REUTERS/Dado Ruvic
EKSKLUZIVNO ZA SN

PRVI INTERVJU ROBERTA PROSINEČKOG NAKON TEŠKE OPERACIJE 'Mora te 30 dana u bolnici stresti, nisam uopće razmišljao o nogometu'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. siječanj 2019. 23:22

Kafić BBS na Kajzerici, odličan štimung već od ranog jutra. Teme košarkaško-rukometne. S jedne strane rukometna legenda Božidar Jović, s druge košarkaška Zdravko Radulović, a između njih Robert Prosinečki. Pomno legendarni nogometaš prati nastupe naših rukometaša u Njemačkoj, što je sasvim očekivano, ali njegovo NBA znanje je zapanjujuće veliko. Sve prati, sve zna, a često pogleda i utakmice.

- Luka Dončić bit će najveći europski košarkaš svih vremena. Nevjerojatan talent i nevjerojatna glava...

Nevjerojatan je i Robi, desetak minuta je s toliko oduševljenja pričao o Dončiću, Nowitzkom, NBA ligi, Jamesu, Hardenu, Durantu i Jordanu da smo zaboravili na operaciju debelog crijeva koju je imao još koncem studenoga i zbog koje je mjesec dana ležao u bolnici.

- Kako sam? Dobro je, nisam još u formi, moram se paziti, lagano šetati i odmarati, ali najgore je iza mene. Kada već pričamo o tome, iskoristit ću priliku da se i javno zahvalim doktorima Šabanoviću i Muhoviću, predivnim sestrama i kompletnom bolničkom osoblju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Je li vas jako stresla ta situacija?

- Mora te 30 dana u bolnici stresti, kako ne. No, da sada nešto bitno moram mijenjati u životu, i ne moram. No, istina je da mjesec dana nisam uopće razmišljao o nogometu, a to je znak da mi nije bilo ugodno.

BELFAST, NORTHERN IRELAND - SEPTEMBER 08: Bosnia-Herzegovina manager Robert Prosinecki during the UEFA Nations League B group three match between Northern Ireland and Bosnia-Herzegovina at Windsor Park on September 8, 2018 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)
Charles McQuillan/Getty Images

Sada je već sve po starom, nogomet je uvijek na meniju?

- Čim mi je bilo bolje, odmah su krenule kalkulacije i kombinacije. Kako se pripremiti za kvalifikacije u kojima Bosna i Hercegovina ima velike ambicije...

Kako sada gledate na vašu kvalifikacijsku skupinu u kojoj su još Italija, Grčka, Finska, Armenija i Lihtenštajn?

- Teška je to skupina, teža nego što bi čovjek rekao na prvi pogled. Svi znamo tko je Italija i koliko će biti motivirana da se vrati na veliku scenu nakon što je propustila SP u Rusiji. Što ćemo pričati o Grcima kada u Hrvatskoj o njima znamo sve. Nezgodni su do krajnjih granica... Finska je također dobra reprezentacija koja u dobrom danu može nauditi i najjačim reprezentacijama u Europi. OK, Lihtenštajn i Armenija su ipak niža razina...

Slažemo se da je skupina teška, ali Bosna i Hercegovina ne može pobjeći od uloge drugog favorita. Sve ispod drugog mjesta bit će doživljeno kao debakl?

- Znamo svi gdje živimo i zašto me je Bosna dovela za izbornika. Skupina je teška, to potpisujem, ali naravno da s velikim optimizmom čekam 23. ožujka i našu prvu utakmicu s Armenijom u kojoj smo domaćini. Bosna ima sve što treba, od kvalitete do atmosfere, da izbori Europsko prvenstvo. I to je naša jedina misija u ovim kvalifikacijama.

Kada kažete da imate atmosferu, mislite li na svlačionicu ili tu ubrajate i javnost, navijače, medije...?

- Tu ubrajam sve. Istina je da takvu atmosferu nismo imali u trenutku kada sam preuzeo reprezentaciju jer dio navijača i medija tražio je domaćeg izbornika i to je stvar koju ću uvijek respektirati.

Mislite da ste to u nekoliko mjeseci uspjeli potpuno okrenuti?

