Jakov Surać
 Vladimir Ivanov / CROPIX
'SAMO TI PIŠI O...'

SKANDAL U ZADRU, LEGENDA NOGOMETNOG KLUBA BRUTALNO PRETUKLA NOVINARA 'Vikao je da je ovo samo upozorenje dok me udarao šakama i nogama na podu'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 25. lipanj 2018. 18:16

U nizu brutalnih fizičkih napada koji su u Zadru postali gotovo svakodnevica, zabilježen je još jedan koji se dogodio u nedjelju navečer na Obali kneza Branimira, piše Zadarski list. Na meti nasilnika našao se Zadranin Hrvoje Bajlo (33), novinar Nacionala i vlasnik portala Zadar News.

U policijskom priopćenju od ponedjeljka ujutro napad je evidentiran kao kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda 33-godišnjaku.

- U 23 sata, na biogradskom području, zatečen je 43-godišnjak koji se dovodi u vezu s ovim događajem i nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje - stoji u izvješću koje potpisuje Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. Bajlu je nakon napada pružena liječnička pomoć u zadarskoj bolnici, na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu OB Zadar, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede u vidu avulzijske frakture koronoidnog nastavka ulne desne ruke, odnosno prijelom lakatne kosti, zbog čega mu je postavljen gips.

Na svom Facebook profilu Bajlo je objavio fotografije i liječnički nalaz te kratak opis događaja u kojemu je za napad prozvao Jakova Suraća, nekadašnjeg kapetana NK Zadra. Kao povod napada na parkiralištu u blizini Gradskog mosta Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje u kojima se dotakao i Suraća. Navodno mu je to Surać i rekao kad je nasrnuo na njega.

- Samo ti piši o Kalmeti i Livakoviću i svima nama pa ćeš viditi... Je.. te tvoj četnički Nacional. Ovo ti je samo upozorenje - arlaukao je, između ostaloga, Jakov Surać, bivši nogometaš Zadra, dok me udarao šakama i nogama na podu - napisao je Bajlo. Suraću ovo nije prvi put da se s neistomišljenicima razračunava nasilno.

Reagiranje Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je u priopćenju najoštrije osudilo brutalni fizički napad na zadarskog novinara Hrvoja Bajlu te zatražilo brzu i jasnu reakciju državnih institucija.

- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala ZADAR News i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede. Novinara Bajlu, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, u nedjelju, 24. srpnja, u večernjim satima, na parkiralištu u Zadru, fizički je napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadar, današnji poduzetnik, Jakov Surać.

Prema Bajlinim riječima, napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za 'četnički Indeks' i 'usr… Nacional' te zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u 'odrubiti glavu'. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svijest. Na hitnom odjelu zadarske bolnice Bajli su konstatirani prijelom desne ruke te niz ozljeda na glavi i tijelu. Ozljede su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

Novinar Hrvoje Bajlo nedavno je na internetskom portalu Zadar News objavio popis imovine bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića, koju je USKOK blokirao u okviru sudskog procesa poznatog pod nazivom 'Remorker'. Riječ je o procesu u kojemu su bivši ministar Božidar Kalmeta, njegov državni tajnik Zdravko Livaković i još desetak osoba optuženi za izvlačenje više od 15 milijuna kuna iz državnih tvrtki.

I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, unatoč njegovim prijavama, do danas nije razriješila.

HND traži odlučnu akciju policije i pravosuđa. Od najviših predstavnika političke vlasti u državi tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu sve učestalijih prijetnji i nasrtaja na novinare. Šutnjom ili relativiziranjem tih napada poput onih kojima smo svjedočili u slučaju nedavnih prijetnji ministra branitelja Tome Medveda novinaru Indexa Vojislavu Mazzoccu najviše državne institucije otvoreno se svrstavaju na stranu napadača na temeljna novinarska prava i slobodu govora te potiču atmosferu straha i nasilja u društvu - stoji u priopćenju HND-a.

Linker
18. travanj 2024 06:46