Nigel Roddis/Getty Images
POGLED NA TRGOVINU

SLAVEN BILIĆ JEDAN OD NAJVEĆIH POTROŠAČA ZIMSKOG PRIJELAZNOG ROKA Hrvatski trener potrošio pravo bogatstvo za spas sezone

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. veljača 2019. 00:01

U većini najjačih europskih nogometnih liga završen je zimski prijelazni rok, koji je bio dosta skroman kad su u pitanju veliki transferi. Vjerojatno se većina klubova čuva za ljetno prijelazno razdoblje, u kojem se obično rade najjači poslovi, dok je zima rezervirana za interventne kupnje i hitno popunjavanje deficitarnih pozicija.

Što se tiče liga Petice, kao i obično su najviše trošili Englezi, ali ipak znatno manje nego prije. Slijede Talijani, pa nakon njih dosta skromni Francuzi, Španjolci i Nijemci. Najviše je u blagajnu zagrabio Chelsea, i to vjerojatno zbog moguće zabrane transfera u sljedećem razdoblju kao posljedice nepropisnog dovođenja maloljetnih igrača.

Borba za spas

Chelsea je tako osigurao usluge američkoga krilnog napadača Christiana Pulisica, koji je otkupljen od Borussije Dortmund za čak 64 milijuna eura, ali je do kraja sezone ostavljen na posudbi.

GENK, BELGIUM - NOVEMBER 20:  Christian Pulisic of USA in action during the International Friendly match between Italy and the United States of America at Cristal Arena on November 20, 2018 in Genk, Belgium.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Iz Juventusa je na posudbu stigao argentinski napadač Gonzalo Higuain, njemu je mjesta napravio Alvaro Morata, koji je posuđen Atletico Madridu. Aktivan je bio i Milan, drugi po potrošnji, koji je značajno pojačao svoj napad dovođenjem Krzysztofa Piateka iz Genoe i Lusaca Paquete iz Flamenga.

Visoko je na ljestvici potrošača Guangzhou Evergrande. Većinu proračuna za pojačanja kineski je klub potrošio na brazilskog veznjaka Paulinha. PSG je Zenitu za argentinskog defenzivnog veznjaka Leandra Paredesa iskrcao čak 47 milijuna eura, a među 10 najvećih potrošača u siječnju našli su se i neki klubovi koje tu nismo očekivali, poput Bournemoutha, Stokea, Newcastlea, Cruz Azula i Fiorentine.

Getty Images

Značajna je sredstva za dovođenje pojačanja izdvojio i saudijski Al Ittihad, kojeg vodi bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić. Klub mu je u nezavidnoj situaciji, pretposljednji je na ljestvici i mora se spašavati, pa je za nove igrače plaćeno više od 33 milijuna eura. Iz PAOK-a je stigao srpski napadač Aleksandar Prijović za 10 milijuna, milijun manje stajao je lijevi krilni napadač Galatasaraya Garry Rodrigues, dok je sedam milijuna plaćeno Young Boysima za defenzivnog veznjaka Sekoua Sanoga.

Zanimljivo je bilo pratiti i zimske migracije hrvatskih igrača u inozemnim klubovima. Marko Rog otišao je iz Napolija na posudbu u Sevillu kako bi oživio karijeru, a isto je napravio i kapetan mlade hrvatske reprezentacije Alen Halilović, kojeg je Milan ustupio belgijskom Standardu. Prvi vratar Vatrenih Lovre Kalinić realizirao je dugogodišnju želju za odlaskom na Otok, Aston Villa je za njega Gentu platila 6 milijuna eura.

Zagreb, 081117. 
Igraliste V. Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, 2019. Susret izmedju Hrvatske i San Marina.
Na fotografiji: Andrija Balic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Balić, Andrijašević...

Andrija Balić je iz Udinesea posuđen Fortuni Sittard, dok je Franka Andrijaševića Gent ustupio Beverenu. Ante Budimir je iz Crotonea otišao na posudbu u Mallorcu, Josip Mišić iz Sportinga je posuđen PAOK-u, dok je Stipe Perica iz Udinesea u potrazi za minutažom realizirao posudbu u tursku Kasimpasu. Bivši hrvatski reprezentativac Hrvoje Milić je pronašao novi klub posljednjeg dana prijelaznog roka, postao je član talijanskog drugoligaša Crotonea u kojem će zaigrati nakon polugodišnje stanke.

Stoper Ante Kulušić je iz moldavskog Šerifa prešao u Ankaragücü, a ofenzivni veznjak Antonio Jakoliš je Steauu zamijenio ciparskim APOEL-om. Marko Pajač je iz Cagliarija posuđen Empoliju, Andrej Lukić je iz Brage otišao na posudbu u Emmen.

Sredine su promijenili i bivši napadači Hajduka i Rijeke, pa je Ivan Lendrić iz Olimpije prešao u rumunjski Hermannstadt, dok je Antonio Mance iz Trenčina doveden u Nantes kao zamjena za nesretnog Emiliana Salu.

Na kraju treba spomenuti i dvojicu standardnih hrvatskih reprezentativaca koji su ostali u svojim klubovima, iako se očekivalo da će promijeniti sredinu. Tako je Ivan Perišić i dalje član Intera nakon što je zatražio transfer u Arsenal, ali ga nije uspio realizirati. Domagoj Vida je, pak, ostao vjeran Bešiktašu nakon što se spominjao interes Rome, te nekih engleskih klubova, ali je ponovno ostao u Istanbulu.

Potrošnja po klubovima

Chelsea

73.000.000 €

Milan

70.000.000 €

Guangzhou Evergrande

67.270.000 €

Paris Saint-Germain

40.000.000 €

Bournemouth

34.800.000 €

Al Ittihad

33.150.000 €

Stoke City

32.200.000 €

Newcastle

25.150.000 €

Cruz Azul

23.860.000 €

Fiorentina

23.700.000 €

Potrošnja u ligama Petice u zimskom Prijelaznom roku 2019.

Engleska

202.250.000 €

Italija

160.100.000 €

Francuska

75.400.000 €

Njemačka

72.770.000 €

Španjolska

72.250.000 €

Najveći transferi ove zime:

1. CHRISTIAN PULISIC

64 milijuna eura

(Borussia D. - Chelsea)

2. LEANDRO PAREDES

47 milijuna eura

(Zenit - Paris SG)

3. PAULINHO

42 milijuna eura

(Barcelona - Guangzhou)

4. LUCAS PAQUETA

35,5 milijuna eura

(Flamengo - Milan)

5. KRZYSZTOF PIATEK

35 milijuna eura

(Genoa - Milan)

6. MIGUEL ALMIRON

23 milijuna eura

(Atlanta - Newcastle)

7. DOMINIC SOLANKE

21,2 milijuna eura

(Liverpool - Bournemouth)

8. JONNY CASTRO

20,5 milijuna eura

(Atletico M. - Wolverhampton)

9. TALISCA

19,2 milijuna eura

(Benfica - Guangzhou)

10. AMADOU HAIDARA

19 milijuna eura

(RB Salzburg - RB Lepizig)

Napomena: Pulisic ostaje na posudbi u Borussiji D. do ljeta, dok je Guangzhou u ovom prijelaznom roku otkupio Paulinha, koji je dosad bio na posudbi, od Barcelone

Linker
19. travanj 2024 13:45