Marko Todorov / CROPIX
NELEGALNE ODLUKE

POVRŠNOST, NEPAŽLJIVOST, ILI NAVIKA DA SE PRAVNE PROCEDURE MARGINALIZIRAJU Kako je pobogu moguće da se dogodi ovako veliki propust na Skupštini HNS-a?

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. ožujak 2018. 12:00

Samostalna sportska inspekcija Središnjeg državnog ureda za sport provela je nadzor u Hrvatskom nogometnom savezu te se po njenom izvješću nameće logičan zaključak kako su odluke prosinačke Skupštine HNS-a pravno nelegalne! Što nam iza pravnih definicija praktično ukazuju tri stranice izvješća Sportske inspekcije?

Skupština HNS-a od 22. prosinca prošle godine, a na kojoj je između ostalog Davor Šuker dobio novi mandat predsjednika, nije se odvijala po važećoj pravnoj i inoj proceduri. Slijedom toga, odluke te Skupštine nisu pravovaljane. Svoj stav Sportska inspekcija obrazlaže s više nepravilnosti uočenih u zapisniku sa Skupštine, počevši od temeljne, a to je da su novi zastupnici novog saziva Skupštine donosili odluke, a da prije toga nisu službeno verificirani njihovi mandati!?

Veliki pravni propust

Kako je moguće da se dogodi takav veliki pravni propust na Skupštini?

Je li to možda zato što je pravni ekspert HNS-a Vladimir Iveta bio bolestan i izostao sa sjednice, a ostali “pravno potkovani” ili poslovnički informirani bili su površni i nepažljivi? Ili je u pitanju navika da se pravne procedure marginaliziraju, pa se njima ni ne opterećuju čak ni u tako važnoj sjednici, uza sve to pod velikim pritiskom interesa javnosti?

Kako god, zastupnici koji to po propisima još nisu bili, izglasali su između ostalog Odluku o dnevnom redu i njegovim dopunama, Odluku o novom Pravilniku rada Skupštine, Odluku o razrješenju predsjednika i članova Izvršnog odbora HNS-a. Tek nakon toga prišlo se konstituiranju novog saziva Skupštine, te je u daljnjem tijeku odrađen izborni dio (novi predsjednik i Izvršni odbor).

Nadalje, dok nije bilo razrješenja, u radu Skupštine kao zastupnici sudjelovali su među inima Dubravko Galović (NS Brodsko-posavske županije), Stjepan Merkaš (NS Krapinsko-zagorske županije), Ante Vučemilović Šimunović (NS Osječko-baranjske županije), Drago Lucić (NS Požeško-slavonske županije), Davor Ivić (NS Sisačko-moslavačke županije), a koji su istodobno bili i članovi Izvršnog odbora HNS-a, s aktivnim mandatom. To naravno nije u skladu sa Statutom HNS-a.

Ono što se iz drugih navoda inspekcijskog nadzora zaključuje, to je da Skupština u prosincu, i u slučaju da se odvijala prema starom poslovniku, kad je bilo 49, a ne po novom sa 59 zastupnika, nije imala kvorum. Naime, samo je 18 zastupnika iz starog ostalo u novom sazivu Skupštine. Dakle, oni nisu mogli već zbog toga donositi pravno legalne odluke. Sve to posljedično znači su pravno vrlo upitne i odluke koje su potom donesene u izbornom dijelu Skupštine, biranjem predsjednika i članova Izvršnog odbora...

Pravni šlamperaj

Što će ovaj pravni šlamperaj značiti za odnose snaga u HNS-u? Kako je Gradski ured za opću upravu Zagreba u siječnju odobrio upis promjena osoba koje su ovlaštene zastupati HNS, to ukazuje da su oni prihvatili te, za inspekciju pravno sporne odluke Skupštine, i time ih tretiraju pravomoćnima. Temeljem inspekcijskog nadzora i uočenih nepravilnosti Sportska će inspekcija izvijestiti Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, kao tijelo nadležno za eventualno ponovno postupanje u ovom predmetnom slučaju u okviru izvanrednih pravnih lijekova. Dok se taj Ured, odnosno u konačnici Ministarstvo Uprave ne odrede prema navodima u spomenutom izvješću, Sportska inspekcija će zastati s daljnjim inspekcijskim nadzorima u HNS-u u kontekstu svih odluka koje su na Skupštini donesene.

Linker
20. travanj 2024 15:38