Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
'PRONAŠAO' GA BJELICA

PROŠAO TEŽAK PUT, TRAŽIO SE U ITALIJI, A IZLAZ MU PONUDIO - DINAMO! Napadač koji ne zabija nakon dva mjeseca postao junak velike pobjede u Bruxellesu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. listopad 2018. 16:30

Osjetio ga je Bjelica, stavio u prvih 11 i - pogodio. Bruno Petković odradio je velik posao u toj pobjedi u Bruxellesu, izborio kazneni udarac, pripremio nekoliko šansi, odigravao petom... Baš na utakmici protiv Anderlechta napunila su se dva mjeseca od njegova dolaska u Dinamo, od dana kad je dosta medija došlo vidjeti i pitati zašto je momak koji je već godinama u Italiji, koji dvije godine nije zabio gol, izabrao povratak u Dinamo.

Stalno smo ofenzivni

Dinamo je Petkovića htio još prošle zime, no tada se transfer nije realizirao. Došao je Gavranović, nije niti bilo neke prijeke potrebe za još jednim napadačem. A kad su ga predložili Nenadu Bjelici ovog ljeta, bio je zadovoljan. Bez obzira na taj podatak da dugo nije zabio gol.

- Znam ja kakva je talijanska liga, znam da njemu nije tamo lako. Ali znam i da je zanimljiv igrač koji nama može biti od koristi. Ako klub to uspije realizirati, super - pričao nam je Dinamov trener nekoliko dana prije nego je Petković došao u Maksimir.

Prošao je težak put. Vrlo mlad otišao je van, u Italiji se tražio, mijenjao klubove, postao i pomalo frustriran, tražio je izlaz. Dinamo je ponudio najbolji plan, povratak u klub iz kojega je svojevremeno i otišao, kao klinac, u klub koji treba označiti novi početak.

- Mogu vam sad pričati o alibijima, ali sigurno je da ima i moje krivice, vjerujem i najviše. Kroz cijeli život sam se oslanjao na vlastitu viziju, držao svoj tip nogometa, što pogotovo u jednom zatvorenom sustavu kao talijanski teško prolazi, jer većina je ljudi ondje fokusirana na taktiku i sheme koje su meni u dosta trenutaka bile neprihvatljive. Mislim da ću u Dinamu pokazati ono što su o meni pričali, svoj talent - rekao je po dolasku u Maksimir.

Dva mjeseca kasnije jedan je od junaka velike pobjede u Bruxellesu.

- Vjerujte, tko god da je igrao u napadu, nije razočarao. Uvijek smo stvarali puno prilika, u svim utakmicama, osim protiv Hajduka. Ofenzivni smo stalno i nije bitno tko igra od nas trojice, sad sam to bio ja, a mogao je biti i jedan Mario i drugi Mario - kazao je Petković nakon utakmice s Anderlechtom.

Korak unaprijed

Rekao je kad je dolazio i da se želi opet osjećati kao nogometaš, je li u Dinamu vratio taj osjećaj?

- Ovo su lijepi trenuci. Svi počinjemo, da tako kažem, od dna i penjemo se prema vrhuncima, u ovom slučaju, Europi. Ovo je za mene jedan velik korak naprijed, kojim samom sebi pokazujem da mogu i znam da mogu i bolje od ovoga. Trebam samo raditi i sigurno će razina moje igre biti i viša.

Činilo se da je protiv Anderlechta pretrpio i mnogo udaraca?

- Dobio sam udarce, ali bitno je igrati za momčad, to je dio moje uloge. Kad momčad treba doći do daha tu sam i ja da pomognem, sastavni dio igre napadača je dati i primiti. Dati što više golova i asistencija, a primiti što više udaraca.

Kako je iz njegove perspektive izgledao trenutak u kojemu je izborio jedanaesterac?

- Čekao sam što će suparnik poduzeti. Imao sam i Hajrovića u dobroj poziciji i priliku za udarac, ali kad sam vidio da uklizava, postavio sam se ispred njega. I to je bilo to.

Kako se osjeća fizički, je li spreman na ono što slijedi poslije stanke?

- Sve je sad lijepo i krasno, atmosfera je odlična, lijepo je vidjeti da nas navijači prate u tolikom broju. Trener je tu da nas spusti ako treba, on zna kad to treba napraviti. A što se tiče spreme, nedostaju nam treninzi, jer igramo puno utakmica i nema previše vremena za treninge. Ali, sad će biti reprezentativna stanka, trenirat ćemo, dodatno raditi i biti i bolji nego sad.

U dva mjeseca od napadača koji ne zabija do jednog od junaka velike pobjede. Sve je u nogometu moguće.

Petkovićeve tri najbolje utakmice za hrvatskog prvaka

DINAMO 1

LOKOMOTIVA 0

Ostat će mu ta utakmica dugo u pamćenju, zabio je svoj prvi gol za Dinamo, prvi nakon dugo vremena. Istina, bio je to gol s bijele točke, ali njemu je sjajno došao za povratak samopouzdanja i na ljestvice strijelaca. Gladan je golova, rekao je kasnije i sam, Lokomotiva je simbolički označila kraj lošeg razdoblja.

DINAMO 5

INTER 3

Ne može obrana toliko primiti, koliko Petković može zabiti. A zabio je dva, izborio i kazneni udarac, na neki način to je utakmica u kojoj se iz uloge pričuve katapultirao u ulogu ravnopravnog kandidata za prvih 11 zagrebačke momčadi. Što je uskoro i postao.

ANDERLECHT 0

DINAMO 2

Nije zabio gol, ali je bio odličan, igrač utakmice u Bruxellesu. Zadržavao loptu, odigravao, gurao suigrače u šanse. Pokazao i da zna odigrati petom, dvaput. Izborio i kazneni udarac koji je Dinamu donio vodstvo i mirnoću. Još da je bolje reagirao kad je sam bio u prilici...

Petkovićevi klubovi

Trapani Calcio

38 utakmica

10 golova

Bologna

22 utakmice

0 golova

Catania Berretti

19 utakmica

6 golova

Reggio Audace

18 utakmica

4 gola

Hellas Verona

16 utakmica

0 golova

Virtus Entella

13 utakmica

1 gol

Varese

9 utakmica

1 gol

Dinamo

7 utakmica

3 gola

Calcio Catania

5 utakmica

0 gola

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 23:40