Getty Images
PRAVO NA IZBOR

SPORT I POLITIKA NA SRPSKI NAČIN Xherdan Shaqiri ne može u Srbiju zato što je sa Kosova, a Nemanja Matić odbio odati počast britanskim vojnicima

ENGLESKA Menadžer Liverpoola Jürgen Klopp nije poveo Shaqirija na susret 4. kola Llige prvaka s Crvenom zvezdom, a Matić iz ManU-a i McClean iz Stokea odbili nositi cvijet maka
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. studeni 2018. 12:52

Bez obzira na to koliko bi čelnici svjetskog nogometa željeli odvojiti nogomet od uplitanja politike, uvijek postoje iznimke. Neke stvari teško je kontrolirati, vidjelo se to i na dva svježa primjera koji su povezani sa Srbijom. Tako će švicarski reprezentativac albanskih korijena Xherdan Shaqiri propustiti današnje gostovanje Liverpoola u Beogradu, dok je srpski veznjak Nemanja Matić, član Manchester Uniteda, odbio na dresu nositi cvijet maka u znak sjećanja na stradale britanske vojnike.

Krenimo redom. Menadžer Liverpoola Jürgen Klopp izostavio je Xherdana Shaqirija iz momčadi koja je otputovala na utakmicu 4. kola s Crvenom zvezdom kako bi se izbjegle eventualne neugodnosti zbog igračevog porijekla. Shaqiri je ljetos stigao u Liverpool iz Stokea te je u posljednje vrijeme igrao u dobroj formi. Ovaj je 27-godišnji ofenzivac je etnički Albanac s Kosova, nekadašnje pokrajine a danas države u kojoj je srpsko ugnjetavanje albanskog stanovništva završeno NATO-ovom vojnom intervencijom 1999. godine.

BOURNEMOUTH, ENGLAND - NOVEMBER 03: Nemanja Matic of Manchester United lines up with team mates Chris Smalling, Paul Pogba and Anthony Martial during the Premier League match between AFC Bournemouth and Manchester United at Vitality Stadium on November 03, 2018 in Bournemouth, United Kingdom. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images / Getty Images
Nemanja Matić

Bez političke poruke

Shaqiri je bio dijete dok je njegova obitelj s Kosova emigrirala u Švicarsku, a ljetos je na SP u Rusiji pogodak kojeg je postigao protiv Srbije proslavio tako da je rukama imitirao znak dvoglavog orla, koji simbolizira albansku zastavu. Fifa ga je tada kaznila sa 10.000 švicarskih franaka, ali mu je dozvolila nastup u sljedećoj utakmici iako su se u Srbiji nadali da bi mogao zaraditi i suspenziju.

- Čuli smo i čitali o tome kako bi Shaqirija mogli tamo dočekati. Iako ne znamo što bi se dogodilo, želimo biti sto posto posvećeni nogometu, ne želimo razmišljati ni o čemu drugome, želimo biti poštovani i izbjeći bilo kakve smetnje. Zbog toga Shaq nije uključen, on to prihvaća i razumije. Liverpool nema političku poruku i želi da fokus bude na igri slobodnoj od bilo čega drugog - poručio je Klopp.

U prošlom kolu engleskih nogometnih liga igrači su istrčali s cvijetom maka istaknutim na dresu, kojeg su nosili u znak sjećanja na britanske vojnike poginule u ratnim sukobima. Međutim, nisu mak nosili baš svi. Jedan od onih koji ga je skinuo s dresa bio je i Nemanja Matić, srpski reprezentativac i član Manchester Uniteda, koji je na gostovanju kod Bournemoutha igrao bez tog simbola na prsima, što je obrazložio na Instagramu:

- U potpunosti razumijem zašto ljudi nose cvijet maka, u potpunosti poštujem svačije pravo da to učini i suosjećam sa svima koji su u sukobima izgubili svoje voljene. Ipak, za mene je to samo podsjećanje na napad kojeg sam i osobno proživio kao mladi, uplašeni 12-godišnji dječak u Vrelu, kad je moja zemlja bila razorena u bombardiranju 1999. godine. Iako sam to učinio prije, sad smatram da nije ispravno da nosim mak na svom dresu. Ne želim osporiti mak kao simbol ponosa u Britaniji niti mi je namjera bilo koga uvrijediti, ali svi smo odgojeni na svoj način i ovo je moja osobna odluka - kazao je Matić.

On je ranije, dok je bio član Chelseaja, nosio mak, no tada je navodno odavana počast samo britanskim vojnicima stradalima u Prvom svjetskom ratu. Ove godine se nošenjem tog simbola odaje počast pripadnicima britanske vojske stradalim u svim ratnim sukobima, pa je Matić odlučio da neće nositi mak ni protiv Bournemoutha ni u gradskom derbiju s Manchester Cityjem koji je na rasporedu u nedjelju. Oglasili su se i iz Britanske kraljevske legije, oni smatraju da bi nošenje makova cvijeta trebalo biti stvar osobnog odabira.

Krvava nedjelja

Još jedan nogometaš prošlog vikenda nije želio imati mak na dresu. Riječ je o Stokeovu članu Jamesu McCleanu kojeg su zbog tog poteza na zub uzeli navijači njegova kluba. On je Irac rođen u Derryju, gdje su britanski vojnici 1972. godine prilikom demonstracija ubili 14 civila. Taj je događaj poznat i kao ‘krvava nedjelja’ (Bloody Sunday), a opjevala ga je i irska rock grupa U2 u jednom od svojih ranih hitova.

Linker
20. travanj 2024 16:52