Foto: Ante Cizmic / CROPIX
POSEBNI SAVJETI

'ŠANSE SU MALE, ALI POSTOJE!' Bivši vratar Bijelih i Vatrenih o protivniku Splićana: 'Presudno je da Everton ne osjeti kako je Hajduk slab u duelima'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 17. kolovoz 2017. 20:54

Stipe Pletikosa idealan je sugovornik na temu Everton - Hajduk, nekadašnji legendarni vratar Bijelih i hrvatske reprezentacije, koji je branio na visokoj razini u Šahtaru i Spartaku, kasnije Rostovu, jednu godinu je proveo na Otoku gdje je bi član Tottehama. Iako je na kraju karijere bio u Španjolskoj i branio za Deportivo oprostivši se protiv Real Madrida, smatra da je Premier liga ipak nešto više.

Trenutačno je na odmoru na Korčuli, a u Split će tek na uzvrat s Evertonom, klubom o kojemu smo najviše pričali. Pletikosa iz prve ruke može posvjedočiti je li engleski nogomet - svjetski vrh?

- Daleko, bez premca. Razmišljao sam o tome i na kraju je jednostavno bilo shvatiti zašto je ta liga toliko atraktivna. Svi igraju bez kalkulacija, zvao se ti Manchester City, Manchester United ili Chelsea, igrao FA Cup ili Carling Cup protiv trećeligaša. Tome trećeligašu ne pada na pamet stati taktički iza centra kao što se igra u Europi, da će čekati na kontru. Naprotiv, oni tebe žele pobijediti. Zato je ta liga daleko ispred po kvaliteti nogometa, budući da te svi žele pobijediti u svakom trenutku. Zbog toga je Guardiola prošle sezone sa svojom poznatom pas igrom, tiki-takom, imao puno problema. Englezi to obožavaju jer ti suparničku momčad pozivaš na pritisak. Također, navijači su specifični. Onu sezonu kada sam ja bio u Tottenhamu, puno sam razgovarao s ljudima iz kluba, čak doma imam i jednu brošuru kako klub funkcionira. Mene je zaprepastila činjenica da su tada imali 22.500 navijača na listi čekanja za pretplatu. Sav taj novac koji je tamo najveći, dopušta im da kupuju ono što je najbolje, da imaju kvalitetu. Njihovu mentalitetu je glavno obilježje poimanje nogometa.

Što može očekivati Dante Stipica na vratima i uža obrana Hajduka? Je su li njihovi napadači tako moćni i brutalni?

- To je istina, ali meni kao vrataru taj ambijent je bio nevjerojatno lijep i dobar za braniti. Takvi su tereni, navijači su blizu, energija koju osjećaš oko sebe je jednostavno ono što te nosi. Stipica će baš uživati u toj utakmici, bez obzira što je težak protivnik o kojemu se sve zna. Po meni je jako bitno da Everton ne osjeti da je Hajduk slab u duelima, u situacijama kada dolazi do remplanja. Ako osjete da si tu slab, oni će te dokrajčiti na taj način. Međutim, ono što je specifično za engleske momčadi, pa zato dugo vremena do Manchester Uniteda prošle sezone u Europskoj ligi nisu imali velike rezultate u Europi, jest da ekipe poput Evertona nemaju iskustvo igranja u europskim natjecanjima niz godina, pa imaju problem adaptiranja na vrstu nogometa kakva se igra na kontinentu, kakvu mi gajimo. Evertonu i ekipama koje nemaju toga iskustva može biti problem kada im se netko taktički suprotstavi, bude uskih linija i ne ostavlja im puno prostora pa da njihovi napadači dolaze u situacija da moraju zabiti jedan na jedan. To je ono što Carrillo mora upozoriti momčad i dati pažnje u pripremi utakmice.

Okomiti stil

Wayne Rooney je posebna priča?

- On je vječna klasa, to je neupitno. U subotu je zabio pobjedonosni gol što će mu podignuti samopouzdanje, a motiviran je samim povratkom u klub u kojemu je počeo svoju karijeru. Bit će potrebne uske linije gdje on neće moći ući, pogotovo između zadnjih veznih i stopera. Moraju biti jako blizu kako on ne bi imao prostora. Za svoje ulaske iz drugoga plana i udarce u kojima je stvarno jak.

