CROPIX
FINANCIJSKE PREPREKE

POVRATAK NIJE BLIZU Financijske prepreke onemogućuju lani najboljem igraču HNL-a da se vrati u Rijeku! Franko bi mogao na posudbu, no postoji problem

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. prosinac 2017. 21:25

Izjava sportskog direktora Rijeke Srećka Juričića u jednoj televizijskoj emisiji zagolicala je maštu navijača Bijelih. Na temu Franka Andrijaševića, čiji je status u Gentu poljuljan nedavnom promjenom trenera, Juričić je istaknuo:

- To možemo realizirati jedino ako se Gent zaista želi riješiti Andrijaševića, tj. ako ga žele prodati da bi vratili uložen novac. Naravno, mi ga ne možemo otkupiti, niti smo u stanju prihvatiti obvezu njegovih primanja. Međutim, ima jedna varijanta... - zagonetan je kao i uvijek bio sportski direktor Bijelih.

Velika primanja

Ipak, nije bilo teško dokučiti koja je ta varijanta. Budući da Franko kod aktualnog trenera Genta Yvesa Vanderhaeghea nije u prvom planu, odnosno da ga ne vidi u svojim planovima za prvu momčadi, najbolji igrač HNL-a prošle sezone za belgijski klub predstavlja mrtvi kapital. Platili su ga nešto više od 4 milijuna eura, što je bio rekordan transfer za klub, a uloženo im se ne vraća. Tu u priču ulazi Rijeka: Andrijaševiću bi Rujevica bila odlična prilika za vraćanje forme i samopouzdanja, šansa da pokaže da je aktualni trener Genta pogriješio u procjeni. U rijeci poznaje trenera, ambijent, navijači ga obožavaju, a Franko nikada nije propustio istaknuti zahvalnost koju osjeća prema Rijeci. Dakako, naklonost je obostrana i Rijeka bi ga od Genta rado posudila i pomogla mu da se vrati u život, no priča naglo staje kada se dođe do Andrijaševićevih primanja.

Uostalom, dovoljno su znakovite bile Juričićeve riječi da klub ne može prihvatiti obvezu njegovih primanja. Andrijašević (prema podacima kojima smo baratali kada je potpisao za Gent) u belgijskom prvoligašu ima godišnju plaću od gotovo 800 tisuća eura, koja je i glavna prepreka realizaciji ove priče. Rijeka to nikako ne može platiti, na Rujevici bi teško otišli iznad 200 tisuća eura po sezoni, i jedina bi opcija bila da Gent nastavi pokrivati veći dio Andrijaševićeve plaće dok on igra na posudbi u Rijeci. Budući da bi taj “veći dio” vjerojatno trebao iznositi i 500 tisuća eura, teško je vjerovati da bi vodstvo Genta pristalo na takvo što. Jednostavno, zabili bi si autogol kada bi to napravili, iako ne treba nužno isključiti takvu mogućnost, pogotovo ako Franko u siječnju ne nađe klub koji može od Genta preuzeti njegova primanja i koji Franko smatra, kako je jednom rekao, “nekom novom Rijekom”.

Naravno, eventualan bi povratak u Rijeku značio i veliku Frankovu “financijsku žrtvu”, ali on je puno puta donosio odluke kakve se ne viđaju često u današnjem nogometu, poput one zimus da se odrekne milijunske zarade u Kini ili pak poput ljetošnjeg prihvaćanja ponude Genta a ne Standarda zato što je prva bila povoljnija za riječkog prvoligaša.

Nije blizu realizacije

Budući da mu je prošli tjedan (ponovo) puklo rebro i da ga u drugom dijelu 2017. ozljede nimalo ne zaobilaze, Franko je posvećen rehabilitaciji, uskoro će drugi put postati otac, pa će se više posvetiti i obitelji, pa konkretne vijesti glede nastavka njegove karijere mogu se očekivati iza Nove godine. Priča s Rijekom lijepo zvuči, ali zbog brojki koje su u igri ipak nije blizu realizacije.

Linker
16. travanj 2024 01:54