Screenshot: Televizija N1
PIŠE T. JURANOVIĆ

ŠTO SE DOGAĐALO IZA KULISA SKUPŠTINE HNS-A? Neminovni proces već je počeo! Davor Šuker čeka - odlazak, a zna se već i gdje

Šimićev istup govori da očito postoji mig mijena koje su neizbježne. Uostalom, Šuker čeka izbore u Uefi 2019. kada bi trebao otići iz HNS-a
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. prosinac 2017. 13:04

Već i prije izborne skupštine, mnogo prije, informacija je glasila: “Prekratak je rok za ad hoc promjene, no one će se dogoditi do ljeta 2019. kada se očekuju novi izbori u Uefi. Tada bi Davor dobio priliku za častan odstup i prelazak na mjesto koje ga, uostalom, jedino i zanima...”

Sve te riječi dobile su potvrdu u petak, nakon još jedne burne izborne sjednice HNS-a na kojoj nije, kao prije sedam godina, bilo pištolja i “uvjeravanja” u garaži Westina, ali su verbalni meci još glasnije gađali dalmatinske disidente koji su napustili Sheraton ispraćeni sramotnim aršinom uvreda. Najavljujući pravnu bitku, koju je, uostalom, i pokrenula Sportska inspekcija čiji pravorijek o spornim poslovnicima tek treba vidjeti, Dario Šimić odlučio se za mirniji nastup, a opet prepun bolnih istina.

Šimić je primirio kampanju jer riječi koje je ispaljivao nisu, nema sumnje, odgovarale vrhuški države koja je u jednom času čak i odlučila odustati od Darijeve kandidature. Nastupom u petak, nema sumnje, Dario se ponovno vratio u sedlo.

- Mi imamo naš budžet, naš novac i možemo raditi što hoćemo - bahato se premijeru Plenkoviću obratio Šuker, korivši ga po prstima što se politika uopće miješa u nogomet jer, kaže veliki predsjednik, znate kako je to prošlo u Peruu, a i kako se prijeti Španjolskoj.

Šuker je, međutim, zaboravio da ti isti političari i dalje sjede u njegovu IO-u te i dalje drmaju županijskim savezima. Kao i da je Miškovićeva Opatijska inicijativa nekidan tražila čvenk s državnim vrhom kako bi progurala njegovu ideju o samofinanciranju i samoodrživosti hrvatskoga klupskog sporta.

Politika je, dakle, bila i bit će ključan faktor naoko neovisnog HNS-a. I upravo će politika, nema sumnje, kreirati novu vladu Saveza koji primarno mora postati - hrvatski, a ne mamićevski, šukerovski ili vrbanovićevski. Da su mijene počele, svjedoče i tihi, ali opet dovoljno glasni signali ljudi koji su blisko vezani uz vrh trenutačne hrvatske nogometne vlade. Miškovićeva suzdržanost ojačana je riječima Osijekova Ivana Meštrovića, pa i novog člana IO-a, Dinamova Tomislava Svetine, koji su, eto, odali početak promjena.

- Nije sve idilično, ali potreban je dijalog - naglasio je Meštrović, Svetina je poentirao rečenicom “Zalagat ću se promjene”, da bi konačno i “veliki vođa” Davor naslutio kako je svjestan da mu je novi mandat, ipak, ograničen:

- Napravit ćemo reorganizaciju, ali to nije lak i jednostavan proces.

U cijeloj su priči, zapravo, neke stvari potpuno jasne. Davor Šuker je HNS ionako vidio samo kao prijelaz do funkcija u Uefi i/ili Fifi, koje su mu jedina ambicija, ali do njih bez Mamića, odnosno Saveza nije mogao doći. S druge strane, politika 2019., predizbornu, godinu vidi kao idealan trenutak za prikupljanje velikog broja političkih poena.

Dotad će trajati vijećanje kako točno dalje, no iz svega se nazire da bi ideolog nove hrvatske nogometne vlade trebao biti Mišković, dok se kao novi lider, neopterećen bilo kakvim muljažama i stasao odličnim solom u HUNS-u, nameće Dario Šimić. To je, čini se, pobjednička projekcija nekog hrvatskog nogometnog puta. Koji je, a petak je to samo potvrdio, apsolutno nužan. Jedino tko može pokvariti planove i ubrzati proces jest Janičin ured i Sportska inspekcija.

Linker
18. travanj 2024 12:25