Reuters, Getty Images, sn ilustracija
TRŽIŠTE NAPRAVILO SVOJE

SNOVI O BOGATOM SPORTSKOM PROGRAMU NA JAVNIM TELEVIZIJAMA SU UTOPIJA Nogometna jesen na televiziji: Evo gdje i za koliko ćete moći pratiti baš sve!

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. rujan 2018. 16:09

Tržišna je utakmica napravila svoje i više nema povratka natrag! Na našoj će javnoj televiziji, za koju se plaća mjesečna pretplata, biti sve manje kvalitetnog sportskog sadržaja, HTV-u ostaju mrvice s bogatog stola na kojem su glavni dio kolača pokupile privatne kabelske televizije. Poglavito se to vidi kad je riječ o nogometu, koji je gotovo u cijelosti preselio u kabelsku mrežu, a HTV-u je ostala tek jedna utakmica Lige prvaka srijedom. A više ni hrvatska nogometna reprezentacija “ne stanuje” na Prisavlju...

Izgubljena utrka

- Ova je utrka za boljim sadržajem programa započela ulaskom na tržište sportskih kabelskih programa, Arena Sporta (2010. godine) i Sportkluba (2013.). Sjetimo se da smo do tada uredno gledali nedjeljom navečer utakmice, primjerice, talijanske lige na HTV-u, nije bilo nikakvih problema ni oko dobivanja sažetaka s utakmica liga Petice. A utakmice naše reprezentacije uopće nisu bile dvojbene, to je apsolutno uvijek bilo pod kontrolom HTV-a, uz kratkotrajnu pustolovinu RTL-a, nakon koje je HTV opet preuzeo sve niti oko prenošenja hrvatske reprezentacije. Ali, ulaskom kabelskih tv-operatera na tržište, najprije su nestale atraktivne lige, utakmice liga Petice više se nisu mogle gledati na HTV-u i to je bio početak procesa koji traje - ponudio je glavni urednik Hrvatske nogometne televizije (HNTV), Ivan Blažičko, presjek zbivanja na TV tržištu u posljednjih desetak godina.

Hrvatska televizija nedavno je ostala i bez prava na utakmice hrvatske nogometne nacionalne vrste, a nakon što je izgubila utrku sa Sportklubom, izdala je priopćenje, u kojem se ističe:

“Tijekom 2017. godine UEFA je objavila natječaj za prodaju prava prijenosa utakmica Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo, te novoutemeljene Lige nacija. Hrvatska radiotelevizija (HRT) sudjelovala je na natječaju s 20 posto većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo EP, no UEFA je odabrala drugoga ponuđača, koji u vlasništvu ima mrežu kabelskih televizija i prodala mu je prava prijenosa za sve države bivše Jugoslavije” - pisalo je u tom priopćenju, no svote su ostale poslovna tajna.

Blažičko pojašnjava:

- Treba istaknuti da vlasnik Sportkluba nije kupio prava na prijenose utakmica hrvatske reprezentacije, nego je kupio cijeli paket Lige nacija i Eura 2020. godine, uključujući i kvalifikacije! Prednost Sportkluba svakako je u spoznaji da novac koji je uplatio UEFA-i prikuplja na regionalnom tržištu, koje pokriva svojom TV mrežom! Pojednostavljeno, došao je na “zelenu tržnicu” i kupovao naveliko, nije ga zanimala “maloprodaja” na lokalnom “placu”! A dosad se HTV bavio upravo takvim načinom kupovanja “na malo” - kupovalo se ono što je najbolje i najzanimljivije iz kvalitetnih liga. To više ne prolazi, to je nemoguće realizirati, jer je trgovcu koji prodaje prava jednostavnije prodati sve u paketu, nego jednu po jednu utakmicu, odnosno jednu po jednu reprezentaciju - govori Blažičko.

