Armada
Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media

ŠTO IM SVE NEĆE PASTI NAPAMET

POLICIJA U ČUDU NAKON INOVACIJE NAŠIH NAVIJAČA Imaju potpuno novi način unošenja pirotehnike na stadion, ovi iz Armade otkriveni su tek slučajno...

AUTOR:
  • Sportske novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 27.02.2017. u 14:51

 • U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 22. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili niz 'zanimljivih' događanja.

  Osim standardnih pogrdnih povika s tribina, najviše je problema ovog kola bilo s pirotehnikom, kako na utakimici Hajduka i Istre na Poljudu , tako i na utakmicama Cibalije i Dinama u Vinkovcima te one između Intera i Rijeke u Zaprešiću.

  Iz HOO-a su u svom izvještaju ubacili i interesantu crticu sa nedavnog skupa o „sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama“. 

  ''Ispred Ministarstva unutrnjih poslova obavijestili su da su rigorozne mjere potrebne s ciljem otkrivanja novih načina unosa pirotehničkih sredstava na stadione. Uz već postojeće „metode“ unošenja pirotehničkih sredstava u rektumu i ženskim spolnim organima, navijači su počeli unositi pirotehnička sredstva u ustima. Tako je policija nakon tri pregleda jednog pripadnika Armade u Rijeci, tek prilikom pokušaja alkotesta iz njegove usne šupljine izvadila pirotehničku  napravu veličine 6x4 cm. Razvojem novih tehnologija razvijaju se očito i pirotehnički noviteti. Dosad su „palačinke“ zaljepljene za leđa unošene na stadione a sada ih navijači lijepe i na stopala.  Ono na što su upozorili ispred MUP-a je da se radi o zapaljivim sredstvima koja se ničim ne mogu ugasiti.''

  Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

  --------------------------------------------------------------------------------

  ZBIRNO IZVJEŠĆE 22. KOLA MAX TV PRVE HNL

  HNK HAJDUK - NK ISTRA 1961 4 : 0

  Utakmica 22. kola Maxtv Prve HNL odigrana u  Splitu, u petak 24. 02. 2017. u 18.00 sati na stadionu Poljud

  Utakmica je odigrana pred oko 5000 gledatelja, od kojih je bilo čak 3000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), te dvadesetak članova Demona (navijačka skupina NK Istre 1960).

  Većim dijelom prvog poluvremena nije bilo uvredljivih skandiranja, a u drugom dijelu susreta zabilježeno je skandiranje " HNS pederi nogomet ste sjebali". u 73. i 74. minuti.

   

  Nije, međutim, izostalo piromansko divljanje, pa je u prvom poluvremenu zabilježeno paljenje 2 dimne kutije (33. i 44. minuta), te dvije "bengalke"(36. i 40. minuta). U drugom su dijelu utakmice pripadnici Torcide vrlo često koristili nedopuštena pirotehnička sredstva. U 56. minuti upalili su tri dimne kutije i jednu bengalku u, 57-oj tri dimne kutije i 3 signalne baklje, zatim u 58. minuti 7 bengalki, u 59-oj 12 bengalki, u 60-oj osam signalnih baklji, minutu poslije (61.) dvije bengalke, odmah potom (63.) jednu signalnu baklju. Ludilo s pirotehnikom nastavlja se pa je do kraja utakmice aktivirano još sedam bengalki ( 66., 68.,  87. i 90- minuta). Sve skupa  zabilježeno je 10 dimnih kutija i 42 bengalke, odnosno signalne baklje. Osim toga, navijači Torcide su u 64. minuti na jednom dijelu tribine zapalili nekoliko stolica  koje su gorjele sve do 80. minute kada je tamo poslana vatrogasna služba.

   

  NK LOKOMOTIVA  -  NK OSIJEK  2 : 0

  Utakmica 22. kola MAXTV Prve HNL odigrana u subotu 25. veljače 2017.u 17.00 sati u Zagrebu na stadionu Kranjčevićeva

  Susret zagrebačkog i osječkog kluba promatralo je blizu 500 gledatelja, među kojima i tridesetak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Utakmica je protekla u sportskom ozračju i bez navijačkih ispada.

