Fredi Kramer
 Ranko Suvar / CROPIX CROPIX
POČIVAO U MIRU

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ FREDIJA KRAMERA Obitelj i prijatelji se oprostili od uglednog sportskog novinara, radijskog komentatora i publiciste

Piše: HinaObjavljeno: 21. siječanj 2020. 17:06

Obitelj, rodbina, prijatelji i kolege novinari oprostili su se u utorak na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj od sportskog novinara, radijskog komentatora i publiciste Fredija Kramera.

Kramer je preminuo 14. siječnja u 89. godini, nakon što mu je pozlilo prilikom odlaska iz zgrade Hrvatskog sabora, a svi pokušaji reanimacije saborske liječnice i osoblja hitne pomoći nisu urodili plodom.

Fredi Kramer, kojeg brojni slušatelji Hrvatskog radija pamte po ugodnim baritonskom glasu, rodio se 9. srpnja 1931. u Zagrebu u kojem je 1953. završio gimnaziju.

Novinarstvom se bavio od 1956 godine., a od 1961. je zaposlen na Radio-Zagrebu (HRT) kao novinar suradnik, bio je urednik (1963–67), izvjestitelj (1968–72), komentator (1973–98), te pomoćnik glavnoga direktora od 1998. do umirovljenja 2000.

Kao član sportske redakcije Radio Zagreba posebno se zanimao tenisom, nogometom, atletikom i zimskim sportovima.

Dobitnik je Trofeja Hrvatskoga športskoga saveza (1992), Nagrade grada Zagreba (1994), nagrade za životno djelo Hrvatskoga zbora sportskih novinara (2004) i Nagrade "Franjo Bučar" (2009).

Od prijatelja i redakcijskog kolege prvi se oprostio Ognjen Naglić koji je naglasio da je Fredi Kramer bio vrsni novinar i publicist koji je novinarstvo živio do posljednjeg daha.

"Kramer je svojim prepoznatlivim baritonom, uz legendarnog Ivu Tomića, bio simbol i prepoznatljivi glas radio Zagreba koji se uvijek trudio govoriti tečnim hrvatskim književnim jezikom".

Bivši načelnik istarske općine Funtane Tomislav Čoga kazao je da je Fredi Kramer od umirovljenja polovicu vremena provodio u Funtani u kojoj se uključio u sve pore života i u kojoj je dobio titulu počasnog građanina mjesta.

"Na oproštaj od Tebe iz Funtane u Zagreb je došao pun autobus tvojih prijatelja i poznanika na čelu s načelnikom i njegovom zamjenicom", rekao je Čoga.

Linker
17. travanj 2024 10:39