REUTERS
ISKRENA LJUTNJA ILI TAKTIKA?

POZADINA SLUČAJA RONALDO Portugalac ljutitom reakcijom želi izvući novac od kluba? 'Uprava ne smije popustiti pred njegovom ucjenom'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 17. lipanj 2017. 16:46

IZ ŠPANJOLSKE: MIHO DOBRAŠIN

Napadač europskog prvaka Real Madrida Cristiano Ronaldo želi napustiti klub nakon što ga je Španjolsko državno odvjetništvo optužilo za utaju 14,7 milijuna eura poreza, objavile su portugalske sportske novine A Bola, a zatim ponovili španjolski dnevnici Marca i As.

Ronaldo, koji ima ugovor do ljeta 2021. godine, “ogorčen” je zbog istrage nad njim te je ovaj tjedan od klupskog predsjednika Florentina Péreza zatražio odlazak iz Real Madrida, u kojem je od 2009. godine. Najbolji igrač finala Lige prvaka odigranog u Cardiffu prije dva tjedna trenutno je s portugalskom reprezentacijom u Rusiji na Kupu konfederacija. Uoči odlaska novinarima je u prolazu rekao da je nedužan. Neimenovane osobe bliske igraču rekle su A Boli da on ne želi biti “žrtva progona” ni “klaun u cirkusu”.

Porez od reklama

Vijest objavljena na naslovnici portugalskog dnevnika govori da je Ronaldo odlučio otići iz Španjolske prije dva ili tri mjeseca. U prosincu su novine El Mundo, na temelju podataka dobivenih od platforme Football Leaks, objavile da je 32-godišnji nogometaš primio oko 150 milijuna eura koristeći poreznu oazu Britanskih Djevičanskih Otoka da ne bi platio porez u Španjolskoj. U utorak je Španjolsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu istaknuvši da je Ronaldo namjerno prevario Ministarstvo financija stvorivši strukturu fiktivnih kompanija preko kojih je od 2011. do 2014. izbjegao platiti 14,7 milijuna eura. Riječ je o porezu na prihod ostvaren od sponzora i reklama. Prije njega su optuženi i njegov suigrač Fabio Coentrao i bivši napadač Atlética Radamel Falcao. Svoj je trojici zastupnik Portugalac Jorge Mendes. Real Madrid Ronaldu je pak dao punu podršku.

- Potpuno smo uvjereni da će dokazati nevinost u ovom slučaju. Otkad je došao u Real Madrid, uvijek je jasno pokazivao volju za ispunjenjem svih poreznih obveza - priopćili su iz Reala.

Ronaldo je, navodno, bijesan na Real jer ga nije dobro zaštitio. Klub je, kako neki tvrde, omogućavao nogometašima primanje novca od reklama preko poreznih oaza da bi im ostalo više.

- Kada je ukinut “zakon Beckham”, postigli su sporazum da se dio zarade ostvaruje na drugi način - kaže Nuno Luz, novinar portugalske televizije SIC.

Realovo priopćenje

Ronaldo je prvo koristio mogućnost koju je pružao tzv. zakon Beckham, prema kojem su strani sportaši plaćali porez po stopi od 24,75 posto na visoke zarade, dok je stopa za Španjolce iznosila 48 posto. Taj je zakon vrijedio od 2005. do 2010, a ime je dobio po engleskom reprezentativcu Davidu Beckhamu, koji je iz Manchester Uniteda bio došao u Real Madrid.

Poreznom se olakšicom strane sportaše privlačilo da dođu igrati u Španjolsku. U jeku gospodarske krize u zemlji to je porezno pravilo ukinuto, a Ronaldo, koji je u ljeto 2009. stigao iz Manchestera, prodao je svoja prava na imidž neposredno prije promjene zakona.

- Odlučio je sada napustiti Madrid, to je rekao Pérezu i generalnom direktoru Joséu Ángelu Sánchezu. No njih dvojica vjeruju da će se ohladiti - tvrdi José Félix Díaz, novinar Marce koji izvještava o Real Madridu. Ronaldo u nedjelju s Portugalom igra protiv Meksika, a nakon Kupa konfederacija odlazi na godišnji odmor.

- U Real Madridu ne računaju na njegov odlazak. Nastoje ga smiriti, prvo su u roku od 24 sata objavili priopćenje pokazavši mu da ga podržavaju - dodaje Díaz. Taj novinar pak smatra da bi ova iznenadna reakcija mogao, zapravo, biti manevar kojim će Ronaldo tražiti novi ugovor, odnosno povećanje plaće, čime bi pokrio iznos koji od njega traži Porezna uprava.

- Ako Ronaldo želi otići, dužnost je kluba uvjeriti ga da promijeni mišljenje. No ako je ovo pokušaj da klub plati njegovu kaznu, onda uprava ne smije popustiti pred ucjenom - napominje Díaz.

Mendes je korijen

Ovo nije prvi put da je stvorena pukotina u odnosu Ronalda i Real Madrida. U sezoni 2012/2013. napadač je lansirao bombu nakon utakmice protiv Granade u trećem kolu kada nije slavio svoja dva zabijena gola u prvenstvenoj golijadi, a onda je pred kamerama rekao:

- Tužan sam zbog jednog profesionalnog razloga i u klubu to znaju. Zbog toga nisam slavio golove. Ljudi ovdje znaju zašto sam nesretan.

Neočekivani požar ugašen je novim ugovorom zaključenim gotovo godinu dana kasnije, u srpnju 2013. a potpisanim u rujnu te godine. Posljednji ugovor Portugalac je potpisao 7. studenog 2016, a on ga veže do 2021. Real Madrid je prije dvadesetak dana osvojio prvenstvo nakon pet godina, a zatim je osvojio i Ligu prvaka drugi put zaredom, što nikome nije uspjelo. Novine El Mundo, koje je madridski odvjetnički ured Senn Ferrero optužio za objavljivanje hakiranih i ukradenih podataka, tvrdi da Ronaldo nastoji izvršiti pritisak na klub.

- U Realu ovo vide kao oblik pritiska koji je došao iz igračevog okruženja. Korijen je sudskog postupka njegov zastupnik Jorge Mendes, također optužen u slučaju - navodi El Mundo. Senn Ferrero, koji zastupa neke od prokazanih, pokrenuo je sudski postupak protiv El Munda nakon tekstova objavljenih prije šest mjeseci.

Jorge Mendes se međutim mora pojaviti na sudu pored Madrida 27. lipnja gdje će se braniti od optužbi da je svojim nogometašima savjetovao stvaranje sustava za izbjegavanje plaćanja poreza. Optužba je stigla nakon što je optužen njegov klijent Falcao.

Cristianu Ronaldu prijeti zatvorska kazna između dvije i sedam godina zatvora te novčana kazna od oko 28 milijuna eura. Nedavno je Vrhovni sud potvrdio zatvorski i novčanu kaznu za njegovog rivala Lionel Messija iz Barcelone, osuđenog za utaju poreza od prihoda na reklame Nitko međutim ne vjeruje da će završiti u zatvoru. Obojici ide na ruku što ranije nisu bili kažnjavani. Nakon slučaja Messi odlučeno je da zastupnici igrača također moraju biti optuženi jer su ih savjetovali. Mendes bi tako trebao biti prvi

menadžer na optuženičkoj klupi a pod istragom su i njegovi igrači te treneri Jose Mourinho, Pepe, Carvalho, Di María i James Rodríguez.

Linker
20. travanj 2024 07:55