   

  NK ZAPREŠIĆ : HNK RIJEKA  1 : 2

  Utakmica odigrana na stadionu  u Zaprešiću pred otprilike 3.100  gledatelja od kojih 500 pripadnika Armade koji su zbog  rigoroznih  pregleda od strane redarske službe i policije ulazili na stadion do 35. minute. Početkom ovog djela prvenstva rigorozno su pooštrene mjere policije s ciljem prevncije unošenja pirotehničkih sredstava, pa su u Zaprešiću pripadnicima Armade oduzete veće količine pirotehničkih sredstava. Navijači su to jutro između južne tribine i ograde zakopali više pirotehnička sredstva, ali ih je redarska služba pravovremeno otkrila i oduzela.

  Tijekom utakmice u Zaprešiću upaljena je jedna baklja i jedna  dimna naprava u 8. minuti i jedna u 65-oj, sve ostalo bilo je svedeno na verbalno vrijeđanje.

   

  U 17. minuti Armada skandira  „Purgerske pičke“, a u 28. minuti, nezadovoljni jednom odlukom suca, skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Potom nezadovoljni sudačkim odlukama sucu Vučemiloviću skandiraju „Osiječka pičko“, a odmah slijedi skandiranje „Mamiću Mamiću, govno srpsko, pičko četnička, mi te mrzimo“. U 36. minuti opet nezadovoljni sudačkom odlukom skandiraju „Osječka pičko“, a potom (opet sucu) „Jebo te Mamić“.

  U 72. minuti Armada pjeva „Kako je dobro jebati te opet stviti kitu u tvoju ritu. Ko nekad popuši mi nježno za ona dobra, dobra, dobra stara vremena“. U 75. minuti opet skandiraju „Purgerske pičke“.

  NK CIBALIA  -  GNK DINAMO  1 : 2

  Utakmica 22. kola MAXTV Prve HNL odigrana u nedjelju 26. veljače 2017. u 15.00 sati na stadionu Cibalije u Vinkovcima

  Pred 4.500 gledatelja, među kojima više od 500 Bad Blue Boysa (navijačka skupina GNK Dinama) i preko 100-njak Ultrasa (navijačka skupina NK Cibalije), odigrana je utakmica puna incidentnih situacija. Velik broj redara i pripadnika policije sugerirao je da će organizacija biti na najvišoj razini. Bila je to iluzija jer su već prije početka susreta počeli odjekivati topovski udari i zapaljene petarde.

   

  BBB su za vrijeme susreta aktivirali više od dvadeset petardi i ispalili dvadesetak topovskih udara, uz više dimnih kutija, a kulminacija nereda se dogodila u sedamdesetim minutama, kad se upalilo mnoštvo bengalki od kojih su dvije završile na samom travnjaku, desetak i više je bačeno na tartan stazu, toliko ih je zapaljeno među BBB-ovim pripadnicima, uz gust dim iz nekoliko dimnih kutija.

  Nažalost nitko od službenih osoba nije reagirao na to piromansko divljanje, a 32 redara , postrojeno ispred BBB-a stoički je promatralo što se zbiva saginjući glave da ih koje od pirotehničkih sredstava ne pogodi i ozli-jedi.

  Petarde: 4 prije početka susreta, a zatim u 17., 18.(4), 19., 31., 32., 33., 36.,38., te 46. i 57. minuti;

  Topovski udari: 6., 13., 16., 18., 24., 31.(2)., 35., 38., 42., 43., 45., 56., 57., 71/72. (7)

  Baklje:71.-73- minuta

  Ultrasi su zapalili svega jednu bengalku u 6- minuti.

  BBB su uz poznatu scenografiju s prekriženom glavom Zdravka Mamića, skandirali „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“(21. i 22. minuta), a u 90-oj i nakon nje priključili su se skandiranju Ultrasa i cijelog gledališta s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

  Ultrasi, a i ostatak gledališta bio je ogorčen nekim sudačkim odlukama pa je u više navrata stadionom odjekivalo „Cigani, Cigani“ 12., 32., 89. minuta, a naročito po završetku utakmice kad se još minutama orilo Cigani, Cigani“. Ultrasi su sucu dobacivali i „Osječka pičko“ i „Osječko govno“ (19.,31., 34., 35. i 78. minuta. Također, Ultrasi skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ u 31- i 34. minuti, a to skandiranje kulminira u 90-oj minuti i poslije nje kad im se priključuje publika na stadionu, ali i pripadnici BBB-a.

  --------------------------------------------------------------------------------

  Iz drugih medija