privatna arhiva
NEMA STRAHA ZA HR NOGOMET

POMELI KONKURENCIJU IZ ČITAVOG SVIJETA I U ŠPANJOLSKOJ DOBILI PRILIKU ŽIVOTA Ponikli su u klubu koji polako nestaje, a otkrio ih je jedan Švicarac

NOGOMETNA BRAĆA Na kampu u Španjolskoj izabrani među 3 najbolja igrača koji će trenirati u Primeri
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 19. travanj 2019. 17:29

Hrvatski sport može se pohvaliti s mnogo vrhunskih uspjeha koje su ostvarili braća ili sestre. Tako imamo sestre Zaninović koje su osvajale medalje u taekwondou, braću Sinković koji iz godine u godinu javnost uveseljavaju odličjima u veslanju ili, pak, Ivana i Anđela Kvesića koji su osvojili brončanu medalju na EP u karateu krajem ožujka. Na dobrom putu prema velikim uspjesima su i braća Noa i David Kovačić, nogometaši Zagreba. Marljivi tinejdžeri su se sportskom životu okrenuli još u djetinjstvu. Trenirali su nekoliko sportova paralelno, a od šeste godine odrađuju dva treninga dnevno.

- Tata mi je predložio da počnem trenirati judo. Otišao sam u klub koji je blizu našeg doma, a treneri su odmah primijetili da sam talentiran. Trenirao sam dvije godine, ali mi je oduvijek bio san baviti se nogometom. Za Zagreb sam se odlučio zbog blizine, prošao sam selekcije i sada sam tu već 11 godina. Ipak, judo je jako pridonio mom razvitku jer mislim da sam fizički napredniji od ostalih igrača. Po uzoru na starijeg brata počeo sam i s individualnim kondicijskim treninzima kod Pere Kuterovca - rekao je 17-godišnji David.

privatna arhiva

Sportaši od malih nogu

- Neko smo vrijeme trenirali paralelno nogomet i judo, ali ja nisam bio toliko uspješan kao mlađi brat koji je bio viceprvak države čak četiri puta. Tijekom ljeta smo plivali u Zadru, a zimi skijali u Austriji. Čak smo se okušali i u atletici. Zahvalan sam roditeljima što su nas usmjerili na sportski put, tek sada vidim koliko je sport koristan u razvoju psihomotoričkih sposobnosti. U prvom razredu počeo sam se baviti nogometom i još sam tu - ispričao je 19-godišnji Noa, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

David je ljubav prema nogometu razvio u ranijoj dobi kada je odlazio gledati starijeg brata na treninge i utakmice.

- Jedva sam čekao da mogu početi s treninzima. Sedam godina igrao sam na poziciji stopera. Velika motivacija za daljnji rad bila mi je kada sam jedne sezone bio među najbolja 22 igrača u ZNS-u, a prošle sam godine bio najbolji strijelac kluba s 25 golova.

privatna arhiva

Noa nije mijenjao igračku poziciju od početka:

- Više- manje sam cijeli život stoper. Nekad sam igrao i špicu, ali rijetko. U mlađim danima nisam imao konstantnost, ali kada sam došao u juniore prije dvije godine, tadašnji je trener vidio nešto u meni i dao mi priliku pa sam postao standardni igrač.

Švicarski menadžer

Braću Kovačić kontaktirao je Švicarac Andrea Albertoni koji im je omogućio trodnevni draft koji je početkom travnja organizirao Atlético Matalascañas, na obali Španjolske, u suradnji s tvrtkom Infinitive Global Sport i Wyscaut. Draft je okupio 39 mladih, talentiranih nogometaša iz cijelog svijeta.

privatna arhiva

- Naš menadžer Andrea Albertoni uvijek važe opcije i želi samo najbolje za nas. Treninzi i testiranja bili su na profesionalnoj razini, a svi treneri su bivši igrači koji su igrali u Italiji. Na kraju su se treneri odlučili da smo među tri najbolja igrača koji bi trebali dobiti priliku zaigrati u nekom profesionalnom klubu. Ovo je bio prvi takav draft, i bilo je važno da se nađemo tu jer je plan da se draft raširi svugdje po svijetu - rekoše nam braća koja bi u budućnosti voljela odjenuti i reprezentativni dres.

Na pitanje koji europski klub trenutačno igra najbolji nogomet, David će reći:

- Mislim da Ajax, uz Barcelonu, igra najljepši nogomet u Europi, barem što se tiče ove sezone - a Noa dodati:

- Najdominantniji nogomet ove sezone igrao je Manchester City, Liverpool je također odličan, kao i Ajax, ali o svemu, vidjeli smo, na kraju odlučuju sitnice.

Linker
23. travanj 2024 22:50