REUTERS
TEŠKE OPTUŽBE

'STALNO JE GOVORILA 'NE', NA KRAJU SAM JOJ SE ISPRIČAO' Der Spiegel u posjedu Ronaldovog svjedočenja u kojem priznaje da je djevojku prisilio na seks

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 28. rujan 2018. 21:45

Prije nekoliko godina jedna je Amerikanka optužila Cristiana Ronalda za silovanje. Svoju je priču iznijela njemačkom tjedniku Der Spiegel koji je u posjedu i Ronaldove izjave koja, djelomično, potvrđuje njegove navode.

Ovdje je riječ o pravnoj bitci između dvije neravnopravne strane: s jedne strane Christiano Ronaldo, svjetska nogometna zvijezda, a s druge strane, Kathryn Mayorga (34), nepoznata djevojka iz Las Vegasa. Njihovi su se putevi susreli samo jednom: 12. lipnja 2009. u noćnom klubu i nakon toga u apartmanu 57306 u hotelu Palms u Las Vegasu, piše Jutarnji list.

Der Spiegel je prošle godine pisao da je Mayorga optužila Ronalda za silovanje te da je on opovrgnuo sve optužbe rekavši kako se radilo o sporazumnom seksu. Nekoliko mjeseci kasnije doznalo se da su odvjetnici dviju strana postigli dogovor kojim je Ronaldo isplatio Mayorgi 375.000 dolara uz obavezu da više nikada ne spomene taj slučaj.

No danas, devet godina kasnije, Mayorga više ne namjerava držati jezik za zubima. Der Spiegelu je objasnila zašto je odlučila progovoriti, opisala je kako je upoznala Ronalda, kako ju je silovao, kako je došlo do nagodbe te kako i dalje trpi posljedice tog događaja.

Mayorgin novi odvjetnik, Leslie Mark Stovall (65), podigao je novu tužbu protiv Ronalda nakon što je mjesecima proučavao slučaj.

'Naš je cilj poništiti nagodbu i ugovor o šutnji. Kathryn nije bila sposobna potpisati takav ugovor zbog stanja u kojem je bila i psihološke štete koju je pretrpjela kao rezultat zlostavljanja. To čini njihov ugovor nevažećim', rekao je Stovall.

Prema Stovallu, Ronaldovi su odvjetnici morali znati u kakvom je stanju Mayorga i to su namjerno iskoristili, a što se također da iščitati iz njihove e-mail korespondencije. Stovall je također rekao da Mayorga pati od PTSP-a kao posljedice seksualnog nasilja koje je pretrpjela od Ronalda.

Rekordan transfer

Večer u kojoj se dogodilo navodno silovanje, započela je u VIP odjeljku kluba Rain u Palms Casino Resortu. Ronaldo je bio na odmoru sa šogorom i nećakom. To je bilo ono ljeto kad je prešao iz Manchester Uniteda u Real Madrid za rekordan iznos od 94 milijuna eura.

Kathryn Mayorga zabavljala se s prijateljicama kad joj je netko iznenada dotaknuo ruku. To je bio Ronaldo. Rekao je nešto poput: 'Ti, pođi sa mnom.' Smijao se jer ga djevojka nije odmah slijedila. Nakon toga ju je počastio pićem i upoznao sa svojim prijateljima. Malo su razgovarali, a onda je tražio njen broj telefona.

'Dala sam mu broj i pomislila: Ok, to je baš cool.'

Nešto kasnije, Ronaldo joj je poslao poruku. Ona, njezina prijateljica, Ronaldo i njegovi prijatelji, našli su se u predvorju hotela te zajedno otišli do Ronaldovog apartmana. Neki su se odmah zaputili prema jacuzziju, a Ronaldo joj je ponudio kupaći kostim. Otišla je do kupaonice i dok se presvlačila, pojavio se Ronaldo sa spolnim organom izvan hlača.

'Stajao je pored mene i želio da mu diram penis. Molio me: Samo 30 sekundi! No ja sam rekla ne. Tad mi je rekao da ga moram staviti u usta. Kakav idiot! Nasmijala sam se i pomislila da je sve ovo šala. Ovaj tip je tako poznat i tako zgodan, a svejedno ljigavac.

No Ronaldo nije popuštao.

'U jednom je trenutku rekao da će me pustiti ako ga poljubim. Pristala sam i rekla da ću ga poljubiti, ali ga neću dirati.'

Kathryn Mayorga inzistira da je Ronalda samo poljubila i da ga nije dirala. No taj ga je poljubac još samo više napalio.

'Svugdje me je dirao i želio me svugdje ljubiti. Odgurnula sam ga i rekla mu ne.'

Prema Mayorgi, Ronaldo nije odustajao i povukao je u spavaću sobu.

