AL RAYYAN, QATAR: In this handout image supplied by Qatar 2022, is an artist's impression of the Al Rayyan Stadium, a host venue for the 2022 FIFA World Cup Qatar, which will have a capacity of 40,000 and host matches through to the quarter-final round. (Photo by Handout/Supreme Committee for Delivery & Legacy via Getty Images)
Handout/Supreme Committee for Delivery & Legacy via Getty Images

BROJKE OD KOJIH BOLI GLAVA

SVJETSKO PRVENSTVO 2022. GODINE POMIČE GRANICE ZBILJE Nećete vjerovati koliko Katarci troše na tjednoj bazi kako bi pripremili spektakl

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 07.02.2017. u 19:45

 • Katarske vlasti troše 500 milijuna dolara tjedno kako bi završili sve planirane projekte do početka svjetskog nogometnog prvenstva koje će se 2022. održati u toj zemlji.

  "Trošimo skoro 500 milijuna dolara tjedno i tako će biti sve dok ne završimo radove. Ukupan proračun iznosi oko 200 milijardi dolara," kazao je katarski ministar financija Ali Shareef Al-Emadi.

  "Ne želimo se dovesti u situaciju da još uređujemo stadione, a da je prvenstvo počelo i da su ljudi već stigli u našu zemlju," kazao je katarski ministar.

  Ali Shareef Al-Emadi je otkrio kako se ne grade samo stadioni, već i ceste, željeznice, hoteli, nova zrakoplovna luka, bolnice...

  "Novac je osiguran premda je cijena nafte bitno pala," dodao je Al Emadi.

  Na pitanje hoće li to biti najskuplje SP u povijesti, ministar je odgovorio.

  "U kompletnu infrastrukturu ulažemo 200 milijardi dolara, međutim ako računamo samo objekte za SP, onda neće biti najskuplje."

  Katar za World Cup gradi deset stadiona, od kojih će sedam biti potpuno novih, a tri će proći obnovu i povećanje kapaciteta.

  Katar je treća zemlja na svijetu po rezervama plina, a ova država ima i više od 25 milijardi barela rezervi nafe. Nafta i zemni plin čine 85% prihoda od uvoza i preko 50% BDP-a.

  Katar je 2016. prvi put u posljednjih 15 godina zabilježio proračunski manjak zbog pada cijena energije. Manjak je iznosio 12 milijardi dolara, a za 2017. je odobren državni proračun s deficitom od 7,7 milijarde dolara.

  Tagovi
  Iz drugih medija