovom teritoriju interes izražava Zaprešić. I ne samo to, ima odlične argumente, praktično sve spremno.

Stadioni na rubovima

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, kazao nam je sljedeće:

- Nisam htio gurati moj grad u prvi plan jer uvijek je Zagreb u fokusu, pogotovo je to bitno ako grad treba nešto sufinancirati, no apsolutno smo zainteresirani za suradnju s ulagačem koji bi napravio stadion.

Prezentirao je:

- Zaprešić ima u prostornom planu, između West Gatea, dakle stare zagorske magistrale i rijeke Krapine s jedne strane, te željeznićke pruge s druge strane, prema Novim dvorima, sto hektara zemljišta koje je u prostornom planu upisano kao sport i rekreacija. Na njemu piše izrijekom da su moguća rješenja nogometni stadion, bazen… U neposrednoj blizini, na 300 metara je stanica vlaka s kojim se vrlo brzo dođe u centar Zagreba. Isto tako, tamo je kompletna komunalna infrastruktura, struja, plin, voda i kanalizacija, a tu je i sedam tisuća parkirnih mjesta, koja već postoje kod West Gatea. Taj se prostor nalazi kraj autoceste, na međunarodnom raskrižju puteva za Maribor i vrlo blizu je autoceste prema Bregani. Do zračne luke je pola sata - sipa podatke Turk, koji govore da bi Zaprešić bio savršen izbor u bilo kojem većem svjetskom gradu gdje je intencija da se stadioni grade na rubu ili čak prvom gradiću pokraj. Primjerice, švedska reprezentacija igra u Solni, mjestu kraj Stockholma koje ima 80 tisuća stanovnika.

SN/getty

- Bilo koji potencijalni investitor u roku 24 sata može slagati dokumente za investiciju jer u GUP-u je to ucrtano. Vlasnik zemljišta je sto posto država. Sve je čisto. Odmah pokraj toga je milijun i 500 tisuća kvadrata za golf, u nastavku obnova Novih dvora. To je idealan komplekst na 2-3 milijuna kvadrata. Kad bi netko od investitora došao i kazao “sutra želim crtati stadion”, odgovorili bismo mu “sutra ga možete početi crtati”.

Na zapadnom ulazu u Zagreb, u Zaprešiću koji je negda i bio dio Zagreba, a izvan prometnih gužvi u gradu, uvjeti su savršeni. Osim što, a to je pitanje i za bilo koju drugu lokaciju, vlasnik mora dobro razmisliti sa čime bi punio stadion, izuzev dakako utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije. Treba ga i održavati...

Mukotrpan posao

Ivan Herak, koji je u ime UNIDO-a autoriziran da ih u ovoj fazi zastupa, na temu lokacije stadiona kazao je:

- O tome će odlučivati UNIDO i HNS. S obzirom da mi ne nedostaje iskustva iz oblasti izgradnje sportske infrastrukture, svjestan sam da nas po tom pitanju očekuje težak i mukotrpan posao. Da bi se izgradio nacionalni stadion, moraju najprije biti ispunjene vlasničke, potom i imovinsko-pravne, prostorno-planske, lokacijske i na kraju i ekonomske pretpostavke. U tom smislu, nakon što vjerujem krenemo s Akademijom nogometa, primarno ćemo u odnosu na nekoliko potencijalnih lokacija izraditi predinvesticijske studije koje će dati odgovore i ‘sugerirati’ najprihvatljiviju lokaciju za izgradnju nacionalnog stadiona.

Posjećamo, ponuda je UNIDO-a da u sklopu investicija u Hrvatskoj podignu međunarodnu Akademiju nogometa, a u okviru nje kampove i stadion. Dobili smo na uvid i pismo namjere kojeg je UNIDO poslao HNS-u, u kojem je zaintrigirao dio promemorije u kojem UNIDO predlaže širenje Akademije i na susjedne zemlje, naglašavajući posebno Sloveniju.

O tome Herak kaže:

- UNIDO je sastavnica UN-a pa se moguće širenje Akademije podrazumijeva kao nesporna činjenica. Što se Nogometnog saveza Slovenije tiče, nedavno, prilikom odigravanja utakmice Slovenija - Cipar, bio sam gost predsjednika NZS-a Radenka Mijatovića. Pridruživanje Slovenije je logičan potez, ne samo stoga jer HNS i spomenuti Savez odlično surađuju, već i radi toga što NZS, kada su u pitanju ulaganja u nogometnu infrastrukturu, ima izuzetno kvalitetno postavljen normativan sustav i dobra praktična iskustva.

U dijelu suradnje između Akademije i dvaju nogometnih Saveza postoji realna mogućnost da se izgradnja infrastrukture u pograničnim područjima napravi i kroz sredstva EU fondova namijenjena poticanju razvoja transgranične suradnje, pa se primjerice u tom kontekstu nameće lokacija Čatež, kao jedna od mogućnosti izgradnje kampa kojeg bi koristio UNIDO, odnosno HNS. Osim toga, Slovenija je i vrlo interesantno ‘tržište’ za regrutiranje polaznika Akademije, a ne valja smetnuti s uma ni da će predavači na Akademiji biti i eminentni profesori i treneri i iz drugih zemalja, pa tako i Slovenije.

Jačanje interesa

Herak posebno naglašava da je to još uvijek samo prijedlog koncepcije kojeg potpisuje UNIDO. Ističe da Kinezi imaju daleko veće planove od samog stadiona. Rekao je i ovo:

- Predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić, koji zastupa Kineze u brojnim projektima, i ja u neformalnim kontaktima s čelnicima UNIDO-a dobili smo čvrsta uvjerenja da bi osnivanje spomenute Akademije izvjesno rezultiralo jačanjem interesa kineskih kompanija za marketinškim i ostalim ulaganjima u hrvatski nogomet.

Linker
25. travanj 2024 09:44