'Opet sam ga odgurnula, no on je pokušao skinuti moje gaćice. Sklupčala sam se i pokušala objema rukama zaštititi vaginu, no on je tad skočio na mene. Više puta sam mu rekla: ne, ne, ne! No on nije prestajao već je silovao analno i to bez kondoma i lubrikanta.

Upitnik

Sljedećeg dana, Mayorga je otišla na policiju i pokazala im nalaze iz bolnice. Ta je prijava dobila svoj serijski broj koji se kasnije pojavio u tekstu nagodbe između Mayorge i Ronalda. Policiji nije rekla ništa o identitetu muškarca koji ju je silovao.

Odvjetnik joj je savjetovao da s pričom ne izlazi u javnost, no Mayorga nije pristala.

'Htjela sam ga naučiti lekciju i htjela sam da plati za terapije za koje sam bila sigurna da ću ih trebati. Nikad se nisam željela obogatiti, no htjela sam mu pogledati u oči i reći što mi je napravio.'

Iz dokumenata koje je zviždačka platforma Football Leaks proslijedila Der Spiegelu, vidi se da je Mayorgin odvjetnik kontaktirao Ronalda u srpnju 2009. U narednim mjesecima, čitav tim odvjetnika bavio se optužbom i pripremili su čitav niz pitanja za Ronalda, njegovog šogora i nećaka. U tim se dokumentima Ronalda naziva samo 'X', dok je Mayorga 'gđica C'.

Postoje različite verzije upitnika, i dok su pitanja uglavnom slična, odgovori baš i nisu. U verziji iz prosinca 2009. Ronaldo govori o sporazumnom seksu. Također kaže da nije uočio nikakve signale da ona na seks ne pristaje ili da se poslije čina osjećala neugodno. No postoji i ponešto drugačija, starija verzija upitnika koju je Der Spiegel dobio na uvid.

Taj je upitnik u rujnu 2009. poslao Ronaldov odvjetnik iz ureda Carlosa Osória de Castra, a primatelji su Osório de Castro i njegovi kolege.

'Ne, ne, ne!'

Na pitanje je li gđica C (Mayorga) podigla glas ili povikala nešto tijekom tog događaja, X (Ronaldo) odgovara: 'Rekla je 'ne' više puta. Gurnuo sam je straga. Bilo je prilično brutalno. Nismo mijenjali položaj. Trajalo je oko pet do sedam minuta. Rekla je da to ne želi, ali predala mi se.'

Nadalje kaže i ovo: 'Stalno je govorila ne. Rekla je da to ne radim i da ona nije kao druge. Sad kad se prisjećam toga, ispričao sam joj se. No ona ipak nije vikala niti ikoga zvala.

Na pitanje je li se gđica C u bilo kojem trenutku žalila da joj je seks bio prebrutalan, X odgovara:

'Nije se žalila da joj je bilo prebrutalno, no požalila se da sam je prisilio. Ali nije rekla da će ići na policiju.'

U toj verziji upitnika, Ronaldo potvrđuje da je Mayorga više od nekoliko puta rekla 'ne' te da joj se na koncu ispričao. Postoje neke kontradikcije vezane uz to je li ga zadovoljila rukom. Ona kaže da nije, a on kaže da jest.

Ronaldo također njihovu predigru u kupaonici te kako su se uopće susreli u klubu, opisuje drugačije od Mayorge. Prema njegovoj verziji, ona i njezine prijateljice same su pitale mogu li biti s njima u VIP odjeljku te da su mnogo pile. Kaže da je nije pitao za broj telefona, no pozvao ih je u svoju hotelsku sobu.

Ronaldovi prijatelji kazali su da Mayorga nije izgledala potreseno kad je kasnije izašla iz njegove sobe.

Ometanje istrage

Za Mayorginog novog odvjetnika Stovalla, Ronaldovo svjedočenja važan je dokaz. Sporazum koji su oboje potpisali, smatra Stovall, omeo je policijsku istragu – što nije dozvoljeno. Nema sumnje da se svatko ima pravo braniti od optužbi, no postoji crta preko koje se ne prelazi. Naime, pokušati sakriti zločin je također zločin.

U međuvremenu, Kathryn Mayorga je dala otkaz na poslu jer kaže da treba svu snagu za nadolazeći proces. Skriva se od medija i ne želi davati izjave.

Ronaldo je također nedostupan. U proteklih nekoliko mjeseci, Der Spiegel ga je nekoliko puta molio da ispriča svoju verziju događaja iz 2009. no sva su nastojanja da se dođe do slavnog sportaša bili uzaludni. Javili su se tek njegovi odvjetnici rekavši kako će se svi pokušaji izvještavanja o događaju smatrati protuzakonitima.

Policija je kontaktirala Mayorgu već nekoliko puta u posljednjih par tjedana i ponovno je ispitala. Naime, u Nevadi seksualni prijestupi nikad ne zastarijevaju ako su prijavljeni na vrijeme.

Linker
19. travanj 2024 21:40