Ivo Ravlic / CROPIX
PORAZ NA STARTU ELITNE RUNDE

PORTUGALSKI LAVOVI BILI SU PREJAKI Hrvatski prvak još se nije navikao na ekstremne uvjete u Rusiji SPORTING POVEO NAKON 29 SEKUNDI Slijedi popravni

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. studeni 2019. 17:54

Prvak Hrvatske Novo vrijeme Apfel iz Makarske odradio je svoju prvu utakmicu na svom drugom uzastopnom nastupu na turniru Elitne runde u futsalu. Suparnik nije mogao biti teži, u sibirskom gradu Tjumenu s druge strane bio je aktualni prvak Europe, moćni Sporting iz Lisabona, koji je lani na istom turniru u glavnom gradu Portugala Makarane svladao sa 6:0. Korak naprijed je napravljen u odnosu na 2018., apsolutni favoriti za prvo mjesto na turniru jučer su slavili s 4:0. Da nije NVA tako loše ušao u oba poluvremena, rezultat je mogao biti ljepši, no Sporting je ipak sam vrh europskog futsala.

Nije krenulo dobro, nisu se igrači nakon vanjskih minus 15 stupnjeva Celzija još ni privikli na toplinu dvorane Centralnjij sportskog kompleksa, a već su Portugalci poveli. Nakon samo 29 sekundi Taynan je ubacio pred vrata golmana Filipa Baškovića, gdje je potpuno zaboravljen ostao strijelac Alex.

Dalo je to Sportingu mirnoću, prijetili su Taynan, Leo, Joao Matos, Diego Cavinato, Pany Varela, bila je obrana Makarana na čelu s Baškovićem na teškim mukama. Onda su u osmoj minuti lisabonski Lavovi dobili i poklon. S desetak metara, ne previše jako, tukao je Varela, Matej Fideršek zaklonio je pogled Baškoviću i lopta se od vratnice ušetala u vrata.

Razbudilo je to napokon Makarane, odmah potom opalio je Lucas, čiji je atraktivni udarac obranio vratar punog imena Goncalo de Sousa Portugal. U 9. opet Lucas i opet Goncalo, u 12. je Goncalo ukrotio i pokušaj Fideršeka. Razbranio se i Bašković, počelo je Novo vrijeme Apfel malo dolaziti k sebi u smiraj prvog dijela.

Čudesnu priliku za smanjenje zaostatka NVA imao je u 16. minuti. Lucas je povukao kontru i proigrao Igora Osredkara, koji je bio sam ispred Goncala. Vrhunska šansa i vrhunska intervencija 27-godišnjeg portugalskog reprezentativca. Bila je potkraj prvog dijela i jedna sporna situacija, kada su španjolski suci malo progledali kroz prste susjedima Portugalcima. Bilo je vatreno na rubu Sportingova šesterca, možda i situacija u kojoj je Novo vrijeme trebalo dobiti prekršaj za kazneni ili barem opasni slobodni udarac.

I u nastavku je problem bila koncentracija na startu. Dva gola zabili su Portugalci u 22. minuti, prvo je iz auta Alex asistirao strijelcu Leu, koji je odmah potom bio dodavač Cesaru Vaz Mendesu u kontri za odlazak na 4:0. Petnaest sekundi prošlo je između ta dva pogotka Sportinga…

Probao je u posljednjih deset minuta trener Tomislav Horvat s Kazazićem kao igračem-vratarom u napadačkoj fazi, sakrilo je loptu Novo vrijeme, zaprijetio je dvaput opasno Kazazić, ali priča je ostala stara, Goncalo je bio i ostao nesavladiv.

Već sutra NVA ima novi veliki ispit. Suparnik u 15 sati po hrvatskom vremenu bit će im domaćin turnira Tjumen.

Linker
24. travanj 2024 14:06