GLASGOW, SCOTLAND - NOVEMBER 10: Fernando Ricksen of Rangers leaps over Stan Varga of Celtic during the CIS Insurance Cup fourth round between Celtic and Rangers at Ibrox on November 10, 2004 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
ark Thompson/Getty Images

PREDVIĐALI MU JOŠ 18 MJESECI ŽIVOTA

TEŠKA PRIČA LEGENDE RANGERSA Danas ima samo 40 kilograma, a ostatak života mogao bi provesti u bolnici: 'Ne bojim se smrti, ali strah me kad se gušim'

AUTOR:
  • Sportske novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 07.05.2019. u 15:17

 • Život bivšeg nizozemskog reprezentativca i legende Glasgow Rangersa Fernanda Ricksena u potpunosti se promijenio otkako mu je prije šest godina dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježničke moždine.

  Ricksenu su liječnici još tada rekli kako mu je preostalo svega 18 mjeseci života, no on se i dan danas bori sa svim problemima koje ta bolest nosi. Danas 42-godišnji Fernando nalazi se u škotskoj bolnici St. Andrew gdje će vjerojatno ostati do kraja života.

  "Liječnici su mi prije mjesec dana savjetovali da počnem koristiti masku. U posljednje vrijeme osjećam se umorno, čak i nakon što dobro odspavam. Imam vrlo živopisne snove i glavobolju nakon buđenja", prenosi The Sun Ricksenove izjave.

  "Ljutit sam zbog bolesti, što ovisim o drugim ljudima i ne mogu ništa sam. Ne bojim se umiranja. Ali uplašim se kad ne mogu disati zbog ALS-a. Bojim se kad se gušim", nastavio je Ricksen.

  Ricksen danas ima tek 40 kilograma, a od iste je bolesti poput njegove preminuo slavni fizičar Stephen Hawking koji je obolio u svojoj 22. godini.

  "Pa Stephen Hawking s tom je bolešću živio 50 godina. To je blizu ozdravljenja. Borit ću se do kraja jer si izgubio kad se prestaneš nadati", optimistično će bivši igrač AZ-a, Fortune Sittard, Glasgow Rangersa i Zenita.

   

  Iz drugih medija