Damir Krajac / CROPIX
VRUĆA TEMA

'SVE ĆE OD SADA BITI DRUGAČIJE!' POVRATAK MAMIĆA PODIJELIO LEGENDE, EVO KAKO BI MOGLA IZGLEDATI SURADNJA ZORANA I NENADA BJELICE 'Bili su dugo vezani'

DINAMO Što o povratku nepravomoćno osuđene osobe u fotelju sportskog direktora maksimirskog kluba misle trojica bivših igrača Dinama DINAMOVI VELIKANI PODIJELJENI OKO MAMIĆEVA POVRATKA U MAKSIMIR Jedan izbjegao odgovor, drugi kaže: 'Optužnice, sudski procesi... kome se to dopada? Navijači će u manjem broju pohoditi Maksimir, igrači više neće imati takvu podršku...'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. lipanj 2019. 10:53

Naravno i sasvim očekivano, povratak Zorana Mamića u Dinamo izazvao je razne komentare. Na raznim društvenim mrežama bilo je osjetno više negativnih, ne zbog toga što ljudi drže da mlađi Mamić neće biti dobar sportski direktor, nego zbog činjenice da je nepravomoćno osuđen, pa se drži da će dio navijača okrenuti leđa klubu, da više neće biti dobre atmosfere koja je prošle sezone stanovala u Maksimiru.

Za mišljenje smo pitali neke bivše igrače Dinama koji nisu blizu kluba.

- Iskreno, ne znam što bih rekao... Povratak Zorana Mamića sigurno neće biti dobar za klub, za navijače, za sve ono što se dogodilo posljednjih godinu dana. Navijači su se vratili na tribine, bili smo svjedoci dobrog navijanja, fine atmosfere, cijela priča oko Dinama je bila dobra, pisalo se i govorilo samo o nogometu. Na kraju se vidjelo kako je ta atmosfera bila bitna i u ostvarivanju sjajnih rezultata koji su kulminirali europskim proljećem. Zoran Mamić je opterećen optužnicama, sudskim procesima, sasvim je logično da se to ne dopada javnosti. Zato će se vjerojatno vratiti oni problemi koji su postojali prije, navijači će u manjem broju pohoditi Maksimir, igrači više neće imati takvu podršku, sve će biti drukčije, a to je loše. Međutim, to je tako... - kaže nam Tomo Šokota.

Nastavlja da bi htio da Dinamo nastavi putem kojim je krenuo prošle sezone, da i dalje bude autor dobrih rezultata.

- Naravno da želim da se Dinamova priča nadograđuje, da klub bude još bolji, ali bojim se da to neće biti tako. Sve je lijepo krenulo posljednjih godinu dana. Je li to zbog toga što Mamići nisu bili tu, ne znam. Međutim, pretpostavljam da je bez Mamića postojalo manje opterećenje za trenera, igrače, klupske djelatnike, navijače. Atmosfera je za razliku od onih godina kad su oni bili tu bila bolja, to se jasno vidjelo. Oko kluba su se počele događati pozitivne stvari. Nažalost, mislim da se ovim potezom Dinamo vraća unazad, na one dane kad je atmosfera oko kluba bila loša. Ali što je, tu je, valjda je Dinamo osuđen na to - zaključio je Šokota.

Zagreb, 261217. 
Prisavlje, zgrada HRT-a. 
Proglasenje najboljih sportasa Hrvatske u 2017. godini u 66. izboru Sportskih novosti.
Na fotografiji:  Tomo Sokota.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Dario Šimić je pak izbjegao odgovor na ovo pitanje...

- Ne bih komentirao... Dosta sam već pričao o Dinamu prije nekog vremena, zato ću se sad suzdržati od komentara. Želim da Dinamo sa svojim navijačima ide prema naprijed, prema boljem. To ću jedino kazati - zaključio je Šimić.

Zagreb, 111018. 
Kajzerica, tereni NK Lokomotive. 
Dario Simic, bivsi hrvatski nogometni reprezentativac.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

A što kaže jedna starija klupska legenda, veliki golgeter Slaven Zambata?

- Ja sam pozitivan kad se radi o povratku Zorana Mamića. On se dokazao u klubu kao sportski direktor i trener, a prije i kao igrač. Imao je uspjeha i vani, tako da je s nogometnog stajališta njegov povratak jako dobar za Dinamo. Također i ekipa kojom se okružio je odlična, počevši od divnog čovjeka Damira Krznara - kaže Zambata.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Naravno, i njemu je jasno da se tu samo ne radi o sportskoj strani...

