Cropix
'TEŠKO DA ĆE TO ITKO PONOVITI'

POTRESENI SLAVEN BILIĆ OTKRIO MALO POZNATU ANEGDOTU S ALEXOM FERGUSONOM 'Zvao me je u United, već sam se i sastao s njim u Manchesteru...'

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 07. svibanj 2018. 22:44

Vijest je potresla nogometni svijet, ne samo Englesku, Škotsku, Veliku Britaniju... Sir Alex Ferguson (76, rođen 31. prosinca 1941.) doživio je izljev krvi u mozak, hitno je transportiran iz svoga doma u Cheshireu, u bolnicu u Macclesfieldu, u Salford Royal kliniku, gdje je i operiran tijekom subotnjeg prijepodneva.

U nedjelju se tijekom jutra nagađalo kako je slavnom stručnjaku pukla aneurizma u mozgu, položen je u induciranu komu (što je uobičajen postupakposlije takvih operacija) s objektivno nejasnim perspektivama kako će se zdravstveno stanje vremešnog velikana dalje razvijati.

- Sir Alex je u komi i stanje je teško. Postupak je prošao vrlo dobro, ali mu je potrebna intenzivna skrb za oporavak. Obitelj moli za privatnost – objavio je Manchester United.

Soccer Football - Saint-Etienne v Manchester United - UEFA Europa League Round of 32 Second Leg - Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Etienne, France - 22/2/17 Sir Alex Ferguson in the stands Action Images via Reuters / Andrew Boyers Livepic
REUTERS

Dogodilo se u subotu jutrom, ali se držalo u tajnosti... Da nešto nije u redu moglo se očitati iz činjenice da njegov sin Darren nije došao na utakmicu svoga Doncastera kojega vodi u nižem razredu engleskog nogometa.

Uskoro je postalo jasno... Mnogi su odmah slali "tweet", poruke... David Beckham je postavio svoju sliku kao dječaka koji uz Fergusona potpisuje prvi ugovor za United, oglasio se i Cristiano Ronaldo "ozdravite mi, šefe". Liverpool je službeno stavio: "Veliki rival i veliki čovjek..."

Slaven Bilić, naš ugledni trener Hajdukove provenijencije, bivši hrvatski izbornik, ali nadasve u Engleskoj cijenjen i uspješan i kao nogometaš (West Ham, Everton) i kao trener (West Ham) na poseban način proživljava ovaj trenutak, piše Slobodna Dalmacija.

- Teško mi je reći je li Ferguson baš najveći svih vremena, za Britance možda i jest, ali u njegovo doba je radio i jedan Fabio Capello i bilo je još njih, ali da je sir Alex jedinstven, tu nema spora. Jedinstven je jer nije mijenjao klub dugi niz godina i trajao je na vrhu s raznim igračima i svi oni koji obožavaju britanski stil poimanja baluna reći će da je baš on najveći. I ne možeš im proturječiti.

Slaven nam priča:

- Potresen sam, kao što sam bio potresen i kad se to dogodilo šjor Ivanu našem, Tomislavu Iviću. Nisu me izravno trenirali, ali tako je to kad se dogodi neprijepornim veličinama koje posebno zrače znanjem, autoritetom. Ferguson je i danas meritum... Pada mi na pamet kad je mogao dobiti onaj finale iz '99. u Barceloni, kad je gubio protiv Bayerna 0:1 sve do 90. minute, pa je u sudačkoj nadoknadi zabio dva gola za 2:1 i trofej, kad je mogao to dobiti, onda valjda može i ovu bitku!

Triput je Slaven imao bliske susrete s Fergusonom:

- Najprije kao igrač West Hama sam se s njim susretao, a onda i kasnije kao izbornik Hrvatske smo u nekoliko navrata popričali... Bila je to privilegija i čast... Na stranu što me 1996. nakon Eura u Engleskoj pozvao da dođem u United i sastali smo se u Manchesteru, ali je taj transfer tada West Ham stopirao.

Bilić nam otkriva i ovo:

- Sir Alex je jedinstven po načinu rada i odnosu prema klubu, njegove metode su neponovljive i ne daju s kopirati, teško će netko moći ponoviti kao što je on uspio da u najvećem mogućem klubu na svijetu pusti svoje korijenje i u trenutku postane veći i od samog kluba.

Dodao je:

- Znate, njegova autobiografija je za mene i inspiracija i obavezna lektira. Ima životopisa koji su neću reći trivijalni, nego zabavno štivo, onako, da se čovjek zabavi, tko je koga sreo i što mu je rekao, ali knjige sir Alexa Fergusona su nogometna enciklopedija. Autorizirane. Govore o intimnim dilemama kako se postavljati u određenim situacijama s momčadi u svlačionici i s pojedincima. I vidiš da se u vrlo sličnim okolnostima on znao postavljati sasvim različito. Iz njegovih autobiografskih priča ja i danas crpim znanje i rado sve to ponovno čitam.

Linker
25. travanj 2024 17:10