Getty Images
'INTELSTATS'

POSLOVNI POTHVAT IVANA RAKITIĆA NA HRVATSKOM TLU 'Bio bih najsretniji kad bi svi hrvatski klubovi, kao i igrači imali taj alat na svom dlanu'

IVAN RAKITIĆ Hrvatski nogometni reprezentativac postao suvlasnik IntelStats softwarea
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. prosinac 2017. 12:04

Uvijek je lijepo čuti da hrvatski sportaši ulažu novac na hrvatskom tlu. Sada im se pridružio i Ivan Rakitić. Nogometna zvijezda Barcelone i Vatrenih postala je suvlasnik IntelStats softwarea...

IntelStats football aplikacija profesionalni je alat za detaljnu analizu igrača te obradu svih statističkih parametara na utakmicama. Namijenjen je trenerima, analitičarima, igračima, klupskim skautima te omladinskim školama i akademijama. Većinski vlasnik IntelStats tvrtke nogometni je analitičar Ivan Ilečić koji je na softwareu radio nekoliko godina, obišao više od 30 europskih klubova i njihovih analitičara te je aplikaciju, kako kaže, ispolirao bitnim podacima i parametrima koje koriste treneri kao što su Jürgen Klopp, Pep Guardiola ili Joachim Löw te klubovi poput Bayerna, Borussije (D), Manchester Cityja, Leverkusena, Liverpoola, Chelseaja, Totenhama, Real Madrida... ali i reprezentacije Njemačke i Engleske.

Konzalting klubovima

- Trenutačno analiziramo utakmice Lige prvaka, određene utakmice Premiershipa, Bundeslige i Serie A, kompletnu Prvu HNL, sve igrače u njoj kao i hrvatsku reprezentaciju i njezine protivnike. Za razliku od konkurencije, IntelStats nudi statističke parametre i analize koji su bitni za napredak igrača. Danas pomoćni treneri ili analitičari previše vremena troše samo na gledanje kompletnih utakmica i rezanju klipova jer nemaju adekvatan alat koji to može uraditi za njih. IntelStats još nudi konzalting klubovima na koji način mogu iskoristiti maksimalne kapacitete kroz bitne parametre kao i skauting savjetovanje - kazao nam je Ivan Ilečić, nekadašnji igrač Zagreba s iskustvom igranja u Drugoj njemačkoj ligi.

Screenshot

Ivan Rakitić spremno nam je objasnio razloge zbog kojih se odlučio na ovaj poslovni aranžman.

- Koristim IntelStats na redovnoj bazi, kao što sam koristio i druge sustave u različitim klubovima. IntelStats obrađuje utakmice Barcelone, kao i hrvatske reprezentacije i Lige prvaka pa mi je odlično vidjeti svoju analizu nakon utakmice na iPadu. Tu Ivan Ilečić odradi i dodatni dio posla pa mi još pošalje određene klipove koji meni kao i svakom igraču dobro dođu da se vidi šta je bilo dobro, a što loše na utakmici. Ivan me, naravno, malo zeza s tim klipovima i podacima koje mi šalje nakon utakmice, ali što je tu je, ipak je on stručnjak pa mu je to dopušteno, ha-ha...

Rakitić je, dakle, na neki način uložio i u sebe kroz ovaj poslovni aranžman.

- Ivan je radio je s nama u reprezentaciji te nas pripremao za nadolazeće utakmice, a kad sam vidio koliko je sofisticiran taj sustav koji je napravio - a prošao sam puno klubova i vidio puno sustava - rekao sam, ovo je budućnost koja će za napredak igrača biti neophodna.

Rakitić već ima ideje o širenju baze korisnika.

- Kako je ovaj sustav jako bitan za mlade igrače, tako ćemo Ivan i ja software uskoro prezentirati u omladinskoj školi Barcelone, odnosno u La Masiji, ali i u drugim europskim klubovima.

Kako stojimo s hrvatskim klubovima?

- Bio bih najsretniji kad bi svi hrvatski klubovi, kao i njihovi treneri i igrači u omladinskim pogonima, imali IntelStats alat na svom dlanu. Nogomet je danas bez tehnologije nezamisliv i to je već sada svima jasno, te ako ne pratite tehnologiju, teško ćete ići ukorak s nogometom. Istraživanja i razne studije, Ivan o tome više zna, dokazali su koliko su video snimka i analiza bitne za razvoj sportaša, odnosno koliko je u minusu sportaš koji je ne koristi tehnologijom. Svi znamo kakva je financijska situacija u pojedinim hrvatskim klubovima, te smo se stoga dogovorili da ćemo klubovima koji nisu u stanju plaćati analize, svoju tehnologiju ustupiti besplatno. Isto tako tražit ćemo sastanak i u HNS-u da probamo naći model kako bismo hrvatske trenere u omladinskim školama opremili tehnologijom da budu na razini njemačkih i engleskih klubova - zaključio je Ivan Rakitić.

Linker
22. travanj 2024 22:27