Tom Dubravec/Cropix
NAJTEŽI DANI RIJEČKOG SUCA

TKO ĆE VIŠE HTJETI SUDITI HAJDUKU? Priča se da bi Bebek i prije napada bio najsretniji da ne mora suditi Splićanima, evo što su mu odgovorili šefovi!

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 09:56

Riječkog nogometnog suca Ivana Bebeka (42) napala je skupina huligana u noći s nedjelje na ponedjeljak ispred noćnog kluba Piccadilly u Sinju. Prema neslužbenim informacijama, dočekali su ga na parkiralištu noćnog kluba te ga nekoliko puta udarili s leđa. Bebek nije tražio liječničku pomoć, nego je jučer incident prijavio policiji. Svjedoci kažu da je sukob počeo u samoj diskoteci, gdje je skupina huligana vrijeđala Bebeka, koji je potom zatražio pomoć zaštitara. Jedan ga je zaštitar nešto kasnije ispratio iz kluba, ali to, očito, nije spriječilo nasilnike da napadnu Bebeka i potom pobjegnu u nepoznatom smjeru.

Bio je u pravu

Bebek je u nedjelju na Poljudu sudio sraz Hajduka i Lokomotive (3:0). Tijekom utakmice u nekoliko su navrata domaći igrači od riječkog arbitra tražili da svira 11-erac, ali Bebek je u svim tim situacijama samo odmahnuo rukom. I svaki je put bio u pravu; nisu to bili startovi koje je trebalo kazniti najstrožom kaznom. Međutim, dio od 15 tisuća gledatelja na tribinama nije dijelio to mišljenje, pa je u jednom trenutku Torcida jako ružno skandirala Bebeku. Ne i prvi put, jer Bebek je u Splitu već niz godina na crnoj sudačkoj listi, iako je u većini spornih utakmica bio nepravedno prozivan, jer sudio je korektno.

Stoga se, jasno, nameće zaključak da su se huligani u Sinju na Bebeka namjerili ne bi li “izravnali” neke nogometne račune. Što bi značilo da je Bebek stao uz bok Bruni Mariću, daruvarskom arbitru kojeg je prije gotovo tri godine u Stobreču skupina huligana napala željeznom šipkom. Usred bijela dana i usred restorana.

Za napad na Brunu Marića odgovarao je samo jedan huligan, koji je odležao dva mjeseca u istražnom zatvoru, da bi potom bio osuđen na rad za opće dobro; ostali napadači nikada nisu bili privedeni ni identificirani. Tek ćemo vidjeti kakva će sudbina snaći huligane koji su napali Bebeka, ali ako rad za opće dobro postane uobičajena kazna za takve napade - u slučaju da huligane uopće privedu, što će se jako teško dogoditi - onda se doista ne trebamo čuditi incidentima kojima svjedočimo. Ne samo nogometnim, jer svi zajedno svjedočimo i daleko težim napadima koji su prošli lišo...

Čitatelj Slobodne Dalmacije
Ivan Bebek s masnicom

Iako to nikada nije javno rekao, u sudačkim se krugovima već godinama priča da bi i Bebek bio najsretniji kada ne bi morao suditi Hajduku. Međutim, čelnici sudačke organizacije nisu htjeli ni čuti za takav scenarij, što je i logično, jer Bebek je najbolji i najpriznatiji hrvatski sudac i kao takav treba suditi najteže utakmice.

Zakon huligana

Nažalost, nakon ovako teškog i opasnog incidenta koji se dogodio u Sinju Bebek sigurno još dugo neće biti u stanju suditi Hajdukove utakmice, a da mu u glavi ne stoji slika sramotnog incidenta koji se dogodio u Sinju. Naravno da Hajduk ne može biti odgovoran za ovakve incidente i to na bilo kakav način, ali bilo bi poželjno da i njegovi čelnici promisle o tome što bi eventualno mogli poduzeti da se ovakvi napadi ne bi događali.

Oni su, u konačnici, loši i za Hajduk. Kako će naime bilo koji sudac bez pritiska suditi Hajduku ako zna da bi zbog toga mogao biti suočen s huliganima koji provode neki svoj zakon...

Kulušić: Ružno, ali neće utjecati na suđenje u HNL-u!

Šef hrvatskih sudaca Ante Kulušić kratko je iznio svoj stav o nemilom događaju u Sinju: - Za mene je u pitanju izolirani incident i nadam se da će nadležna tijela pronaći i sankcionirati krivce.

Ovo je i udarac za kompletnu vašu organizaciju?

- Ne bih to tako opisao jer ovaj incident sigurno neće utjecati na kvalitetu suđenja u HNL-u. Suđenje u HNL-u već je duže na dobroj razini i ne daje povod za bilo kakve polemike. Ovo je, nažalost, ružan incident, ali naši suci dobro rade svoj posao i tako će biti i u budućnosti. U konačnici, Bebek je u nedjelju na Poljudu sudio dobro. (Robert Šola)

Linker
20. travanj 2024 07:00