- U nogometu rezultat često radi čuda. Uvijek mi možemo sjesti pa pričati je li trebalo ovako ili onako, ali na koncu samo je rezultat bitan. Mi smo ga kroz Ligu nacija napravili, ušli smo u elitni razred europskog nogometa, a to su stvari koje donose raspoloženje, smijeh, sreću i euforiju u konačnici. Sada bi odlazak na Europsko prvenstvo trebao biti samo logičan slijed svega što smo do sada napravili.

Ne dvojimo da je vaše mišljenje o Ligi nacija iznimno dobro?

- Da nema Lige nacija mi bismo igrali prijateljske utakmice i to uglavnom sa skromnim suparnicima jer do najjačih se ne možeš probiti. I kako god bilo, prijateljska utakmica će uvijek biti - prijateljska. A Liga nacija donijela je natjecanje, donijela je priliku da se lansiraš među velike, donijela je naboj, emociju... Donijela je sve što samo prave utakmice mogu donijeti, a bez pravih se utakmica ne može napredovati.

Bosna je kroz Ligu nacija napravila i igrački iskorak?

- Mi smo dobra reprezentacija, stvarno dobra. Znate, Džeko i Pjanić nikako nisu sami, oni su najbolji i naši ključni igrači, ali oko njih je puno odličnih igrača. Kroz Ligu nacija smo rasli, spoznali da možemo pobjeđivati u serijama i to u jako važnim i teškim utakmicama. Nismo slavili samo u Austriji, ali tamo smo odigrali tako pametno i zrelo da sam bio ponosan na sve nas.

Soccer Football - UEFA Nations League - League B - Group 3 - Bosnia & Herzegovina v Northern Ireland - Stadium Grbavica, Sarajevo, Bosnia & Herzegovina - October 15, 2018  Bosnia's Edin Dzeko in action  REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic

Niste računali da ćete odmah biti tako dobri?

- Dočekala me smjena generacija, jer u ovoj selekciji više nema Spahića, Misimovića, Ibiševića, Lulića... Trebalo je uvesti neke nove igrače, mlađe, pomalo nesigurne, jer nije samo Hrvatska nezgodna kada je vrednovanje igrača u pitanju, Bosna je jako slična...

Djelujete jako ispunjeno kada pričate o Bosni?

- Tako se i osjećam, potpuno ispunjeno. Imamo odličnu reprezentaciju i doista odlično posložen Savez. Bosna ima prekrasan kamp, uvjete za rad, ljudi u Savezu su mi stalno pri ruci i čvrsto stoje iza mene. Bilo je kod mog dolaska tih vanjskih problema, previše podjela, ali nikada mi nije bio problem nositi se s pritiskom. Zauzmeš stav, odrediš svoj put i držiš ga se. To je u nogometu jedini način da uspiješ, ali često treba dosta hrabrosti da ga provedeš.

Recimo da s vrata skinete miljenika nacije Asmira Begovića, a gurnete osporavanog Ibrahima Šehića?

- Da jedno odmah razjasnim. Begović nije otpisan, kao što nitko nije otpisan, toga kod mene nema. Begović nije mogao doći na prve dvije utakmice zbog ozljede i obiteljskih problema. Za to vrijeme Šehić je bio među našim najboljim igračima. Begović je bio pozvan i za utakmicu u Austriji, ali je opet bio ozlijeđen. Netko će reći da sve to nije bilo slučajno s njegove strane, ali mene to previše i ne zanima. Imam Šehića koji je odličan golman, u kojeg imam neizmjerno povjerenje, a s druge strane Begovića kojeg svako malo nema.

U Hrvatskoj su se mnogi čudili zašto ne pozivate Izeta Hajrovića koji je imao odličnu jesen u Dinamu?

- Vidio sam da su se kod nas mnogi čudili, reći ću vam i dosta više nego što je to bio slučaj u BiH. Hajrović je jesenas odigrao jako dobro, ali mnogi zaboravljaju da ga prije toga tri godine nije bilo na sceni. Logično je da zato nije bio u mojim prvim planovima, ali ako nastavi igrati tako dobro, dakako da će zaslužiti poziv. S druge strane, zaboravljate da smo imali odlične rezultate i odličnu atmosferu u svlačionici, a Edin Višća je za to vrijeme igrao jako dobro na toj poziciji.

