Cropix/Ronald Gorsic
ISKREN DO KRAJA

'PRAVI JE POSAO TEK SAD PRED BJELICOM', BIVŠI IZBORNIK SMIRUJE EUFORIJU 'Dinamo je zaslužio pljesak za ovo što je napravio, lijepo je to. Ali...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2018. 00:14

Otto Barić često je prema Maksimiru znao odaslati kritičke strelice, nije zadnjih godina bio zadovoljan Dinamom. Upozoravao je na prazne tribine, na nedostatak kontinuiteta momčadi i struke, time je objašnjavao Dinamov nedorečen europski rezultat. Njegovo je mišljenje uvijek zanimljivo, prati što se događa, ima svoje viđenje, često i drugačije od mnogih. A k tome, danas će u Kranjčevićevoj derbi vrha ljestvice igrati dva njegova kluba, Lokomotiva i Dinamo, a na klupi će biti dvojica trenera koja su igrala u Austriji, gdje imaju i prebivalište.

Kvalitetna selekcija

No krenimo redom. Dinamov europski rezultat ove je godine stigao, Modri su napokon preskočili tu barijeru, dočekali proljeće.

- Dinamo je napravio neke dobre stvari već u pripremi tog rezultata. Ovoga je puta selekcija igrača bila kvalitetna, ostali su neki mladi igrači, temelj one momčadi, a došli su igrači koji su se pokazali kao pojačanja i koji su bili potrebni. Trener Nenad Bjelica uspio je sve to ukomponirati i složiti momčad koja igra dobar nogomet i koja je zaslužila biti u tom europskom proljeću - govori Otto Barić.

Iz njegovih usta nikad nećete čuti previše euforičnih izljeva...

- Dinamo je zaslužio pljesak za ovo što je napravio, lijepo je to. Ali... Znate, kad sam bio u Austriji, za klubove poput Rapida ili Salzburga takav je doseg bio nešto normalno. Pa mi smo igrali finale Kupa UEFA-e! Tako da čestitam Dinamu, lijepo da je napravio taj iskorak, ali objektivno gledajući, to još nije neki povijesni rezultat. Ja nisam euforičan, pred Dinamom je sad teži zadatak da napravi još veći iskorak, a za to će se trebati potruditi, biti još bolji, jer u ždrijebu sigurno ima dosta momčadi koje su bolje od Dinama.

U redu, ali dosad nije bilo baš svakodnevna pojava, štoviše, Dinamo je europsko proljeće čekao 49 godina, nije to ipak velik rezultat?

- Nije. Ponavljam, Dinamo je zaslužio pljesak za sve ove pobjede, ali tek sad treba raditi na tome da taj pljesak i ostane, da bude stalan. A to je nekad puno teže.

Pametan igrač

Nenada Bjelicu trenirao je u reprezentaciji u Portugalu na Euru, je li mogao već tada vidjeti da će Bjelica biti trener od formata?

- Bio je Bjelica vrlo dobar igrač, nije bio vrhunska klasa, ali bio je pametan igrač za kojega se vidjelo da razumije igru. Dobro napreduje kao trener, ali opet ponavljam, pravi je posao tek sad pred njim. Također, vidite kako je to i većim klubovima od Dinama, pogledajte primjer Nike Kovača. Krenuo je u Bayernu jako dobro, doživio komplimente i ovacije čitave javnosti, a čim su se zaredala dva-tri loša rezultata, odmah dođu kritike, problemi, pritisak... To je tako, nema starih zasluga, veliki se rezultati moraju stalno ponavljati. Ja se nadam da će tako i biti s Dinamom.

Publika se vratila na stadion, a upravo je nedostatak navijača Barić često znao spočitnuti Dinamu.

- Vratila se publika, ali treba se potruditi da tu i ostane, tu i klub mora uložiti dodatan napor. Dakle, još se više približiti ljudima, još ih više animirati, a također bi bilo dobro nekako spriječiti te baklje i transparente zbog kojih Dinamo plaća tolike kazne, to je suludo. Da zaključim - nitko se u klubu ne smije uspavati, već moraju zasukati rukave, ovaj Dinamo može i mora još bolje od ovoga. Moram reći, što god netko mislio, da Mamić također ima zasluge za ovaj rezultat, to je nedvojbeno, kao i da on, unatoč svemu, nedostaje ovoj Upravi kluba.