Što mogu Hajdukovi ofenzivci protiv njihovih stopera? Uopće, kakve su šanse Hajduka?

- Svi se mi, naravno, nadamo prolasku dalje... Šanse su male, ali postoje, to uopće nije upitno. Hajduk treba odigrati hrabro, muški u duelima, ne podleći pritisku tribina i engleskom načinu igranja nogometa koji je dosta okomit. Za naše napadače će ključ biti upotrebljive lopte. Ovisi kako će to Carrillo postaviti protiv Evertona koji je favorit, ali pretpostavljam da će igrati na kontru i polukontru, a napadačima će trebati dobre lopte u prostor. Nadam se da će i Erceg biti spreman, da imamo potrebnu brzinu ući Evertonovim stoperima iza leđa. Za to trebaju prave lopte i trening da se dođe do tih situacija.

Vlašić kao spona

Sviđa li se Pletikosi ovosezonski Hajduk, kako je to Carrillo posložio?

- Hajduk mi izgleda puno bolje u ‘manjim’ utakmicama nego prošle sezone. Stvara bolje šanse i dobiva te utakmice. To može biti ključ u izazovu prema Dinamu i Rijeci koji prethodnih godina i prošle sezone osvajali titule. To je ono što mi daje nadu da ih Hajduk ove sezone može izazvati i pokušati napraviti velike stvari u prvenstvu. Sigurno je da ima stvari koje bi mogle biti bolje, ali s obzirom na ritam igranja četvrtak-nedjelja te ozljede koje su se dogodile, mora se malo pričekati kako bi se vidjelo što će biti poslije utakmica s Evertonom. Očito je da je se koncentracija prebacila na Europsku ligu, što je po meni i logično.

Naši igrači generalno vole malo duže držati loptu, što će to značiti protiv Engleza?

- Mislim da Vlašić, koji pokazuje jako dobru kontrolu lopte i ima fizičku moć, ukazuje na to da će on morati biti ta spona između zadnjih veznih i napadača, te će ovisiti dosta toga koliko se on bude brzo rješavao lopte i slao je iza leđa obrane, u prostor kojega će, nadam se, biti. Bude li igrao s previše dodira, jako teško ćemo doći do dobrih situacija prema naprijed.

Šteta zbog Borje

Koji su to igrači Hajduka koji mogu parirati Englezima?

- Meni se najviše sviđa kako su u početku sezone, u ovim europskim utakmicama odigrali Borja Lopez i Nižić. Oni su jako dobro međusobno koordinirani, zatvaraju jedan drugoga, ne ostavljaju puno prostora napadačima. Njih dvojica su me najviše impresionirali. To može momčadi dati veliku sigurnost protiv Evertona, šteta je ako Borja nije spreman za utakmicu.

Može li se Hajduk nositi s Dinamom i Rijekom?

- Opet ponavljam, jako je bitno ići iz utakmice u utakmicu, u svakoj ići po tri boda. Ne gledati puno unaprijed. S obzirom na to koliko dugo nismo prvaci, ne treba biti ključno gledati unaprijed prema svibnju kada s dovršava prvenstvo, nego u danim trenucima treba davati maksimum, a kada dođe kraj razmišljati o najvećim dometima. Bitno je da je momčad na okupu, treba vidjeti što će biti s prijelaznim rokom, hoće li tko otići. Iskreno se nadam da će Nižić ostati, da je zaslužio pravi ugovor, u rangu najboljih igrača. Dugo smo ga čekali, sviđa mi se kako je proigrao, a na kraju je sad dobio i poziv u reprezentaciju, kapetan je Hajduka. Na njemu možemo graditi budućnost. Nadam se kao navijač i priželjkuješ ono gdje ti po povijesti i tradiciji pripadaš, ali ne treba se previše s tim opterećivati, nego ići korak po korak po tri boda.

Linker
18. travanj 2024 16:40