Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
KAKO DO JUNIORSKOG PRVAKA

SITUACIJA KAKVU HRVATSKI NOGOMET NE PAMTI Hajduk i Dinamo u direktnom okršaju odlučuju o prvaku Hrvatske!? Svi znamo kako je završio zadnji derbi...

KOMPLICIRAN ČVOR Razrješenje juniorskog pitanja nakon zaključenog prvenstva još se ne nazire
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. svibanj 2020. 10:02

Konačne, službene odluke nema, pa su svi komentari i tumačenja slobodni. Radi se o Prvoj HNL juniora u kojoj matematičko-nogometni, neki će reći, i politički čvor, još nije razriješen.

Hajduk je, dakle, prvi s dva boda i utakmicom više od Dinama, prvenstvo je zaključeno, ljestvica konačna, međutim, nitko dosad još decidirano nije rekao tko je prvak. Je li to Hajduk koji je po toj ljestvici prvi ili Dinamo po UEFA-inim smjernicama da je bolji onaj tko ima više bodova u prosjeku po odigranim utakmicama? Na to pitanje nitko u HNS-u ne daje odgovor, čak je i Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a, u srijedu gostujući na RTL-u kazao:

- Idemo korak po korak. Čekamo izvješće povjerenika i tada ćemo donijeti definitivnu odluku. Ako mene osobno pitate, uvijek sam da se takve stvari rješavaju na samom terenu, a ne administrativno, da se odigra majstorica...

Naputak UEFA-e

A povjerenik je kao i kod seniora Josip Brezni. Jedan dio tereta opet je na njegovim leđima.

- Ja samo moram napraviti ono što bih napravio i da se sezona završi. Poslati izvještaj o konačnom stanju na ljestvici, listi strijelaca, tko je odigrao koliko minuta, kartonima... Sve što treba napraviti kad je sezona završila. A nije na meni da odlučujem o drugim stvarima - rekao nam je Brezni.

Zagreb, 270419.
Maksimir, Hitrec Kacijan stadion.
Nogometna utakmica izmedju juniora Dinama i Hajduka, druga HNL.
Na fotografiji: Igraci Dinama i Hajduka juniori.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Kad on pošalje taj izvještaj, tada će HNS-ove komisije i Izvršni odbor donositi pravorijek. No, postoji i ova mogućnost; da nitko ne bude prvak. Jer, kad je sezona prekinuta, nema prvaka. Ako nitko ne ispada iz tih liga, onda ima logike i da nema službenog prvaka. Kao što je, primjerice, u Nizozemskoj. Gdje je Savez odlučio da Ajax ide u viši stadij Lige prvaka, zbog bolje gol-razlike od AZ-a. Francuzi su prekinuli sezonu, poredak kreirali po UEFA-inu naputku o prosjeku bodova, ali iz Ligue 1 klubovi ispadaju pa je i PSG službeno prvak. Još su neke lige u Europi najavile da će, ne bude li sezona završila, poredak kreirati po UEFA-inu prijedlogu. No, ako već nema ispadanja iz liga koje su završile, a takva je odluka HNS-a, onda nema ni službenog prvaka, medalja, pehara...

Možemo, neslužbeno, reći da su Dinamovi kadeti prvaci, jer imaju 10 bodova više od Rijeke ili da su Istrini pioniri napravili povijesni uspjeh i uzeli naslov, međutim izgledno je da službeno neće biti nikakvog proglašenja niti će se te momčadi voditi kao prvaci. Tako bi bilo i u juniorskoj kategoriji da ulog nije nastup u Ligi prvaka. Pa je stoga ipak važno tko će formalno biti bolji. HNS je službenim aktom odlučio da će ime kluba koji ide u Ligu prvaka UEFA-i naknadno poslati. Jer, vremena još ima. HNS konačno rješenje o nastupu u Ligi prvaka može poslati do 3. kolovoza! Dakle, ima gotovo tri mjeseca za odluku. A tko zna možda dotad UEFA odluči da juniorske Lige prvaka iduće sezone neće ni biti pa time i olakša posao HNS-u. Iako, po zadnjim informacijama, UEFA ipak radi na tome da se i to natjecanje igra, nema ga namjeru zasad žrtvovati zbog tijesnog kalendara.