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Izet Hajrovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Očito niste skloni da samo tako mijenjate igrače u svlačionici?

- Za mene je taj kult reprezentacije iznimno bitan. Igrači moraju znati da će poštenim i profesionalnim pristupom uvijek imati moju najveću moguću zaštitu. Zbog toga će se teško ispadati iz momčadi, a to znači da će se teško u nju upadati. Naravno, tako će biti dok nema anomalija, a nema ih jer svi imamo isti cilj. Evo, na proljeće ćemo biti jači za Kolašinca, on će nam biti veliko pojačanje.

Kako vaši igrači stoje s minutažom u klubovima? Koliko vam je to važno?

- Uglavnom stoje odlično, više od 90 posto njih ima urednu minutažu tijekom sezone. A ta je minutaža vrlo bitna, jer igrač bez minutaže u klubu ne može biti u pravom ritmu, a bez ritma ne možeš igrati svoj najbolji nogomet. Postoje izuzeci, ali kod većine igrača neigranje u klubu bitno utječe na formu.

Edin Džeko je vaš Luka Modrić?

- Džeko je naš vođa u punom smislu te riječi. Postigao je 55 golova za reprezentaciju, na svakoj utakmici daje sve od sebe i nema toga što neće napraviti kako bi momčad došla do uspjeha. Super je osoba, veliki pozitivac, a sjajan karakter, baš onaj pobjednički. Stoga nije slučajno da je u svakom klubu u kojem je igrao zabio barem 50 pogodaka. Džeko je iznimno motiviran da nas odvede do Eura...

Bosna to još nije dočekala?

- Messi je čudo od igrača, kao da je došao s drugog planeta, ali pogledajte koliki ga osporavaju zbog reprezentacije. Pogledajte Modrića i Rakitića, pitajte ih što im je donijelo finale Svjetskog prvenstva. Gledala je Bosna kako Hrvatska slavi, znaju Džeko i suigrači više od svih kako bi i oni slavili da odu na Euro, da pokažu kako Bosna ima moćnu reprezentaciju.

JEONJU, SOUTH KOREA - JUNE 01:  Edin Visca of Bosnia & Herzegovina celebrates after scoring a second goal during the international friendly match between South Korea and Bosnia & Herzegovina at Jeonju World Cup Stadium on June 1, 2018 in Jeonju, South Korea.  (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Chung Sung-Jun/Getty Images

Kada ćete u Sarajevo?

- Još moram mirovati, a i tek 23. ožujka imamo prvo okupljanje, tako da ne trebam žuriti.

Već ste punih godinu dana izbornik BiH?

- Da, izabran sam 4. siječnja prošle godine. Ta je godina projurila...

Projurilo je i druženje s Robertom Prosinečkim. Kao i uvijek...

Dinamo je jesenas doista izgledao europski

Prosinečki je jesenas uspio pogledati i dosta Dinamovih utakmica?

- Vidio sam uglavnom sve što su igrali u Europi. I treba reći da je Dinamo doista izgledao europski. Bio sam ugodno iznenađen igrom i konstantom koju je momčad imala od prve do zadnje utakmice. Viktoriju Plzen nisam gledao, pa mi je teško reći što možemo očekivati od Dinama u okršaju s Česima, ali mislim da te utakmice možemo mirno čekati, jer u Maksimiru Bjelica i njegov stožer rade jako dobar posao.

Osim Hajrovića, veliki je obol u tim utakmicama dao i Amer Gojak (21), još jedan vaš igrač?

- Napravio je veliki iskorak jesenas, nametnuo se kao važan igrač, a s obzirom na njegovu mladost, to je velika stvar. Gojak je uglavnom igrao za U-21 selekciju BiH, ali tu je, konkurira, svakako nam može donijeti kvalitetu više. Bit će ga zanimljivo vidjeti na proljeće, koliko će još otići naprijed.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - Fenerbahce v GNK Dinamo Zagreb - Sukru Saracoglu Stadium, Istanbul, Turkey - November 29, 2018  Dinamo Zagreb's Amer Gojak in action with Fenerbahce's Eljif Elmas      REUTERS/Osman Orsal
REUTERS/Osman Orsal

U Dinamu je i Luka Menalo (22), mladi krilni napadač koji je kod vas u reprezentaciji ljetos debitirao i zaradio odlične kritike?

