REUTERS/Gleb Garanich / REUTERS
'PSIHIČKE RANE NEĆE ZACIJELITI'

PRIČA O TRENERU KOJI RIJECI STOJI NA PUTU DO LIGE PRVAKA Proživljavao agoniju zbog srpske agresije: 'Silovalo se i ubijalo, nisam znao je li ona živa'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. kolovoz 2017. 12:35

Besnik Hasi proživljavao je 1999. godine najgore dane u svom životu. Dok je on igrao nogomet za Genk u Belgiji, njegova je obitelj bila okružena ratnim vihorom na Kosovu. Kako su telefonske linije bile u prekidu, nije ih mogao kontaktirati, no ubrzo je doznao da su mu majka, brat i sestre uspjeli prijeći granicu i pronaći spas u Albaniji. Ipak, ostala mu je još jedna velika briga, njegova tadašnja zaručnica Laureta i dalje se nije javljala.

- Bio sam prestravljen. Vidio sam da su se događale strašne stvari, a znao sam da su moji najmiliji tamo. Nakon mjesec dana javila mi se moja obitelj, ali i dalje nisam znao je li Laureta živa. Znao sam da su žene u ratu silovali i ubijali, ali ništa nisam mogao napraviti, bilo je to razarajuće za mene. Ona je bila na Kosovu tijekom skoro cijelog rata, no uspjela je nekako doći do Tirane, tek tada sam doznao da je s njom sve u redu - ispričao je Hasi svoju potresnu priču.

S Genkom je te 1999. godine osvojio naslov belgijskog prvaka, a navijači su iste večeri skupili 55.000 eura u gotovini i predali ih Hasiju kako bi ih odnio u Albaniju za pomoć kosovskim izbjeglicama.

- Novac je podijeljen u 360 obitelji, zbog toga što su učinili ljudi iz Genka uvijek će ostati u mom srcu - govorio je Hasi kroz suce engleskom novinaru uoči svog drugog nastupa za reprezentaciju Albanije, protiv Engleske u Tirani.

Većina njegove obitelji preživjela je ratne strahote, a novcem kojeg je zaradio kao nogometaš ponovno je izgradio obiteljski dom u Đakovici, koji je bio srušen do temelja. Izgradio je, koliko je to bilo moguće, i njihove živote, ali...

- Psihičke rane nikad neće zacijeliti.

Kao igrač bio je stoper i defenzivni vezni, a nakon igračkog umirovljenja vodio je mlade momčadi Anderlechta.

Imperativno mora proći

Potom je 2009. godine postao pomoćnik u prvoj momčadi, a nakon pet godina dobio je priliku i kao glavni trener belgijskog velikana s kojim je u 119 utakmica ostvario 64 pobjede, 28 remija i 27 poraza uz razliku pogodaka 206:132. U varšavsku Legiju prešao je u ljeto prošle godine, no izdržao je samo tri mjeseca, smijenili su ga zbog slabih rezultata.

Sa 45 godina još je mlad trener, ali već iza sebe ima bogato stručno iskustvo, također i igračko. Stoga su ga ovog ljeta angažirali čelnici Olympiacosa, koji su u njemu prepoznali pravog čovjeka za svoju klupu nakon turbulentne sezone u kojoj su promijenili tri trenera.

- Jako sam sretan što sam došao u ovaj veliki klub. Imao sam priliku ovdje igrati s Anderlechtom, tada sam spoznao veličinu Olympiacosa i posebnu atmosferu na stadionu, koja čak i plaši neke igrače. Došao sam ovdje s velikim ambicijama, a prva od njih je plasman u skupinu Lige prvaka. Ovaj klub nije navikao igrati u kvalifikacijama, i znam da je jedan od glavnih razloga što sam izabran za trenera to što imam iskustvo u tom području, kao trener i kao igrač - kazao je Hasi na predstavljanju u Olympiacosu.

Dio navijača nije ga dočekao s oduševljenjem, ipak su fanovi kluba iz Pireja poznati kao ‘pravoslavna braća’ Delija, navijača beogradske Crvene zvezde, pa će ih kosovski Albanac morati pridobiti dobrim igrama i rezultatima. Oni kojima je nogomet važniji od krvnih zrnaca ostali su iznenađeni Hasijevim izborom, jer očekivalo se ipak neko veće trenersko ime. Za početak, Hasi mora proći Rijeku kako god zna...

Linker
19. travanj 2024 16:31