reuters / reuters
ASTRONOMSKE SVOTE

SAMO JE LEGENDARNI PINK PANTHER ZARADIO VIŠE OD MODRIĆA Proslavljeni Splićanin predvodi Hrvate, a jedan golfer bi mogao nahraniti gladne u Africi

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. listopad 2016. 20:59

Kad su u pitanju zarade poznatih hrvatskih sportaša, do točnih brojki se u pravilu teško dolazi. Različiti izvori iz domaćih i inozemnih medija nude i različite iznose, no vjerojatno je najveći novac u sportskoj karijeri zaradio proslavljeni splitski košarkaš Toni Kukoč.

Procjenjuje se da je u svojih 13 godina NBA karijere ukupno inkasirao oko 50 milijuna dolara, odnosno 46 milijuna eura. Dino Rađa proveo je četiri godine u Boston Celticsima, ostatak karijere odradio je u Italiji, Grčkoj i Hrvatskoj, te je zaradio upola manje od Kukoča, oko 23 milijuna eura. Blizu je još jedan košarkaš, Gordan Giriček, koji je u karijeri imao prihode od oko 18 milijuna eura.

U većini sportova zarade se tretiraju poslovnom tajnom, no u svijetu profesionalnog tenisa stvari su puno transparentnije. Na službenoj stranici ATP-a mogu se doznati točni iznosi zarada svakog tenisača iz nagrada u singlu i parovima. Goran Ivanišević je naš rekorder s 19.878.007 dolara prihoda, a Marinu Čiliću dosad je na račun sjelo 15.486.053 dolara.

Legendarni NBA košarkaš Kobe Bryant tijekom karijere je ukupno zaradio 620 milijuna eura, a od tog iznosa 300 milijuna dobio je od unosnih ugovora s LA Lakersima. Bryant je zaradio najviše od svih sportaša u kolektivnim sportovima, no ispred njega su po ukupnoj zaradi golfer Tiger Woods, vozač Formule 1 Michael Schumacher te boksač Floyd Mayweather. Tiger Woods je samo od golfa zaradio 130 milijuna eura, no kad se tome pribroje razni sponzorski ugovori iznos se penje na 1,2 milijarde eura.

Cristiano Ronaldo je najplaćeniji nogometaš današnjice, u Realu zarađuje oko 20 milijuna eura neto godišnje. No, još više Portugalac zarađuje izvan terena, svojim marketinškim aktivnostima, i u tome mu u svijetu nogometa nema ravnog. Samo ekskluzivni ugovor s Nikeom donosi mu oko 20 milijuna eura godišnje, a tu su i ugovori s brandovima poput Armanija, Tag Heuera, Toyote, Samsunga... koji mu donose još devet milijuna godišnje. Ima i vlastitu liniju odjeće i obuće te projekt CR7 hotela u četiri različita grada te se njegova ukupna neto vrijednost (net worth) procjenjuje na 438 milijuna eura.

Linker
07. ožujak 2024 09:29