- Znam, jasno mi je kako je javnost nabrušena na prezime Mamić, te da mnogi neće biti oduševljeni. No, Zoran još nije pravomoćno osuđen, te tu činjenicu treba respektirati. Meni je važno da klub dobro funkcionira u sportskom segmentu, da i dalje bilježi dobre i velike rezultate. Dolaskom Zorana Mamića Dinamo može biti još jači. Konačno, klub ne može donositi odluke koje štete. Nadam se i vjerujem da su donijeli dobru odluku, da su pametno složili križaljku. Konačno, znam da je Zoran dugo godina bio vezan uz Bjelicu, on je bio njegova dugogodišnja želja. Tako da će ono odlično surađivati - zaključio je Zambata.

ZAŠTO JE VEĆINA PROTIV MAMIĆA

Zoran Mamić opterećen je sudskim procesima, “vlasnik” je nepravomoćne presude od četiri godine i 11 mjeseci. Iako presuda nije pravomoćna, jasno je da su mnogi negativno reagirali na njegov povratak. Takva reakcija može donijeti razbijanje atmosfere oko kluba kojoj smo svjedočili posljednje sezone. U toj sezoni Dinamo je uspio vratiti navijače na tribine, bilo je zaista spektakularnog navijanja, pogotovo u europskim utakmicama.

Najžešći navijači BBB-a su bezuvjetno podržavali momčad na travnjaku, nisu se čula ona stalna vrijeđanja prezimena Mamić kojima smo svjedočili prijašnjih godina, biti na Maksimiru bilo je zaista ugodno. Konačno, ove sezone je nakon dugog vremena sjajno proslavljen naslov prvaka, postojala je sinergija navijača na svim tribinama, kao i igrača. Takva atmosfera svakako je bila i jedan od razloga sjajnih rezultata Bjeličine momčadi. Ako se zbog povratka Mamića priča vrati na negdašnja vremena, a to je dosta izvjesno, Dinamo je napravio dva koraka unatrag. U medijskom smislu, također će doći do promjena. Ako ste primijetili, prošle sezone se Dinamo spominjao u kontekstu nogometne igre, pisalo se i pričalo isključivo o nogometu, rezultatima, događajima na travnjaku. A već sad kad je mlađi Mamić postao sportski direktor, priča se prebacila na optužnice i sudske procese, krenula je prema crnoj kronici. Mediji ipak još uvijek u velikoj mjeri oblikuju mišljenje javnosti, pa je takva promjena opet loša za Dinamo, dodatni uteg zagrebačkom klubu.

ZAŠTO JE MANJINA ZA MAMIĆA

Zoran Mamić bio je uspješan igrač, trener i sportski direktor Dinama. Trenerske uspjehe bilježio je i u arapskom svijetu, recimo, igrao je finale klupskog prvenstva svijeta. Dok je u plavom domu obnašao ulogu koju ima i sada znao je dovoditi prava pojačanja, znao je prepoznati igrače, forsirao je uspješan rad nogometne škole. U sportskom smislu njegov dolazak je apsolutno plus za Dinamo. Mnogi su nakon predstavljanja Mamića kao sportskog direktora načeli priču o tome kako će funkcionirati s Nenadom Bjelicom. No tu neće biti nikakvih problema. Bjelica i Mamić dobro se poznaju već 30 godina.

Igrali su skupa u raznim reprezentativnim selekcijama, uvijek su imali korektan odnos. Nema razloga da se ta njihova priča i dalje nastavi. Dapače, dolazak Mamića može pomoći Bjelici kad se radi o prijelaznom roku, kod odabira igrača. Do sada je mnogo toga bilo na Bjeličinim leđima, sad bi mu moglo biti lakše. Konačno, svi igrači koji su dolazili u Dinamo bili su dovedeni dogovorno, one koje je predlagao Bjelica prihvatio je klub, one koje je predložio klub, prihvatio je Bjelica. Oko nekih igrača se nisu svi složili. Ali uvijek je morao postojati konsenzus, zajednička odluka. Tako će biti i dalje, tako da priča oko mogućeg razilaženja Mamića i Bjelice ne pije vodu. Također, Mamićev povratak označio je i dolazak kvalitetnih kadrova, Damir Krznar postao je šef omladinske škole, Tomislav Butina vratarske akademije, a Jerko Leko trener juniora.

Linker
27. travanj 2024 01:27