REUTERS/Carl Recine
SIVA ZONA

POKREĆE SE ISTRAGA ZBOG SPORNOG PROIZVODA AMERIČKE VOJSKE? Francuzi pod povećalom! Sumnja se na to da su ga koristili i pred finale SP-a s Hrvatskom

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. rujan 2019. 20:30

Pod istragom Svjetske antidopinške agencije (WADA) trenutno je momčad francuskog prvaka PSG-a. Kako trenutno stvari stoje, nitko se nije dopingirao striktno zabranjenim sredstvima uoči njihova otvaranja Lige prvaka u kojem su razbili madridskog Reala, ali... Siva zona je područje u koje uvijek valja dvaput pogledati.

Priča se pokrenula nakon te utakmice, ali i odmah navodno proširila na francusku nogometnu reprezentaciju. Moguće je da su se svjetski prvaci, kako javljaju neki strani mediji, uoči finala protiv Hrvatske koristili posebnim žvakaćim gumama koje se mogu protumačiti kao energetsko sredstvo. One nisu nedopuštene, ali imaju specifičan učinak na tijelo konzumenta.

Žvakaće gume koje se mogu slobodno kupiti na tržištu patentirala je američka vojska. One su bez šećera, ali sadrže povećanu dozu vitamina B i kofeina koji se već pet minuta nakon korištenja apsorbira u tijelu. Koristili su ih svojedobno, odmah nakon pojave na francuskom tržištu i nogometaši Monaca koji su prije dvije godine bili prvaci Francuske.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Hrvatska reprezentacija.
Foto: CROPIX
CROPIX

Prije svih se oglasio liječnik francuske reprezentacije Franck Le Gall.

- Nisam siguran koliko su te žvakaće gume učinkovite. Žvakaće su na raspolaganju igračima, stoje na stolu u sredini svlačionice s ostalom energetski bogatom hranom kao što su orašasti plodovi. Može ih uzeti tko želi, nitko ih ne tjera da ih konzumiraju.

Francuska reprezentacija na raspolaganju je za vrijeme SP-a u Rusiji imala čak 120 paketića spornih žvakaćih guma, javlja El Mundo. Dok istraga PSG-a i Francuske traje, bespredmetno je govoriti kakve bi mogle biti eventualne sankcije, ali zasad je taj proizvod legalan.

Linker
18. travanj 2024 15:23