- Menalo je veliki talent i siguran sam da će on u Dinamu već doći na svoje. Nažalost, nije se još uspio nametnuti pa je imao malu minutažu i zbog toga ga više nisam zvao u reprezentaciju. Zato je njegov vršnjak Stjepan Lončar bio odličan u Rijeci, a on je svakako među igračima koji Bosni i Hercegovini mogu pridonijeti igrama, posebno u budućnosti. Ima u Bosni puno talentiranih igrača i ne bi smjelo biti straha za nasljednike Džeke i Pjanića.

January 28, 2018 - Carson, California, United States - Carson, CA - Sunday January 28, 2018: .Luka Menalo during an international friendly between the men's national teams of the United States (USA) and Bosnia and Herzegovina (BIH) at the StubHub Center., Image: 361892816, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Ne znam što Real čeka, zašto ne dovodi pojačanja

Jedna od tema u kojoj je Robert Prosinečki vrlo duboko je i španjolski nogomet, posebno Real Madrid i Barcelona, klubovi u kojima je nekada igrao. Sada ga ipak najviše živcira stanje u Realu.

- Ne mogu vjerovati da Perez nije doveo nikakvu zamjenu za Cristiana Ronalda. Pa ode ti čovjek koji je svake godine zabijao 50 i više golova, a ti nikoga ne dovedeš. Kako je mislio da će aktualni igrači nadoknaditi tih 50 golova? Uza sve probleme koje Real sada ima, s Ronaldom bi uredno bili u borbi za vrh Primere.

A koga to Perez može dovesti da nadoknadi Ronaldov učinak?

- Može Hazarda i Mbappea. Stavi njih dvojicu u napad pa da vidimo kako će to izgledati.

Istina, ali oni koštaju više od 300 milijuna eura?

- Zar je to novac koji se Real Madrid ne može priuštiti? Danas je nogomet otišao u tom smjeru, moraš stalno biti aktivan na tržištu i kupovati najbolje. Vidim da je Perez ostao bez ulagača za novi stadion pa sada, kao, novac štedi za tu investiciju, ali ne može si Real dopustiti štednju na terenu. Iskreno, ne znam do kada će i navijači tolerirati ovakav Real, a kada oni polude, onda je svima nezgodno.

Čini se da Real dosta luta i po pitanju trenera. Ima li netko tko vas posebno oduševljava?

- Trener Betisa Quique Setién radi sjajan posao, momčad mu igra izvanredan nogomet. To je, recimo, trener od onih koji su manje eksponirani, a vrhunski su. Takvom bih svakako dao šansu da pokaže što zna na najvećoj svjetskoj sceni.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group F - Real Betis v Olympiacos - Estadio Benito Villamarin, Seville, Spain - November 29, 2018  Real Betis coach Quique Setien during the match   REUTERS/Marcelo Del Pozo
REUTERS/Marcelo Del Pozo

Pad Vatrenih bio je logičan, ali brzo su se dečki vratili na staro

Prosinečki je Bosnu odveo u najviši razred Lige nacija, ali tamo neće biti Hrvatske koja je bila posljednja u skupini sa Španjolskom i Engleskom, pa je otišla u drugi razred?

- Nakon onakvog rezultata na Svjetskom prvenstvu i svega što se događalo nakon toga pad se jednostavno nije mogao izbjeći. Igrači su u sezonu ušli iscrpljeni i prazni, a kada si takav, onda trebaš vremena za povratak. Hrvatska je već u zadnjim utakmicama Lige nacija igrala puno bolje, ali već je bilo prekasno, jer i s druge strane su bile vrhunske selekcije kao što su Englezi i Španjolci. Za Vatrene nema problema i brige, jer imamo sjajnu reprezentaciju koja itekako još ima što reći na svjetskoj sceni.

Linker
23. travanj 2024 14:58