Naravno, budimo sasvim iskreni, uvelike na konačnu odluku utječe ta stalna napetost između Hajduka i HNS-a. Unatoč tome što UEFA nema ništa protiv primjenjivanja prosjeka osvojenih bodova u određivanju poretka, odluka da je Dinamo prvak, mogla bi dodatno rasplamsati taj sukob. Pa, ako već UEFA tako misli, neka sama jasno i glasno kaže da je to osnovni kriterij, ako slučaj dođe na njezin stol. Kustić sam kaže u svojoj izjavi RTL-u da je on za rješavanje stvari na terenu, a ne administrativno, što jasno i otvara priču o majstorici kao solomonskom rješenju problema. S čime se, javno, slažu i na Poljudu.

- Smatramo da će svaka administrativna odluka o prvaku juniorske lige biti nepravedna prema jednom od sudionika, te da je najbolje rješenje odigravanje majstorice između juniora Hajduka i Dinama u trenutku kad se stvore uvjeti za to. U skladu s tim priželjkujemo odigravanje majstorice kako bi mladi igrači obiju momčadi dobili priliku da na zelenom terenu odluče o juniorskom prvaku Hrvatske za ovu sezonu - rekao je šef Hajdukove Akademije Boro Primorac.

Kupljeno vrijeme

Dakle, Hajduk bi majstoricom kao rješenjem bio zadovoljan, ali pristanak za takvu utakmicu treba dati i Dinamo. Reakcije iz Maksimira zasad nema, no pitanje koje bi mogli postaviti Modri jest zašto se majstorica s Hajdukom može igrati, a ta zaostala utakmica s Dugopoljem nije moguća? I, traži li, zapravo, Hajduk majstoricu baš zato što je svjestan da pravne odluke idu Dinamu u korist?

Zbog svega toga HNS je, diplomatski, odgodio konačnu odluku i odgovore na sva ta pitanja. Kao, sve je jasno, ali ono najbitnije još nije. I kupio je vrijeme, do 3. kolovoza sve odluke su moguće.

PODSJETNIK NA PRVU: Jenjić s bijele točke odlučio prosinački derbi

Prvi ovosezonski derbi juniora Hajduka i Dinama, odigran je na Poljudu sredinom prosinca, mladi Bijeli zasluženo su dobili i postali jesenski prvaci. Presudio je pogodak Jenjića s bijele točke u susretu u kojemu je Hajduk bio bolji u prvom, a Dinamo imao vrlo dobre periode u drugom dijelu. Susret je igran nekoliko dana nakon što je Dinamo u juniorskoj Ligi prvaka svladao Manchester City. Trener domaćih Budimir spominjao je činjenicu da su u kadru Modrih bila osmorica iz dvoboja sa Cityjem, a trener Dinama Mioković nije se vadio na umor, već je čestitao Splićanima.

Zaostala utakmica 7. kola Prve HNL za juniore

HAJDUK - DINAMO 1:0

SPLIT Pomoćno igralište s umjetnom travom na Poljudu. Gledatelja 500. Sudac: Josip Dugandžić (Komin).

STRIJELAC: 1:0 - Jenjić (44-11m).

HAJDUK (4-3-1-2): Sentić - Unušić, Vujčić (od 76. Mamut), Škaričić, Bekavac - Čuić, Jurica (od 85. Iličić), Jenjić (od 68. Mijatović) - Lauš (od 76. Buble) - Šarić (od 76. Biuk), Brnić (od 85. Domančić). TRENER: Marijan Budimir.

DINAMO (4-3-3): Josipović - Hrvoj, Šutalo, Leš, Jurišić - Julardžija, Kočar, Krizmanić (od 40. Batistić) - Janković, Barišić, Karrica (od 65. Svržnjak). TRENER: Andrej Mioković.

Linker
25. travanj 2024 02:10