U nedjelju Dinamo igra s Lokomotivom. Kako se čini klub s Kajzerice, može li iznenaditi Modre i uzeti im bodove?

- Lokomotiva je sređen klub, Božidar Šikić smisleno je to postavio, Lokomotiva igra dobar nogomet, međutim mislim da u je u ovom trenutku Dinamo prejak. Bjelica ima na raspolaganju puno širi kadar, a sad, nakon ovog europskog rezultata, siguran sam da će Dinamo imati još veći motiv, na krilima velikih pobjeda momčad je još jača i bolja. Trenutno je ipak Dinamo favorit.

Zanimljivo, i Bjelica i Tomić imaju prebivalište u Austriji, Bjelica u Klagenfurtu, Tomić u Salzburgu, obojica su u Austriji igrala.

Problem kontinuitet

Vidi li se neka sličnost u njihovu radu, neki austrijski utjecaj?

- Moram priznati da Tomića ne poznajem dovoljno, nisam ga još dovoljno pratio. Ali u našim je klubovima još uvijek problem taj trenerski kontinuitet, hoće li ga pustiti da radi, da se razvija. Recimo, meni nije jasno zašto i Tokić nije mogao nastaviti, zašto njemu nisu dali kontinuitet? To je recimo ono u čemu je Austrija bolja, što i klubovi srednje kategorije, a ne samo oni na vrhu, pružaju sigurnost, trenerima daju prostora da rade i napreduju u miru, dok u Hrvatskoj zasad nije tako. Vidjeli ste recimo Rijeku. Čim je osvojila naslov, prodala je sve igrače i malo-pomalo nestala s vrha i iz Europe.

Ta opasnost - kad već razgovaramo o europskom proljeću - uvijek prijeti i Dinamu, da na zimu neki ključni igrači odu iz Maksimira.

- Mislim da se ovoga puta to neće dogoditi jer ovaj Dinamo ima već nekoliko igrača koji mogu zamijeniti i poneki odlazak. Bjelica ima 17-18 igrača na koje može ozbiljno računati, a još kad se vrati i Majer, kad i Moro uđe u formu... Ne brinem se zbog odlazaka, nadam se samo da se u Dinamu neće zadovoljiti ovim rezultatom i da će napraviti sve da ta europska priča potraje.

Za velik rezultat treba imati i sreće

Može li se ova Dinamova momčad nositi s jačima od sebe, s momčadima poput Chelseaja ili Arsenala, koje prijete u ždrijebu?

- Vidjet ćemo, upravo je to ono što i mene zanima i zato i kažem da treba nastaviti raditi da bi se to i dogodilo. Definitivno, ova će momčad tek sada pokazati koliko uistinu vrijedi. Naravno, za velik rezultat često treba imati i ponešto sreće, konačni uspjeh ovisi o puno stvari i detalja.

Dinamo je prije svega dobar kao momčad

Ima li neki igrač u Dinamu koji je ga je dosad oduševio, ugodno iznenadio?

- Ma, da bi me neki igrač oduševio, morao bi odigrati još dosta velikih partija. Dinamo je prije svega dobar kao momčad, to mu je glavna snaga. Opet kažem, divno je sve što su Modri dosad napravili, ali tek ćemo sada vidjeti koliko vrijede, a da bi napravili još velikih stvari, morat će svi skupa uložiti dodatan napor. Ne bih htio da se ovime zadovolje, da se umisle i pomisle da su nepobjedivi, jer nije tako, oni su tek napravili nešto što bi trebalo biti normalno.

Četiri pobjede su realnost

Barić je nešto morao naglasiti...

- Uz pohvale Dinamu, moram naglasiti da su momčadi s kojima je u skupini trenutno ipak manje kvalitetne od njega i da su četiri pobjede, na neki način, realnost. Fenerbahče i Anderlecht nisu ni blizu svojih najboljih izdanja, nisu to onaj Fener i Anderlecht kakve smo ranije naviknuli gledati, a Spartak Trnava nikad ni nije bio ta razina. Dakle, sve je super, samo se nitko u Maksimiru ne smije uljuljati u ovu situaciju i euforiju, već nastaviti graditi ovu momčad i atmosferu da Dinamo stigne na još višu razinu i da ovo europsko proljeće ne ostane iznimka i najveći doseg.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 21:15