Zeljko Puhovski / CROPIX
ODLAZAK ZLATKA ŠKORIĆA

PREMINUO JE LEGENDARNI DINAMOVAC I JEDAN OD NAJBOLJIH GOLMANA U POVIJESTI HRVATSKE Član velike generacije zagrebačkog kluba bio je teško bolestan

U četvrtak je navečer oko 19 sati preminuo legendarni vratar Dinama Zlatko Škorić. Znali smo da je teško bolestan, dugo je bio u bolnici, Žoga nije izdržao...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. svibanj 2019. 00:04

A htio je pogledati nedjeljni derbi s Hajdukom. Dinamov kroničar Miroslav Tomašević nam je kazao što mu je Škorić kazao u četvrtak u prijepodnevnim satima.

- Budem medicinskim sestrama rekao da mi 'naštelaju' televizor tam u kut, da si pogledam derbi u nedjelju. Ne da mi se gledat' tv, al' tekmu bum si pogledal...

Nekoliko sati kasnije naš nas je Žoga - zauvijek napustio.

Nije stigao pogledati derbi...

Bio je jedan od najvećih vratara Dinama u klupskoj povijesti. S Modrima je osvojio i Kup velesajamskih gradova 1967.

Često smo znali razgovarati sa Škorićem, naročito kad su u pitanju bile vratarske teme. Žoga bi se uvijek javio, bio je spreman za duge nogometne razgovore. U jednom nam je i kazao kako je dobio nadimak:

- Bio sam član izviđača i bili smo na Severinu na Kupi. Bila su dva izviđačka logora na dvije livade. Jedni su bili slovenski, drugi naši. Igrali smo nogomet protiv njih. Ja sam igrao za zagrebačke izviđače i jednom sam ostao iza slovenske obrane. Oni su imali loptu, a ja sam rekao: 'Dodaj mi žogu' i ovaj mi je dao loptu i ja sam im zabio gol. I onda su mi rekli: 'Ti si pravi žoga, na svaki način'. Tako sam ostao Žoga...

Zagreb, 060917. 
Trg bana Jelacica.
Nakon sto je obisao cijelu Hrvatsku Trophy tour zavrsio je u Zagrebu. Pehar Dinamove generacije 1967., koja je osvojila Kup velesajamskih gradova na danasnji dan prije pedeset godina postavljen je u satoru na trgu gdje su ga mogli pogledati gradjani.
Na fotografiji: Slaven Zambata i Zlatko Skoric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Žoge više nema, ali uspomene na njega vječno će ostati. Škorić je rođen 27. srpnja 1941. godine u Zagrebu, a mrežu Dinama branio je devet godina, od 1960. do 1969. godine. Sa zagrebačkim klubom osvojio je Kup Jugoslavije 1960., 1963., 1965. i 1969., a kruna karijere bilo je osvajanje Kupa velesajamskih gradova 1967. Skupio je i osam nastupa za jugoslavensku reprezentaciju. Bio je poznat po izvrsnim reakcijama i brzim refleksima, a uz Dinamo branio je i u zagrebačkom Elektrostroju, Avignonu, ljubljanskoj Olimpiji, Stuttgartu, Bayernu i NK Zagrebu.

Igračku je karijeru završio 1975. godine, a potom u Zagrebu završio višu trenersku školu. Vodio je BSK iz Slavonskog Broda pa tri i pol godine bio izbornik reprezentacije Angole. Kasnije se, po povratku Branka Zebeca na mjesto Dinamova trenera, uključio u njegov stožer. Škorić je dulje od 30 godina vrijedno radio s mladim naraštajima, bilo u Dinamovoj školi, bilo u vlastitom aranžmanu sa svojim svojedobnim nasljednikom u Dinamu, Željkom Stinčićem. Sa svojim velikim prijateljem Stinom 20 godina je vodio školu mladih vratara.

- Bio sam kod Žoge u bolnici u srijedu, izgledao je loše, teško je govorio, srce mi je pucalo kad sam ga gledao, želio sam ga uzeti u ruke. Ipak, pričali smo nekako više od sat vremena, bilo mu je drago što sam kraj njega. U četvrtak su oni koji su bili u posjetu u bolnici kazali da je izgledao bolje, da je pričao, a onda je stigla tužna vijest. Jako sam tužan, srce mi je puklo - kazao nam je Željko Stinčić, još jedna vratarska legenda Dinama.

Linker
25. travanj 2024 15:52