Zak Kaczmarek/Getty Images
POTRESNA ISPOVIJEST

RATNE STRAHOTE LIVERPOOLOVE LEGENDE 'Tri prijatelja poginula su mi pred očima, a i ja sam bio prisiljen drugom čovjeku oduzeti život'

BRUCE GROBBELAAR Vratar čije su obrane jedanaesteraca Redsima donijele naslov prvaka Europe 1984. u intervjuu za BBC je otkrio kako ga je nogomet odveo iz pakla Građanskog rata u njegovom Zimbabveu, tada Rodeziji
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. rujan 2018. 12:06

SLiverpoolom je osvojio šest naslova prvaka Engleske, tri FA kupa i europsku krunu. Ukupno je 628 puta nastupio za Redse i u 13 godina na Anfieldu osvojio isto toliko velikih trofeja. Bio je svjedok tragedija na Heyselu i Hillsboroughu, a osobno je sudjelovao i u ratu te je iskusio kako je to kad se nekome oduzme život.

Riječ je o Bruceu Grobbelaaru, nogometnom vrataru s državljanstvom Zimbabvea, kojem je danas 60 godina. U vrlo zanimljivom razgovoru za BBC ova je nogometna legenda ispričala svoju životnu priču, a posebno je istaknuo da mu je nogomet spasio život.

Često se noću budim u hladnom znoju

Naime, Grobbelaar je za vrijeme 11-mjesečnog služenja vojnog roka bio prisiljen boriti se u građanskom ratu u Zimbabveu u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Tamnoputo stanovništvo pobunilo se protiv vladavine bijelaca, a bivši čuvar mreže Redsa već je u prvim danima u odori bačen u džunglu gdje je imao dužnost izvidnika.

- Tri prijatelja poginula su mi pred očima, a i ja sam bio prisiljen drugom čovjeku oduzeti život. Sjećanja su pomalo izblijedjela, ali ponekad se sretnem s prijateljima u Africi koji se vole prisjećati tih vremena. Ja ne. Nakon toga opet me dva-tri tjedna oblijeva hladan znoj, često o tome tada sanjam po noći i budim se s tim osjećajima. Nisi ista osoba kad jednom to učiniš, moraš živjeti s posljedicama do kraja svog života - rekao je Grobbelaar.

Kad se u potpunosti posvetio nogometu, uspio je potisnuti sjećanja na ratne strahote.

- Kako su godine prolazile, bio sam vrlo sretan što nisam potonuo u neki oblik depresije, jer mi je nogomet doista spasio život. Kad sam napustio vojsku, potpuno sam se posvetio nogometu i to mi je bio bijeg.

Oslobođen optužbi za namještanje 1994.

Otišao je u Kanadu 1979. godine, tamo je nastupao za Vancouver Whitecapse, prije odlaska u Liverpool dvije godine kasnije, a u karijeri je nastupao i za Southampton i Plymouth. Možda je mogao postati član Redsa i ranije, ali je prilika propala iz prilično bizarnog razloga. Naime, kad ga je Vancouver posudio Creweu, na utakmicu s Yorkom, došli su menadžer Liverpoola Bob Paisley i njegov pomoćnik Tom Saunders. No, početak susreta nisu dočekali.

- Kad sam došao sa zagrijavanja, naš menadžer je samo klimao glavom. Rekao mi je da su me došla gledati dva vrlo važna čovjeka, ali su ipak otišli pratiti utakmicu Stokea i Port Valea. Možda je razlog bio taj što sam se zbog kiše zagrijavao s kišobranom...

19 NOV 1994:  BRUCE GROBBELAAR OF SOUTHAMPTON POINTS TO THE TOUCHLINE DURING HIS GAME AGAINST ARSENAL IN THE FA CARLING PREMIERSHIP IN SOUTHAMPTON, ENGLAND.  SOUTHAMPTON WON 1-0. Mandatory Credit: Chris Cole/ALLSPORT
Chris Cole/ALLSPORT/Getty

Osebujni Grobbelaar iskusio je težak vratarski život na otočkim terenima, iz publike su ga gađali zašiljenim kovanicama, biljarskim kuglama, strelicama za pikado, pa čak i krumpirima u kojima su bili žileti. No, sve to ne može se uspoređivati s tragičnim zbivanjima na Heyselu i Hillsboroughu, gdje je Grobbelaar bio Liverpoolova jedinica.

- Nitko od igrača nije želio igrati na Heyselu. Međutim, UEFA nas je zamolila da ipak izađemo na teren jer su mislili da će u suprotnom sukobi eskalirati. Sjećam se kako su nas ljudi tražili ručnike i vodu kako bi pokušali pomoći unesrećenima. Isto tako, s travnjaka sam podigao dva noža koje su Juventusovi navijači bacili u peterac.

Na Grobbelaarovu sjajnu karijeru bačena je sjena 1994. godine, kad su ga optužili da je namještao utakmice. Vrlo brzo je na sudu oslobođen svih optužbi, ali kaže kako mu je to razdoblje razorilo karijeru. Posljednju pravu sezonu branio je za Plymouth 1996/97., a nakon toga upisao je tek po nekoliko nastupa za engleske niželigaše...

Linker
23. travanj 2024 08:22