Opipljivo više novca

A kako to da Nova TV prenosi utakmice hrvatske nacionalne vrste? Vrlo jednostavno: vlasnik Sportkluba ujedno je i vlasnik Nove TV! I nema tu ništa prijeporno - nakon što je kupio prava za kompletnu Ligu nacija, vlasnik SK na svoju je drugu TV postaju, s hrvatskom nacionalnom koncesijom, a to je Nova TV, dao prijenose hrvatske reprezentacije, dakako uz određenu naknadu, što je uobičajeni način internog poslovanja unutar korporacije i pruža razne zanimljive mogućnosti. Nije, dakle, više bilo nikakve tržišne utakmice između HTV-a, RTL-a i Nove TV, jer to nije zanimalo vlasnika Sportkluba, nositelja cjelokupnih prava za Ligu nacija.

Što se iz svega ovoga može zaključiti? Blažičko ističe:

- Svatko tko sanja da će neka javna televizija, poput HTV-a, RTL-a ili Nove TV, imati veliki i bogati sportski program, neka prestane sanjati, nikad se više neće vratiti, ni ponoviti, ona “zlatna vremena” 90-ih godina prošloga stoljeća! HTV će u određenim segmentima, poput Olimpijskih igara, još neko vrijeme ostati zaštićen, ali tendencija je svih velikih sportskih međunarodnih Saveza da svoj sport prodaju onome tko ponudi više novca! Možda gube na gledanosti, ali zato zarađuju opipljivo više novca. I stoga jedina preporuka pristalicama sporta može biti: dobro proučite sve ponude i odaberite kabelsku TV mrežu koja će najviše zadovoljiti vaše interese. To je budućnost sportskih prijenosa na malim ekranima - uvjeren je Blažičko.

Što tko prenosi?

LIGA PRVAKA

HTV prenosi jednu utakmicu srijedom, Planet Sport prenosi šest utakmica utorkom i pet utakmica srijedom, isključivo na platformama VIPnet i Bnet.

EUROPSKA LIGA

Arena Sport prenosit će utakmice Europske lige isključivo na platformi MAXtv.

OSIGURAJTE PRIJENOSE DINAMA U EUROPSKOJ LIGI – KLIKNITE OVDJE

LIGA NACIJA

Utakmice Hrvatske u Ligi nacija prenosit će Nova TV, ostale utakmice mogu se gledati na Sportklubu.

KVALIFIKACIJE ZA EP

Nova TV prenosit će utakmice hrvatske reprezentacije, ostale se utakmice mogu pratiti na Sportklubu.

MLADE REPREZENTACIJE HRVATSKE

Utakmice svih naših mladih nacionalnih vrsta možemo gledati na HNTV-u, kao i utakmice ženske reprezentacije.

HNL

Hrvatska nogometna liga može se gledati na Areni Sport (platforma MAXtv) i na HNTV-u, koji je na svim platformama. Emisiju o Prvoj HNL-u “Treće poluvrijeme” već gledamo ponedjeljkom na HNTV-u, a HTV bi trebao opet počeo prikazivati emisiju o HNL-u “Stadion”. Usput, na HNTV-u možemo gledati i utakmice Druge HNL, kao i Prve juniorske HNL.

HRVATSKI KUP

Dvoboje Hrvatskog kupa gledat ćemo na HNTV-u, koji je otkupio prava za ovo natjecanje, uključujući i finala svih omladinskih kategorija.

Arena Sport ili Sportklub

Istaknimo da Arena Sport prenosi još francusku, talijansku, belgijsku, škotsku, češku, brazilsku, argentinsku, srpsku i crnogorsku ligu, te španjolski i francuski kup, kao i Copa Libertadores.

A na Sportklubu možemo gledati englesku (Prvu i Drugu ligu), zatim španjolsku, portugalsku, tursku, nizozemsku, rumunjsku, kinesku i austrijsku ligu, kao i engleski, njemački i talijanski kup.

Linker
18. travanj 2024 11:32