Foto: Boris Kovacev / CROPIX
INTERVJU ZA JUTARNJI LIST

TO JE RADIO I MODRIĆ! DANI OLMO OTKRIO SVOJU TAJNU U KOJOJ VAŽNU ULOGU IMA DINAMOV 'NEVIDLJIVI ČOVJEK' 'Gledam sve! Koliko puta sam dirao loptu...'

'Možda smo u Harkivu trebali napraviti više, osvojiti tri boda, ali utakmica nije bila jednostavna, a možda ono nije bio ni najbolji Šahtar. Znamo da će u Zagrebu biti još teže'
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 01. studeni 2019. 17:58

Dani Olmo Carvajal među posljednjima napušta plavu svlačionicu. Najčešće s pizzom u kartonu i nekom dodatnom hranom u vrećici, kao nakon Dinamove pobjede nad Osijekom u nedjelju. Žuri kući i najradije se za razgovar s novinarima dogovori za neki od sljedećih dana, kad se odmori.

Obično ga čeka tata Miguel, ali otkako ima vozačku, odveze se sam. Čuli smo da pomno analizira vlastite partije, zadnji kojeg se sjećamo da je to radio odmah navečer poslije utakmica bio je Luka Modrić.

- Ha, točno je, da, analiziram si svaku utakmicu, ali ne odmah istu večer nego drugi dan, nekad i dva dana poslije. Uvijek pitam Jasmina Osmanovića da mi pošalje segmente utakmice s mojim akcijama. Pola sata, sat, ovisi o utakmici, kako sam i koliko igrao, koliko puta dirao loptu. S tatom to gledam i analiziram – otkriva nam Dani Olmo (21) svoj način „življenja nogometa” i otkriva ”tajnu” svih uspješnih sportaša i – novinara: pripremu...

SN/Tomo Ničota

- Uvijek probam pogledati suparnika. Kako igra, gdje ima možda malo više slobodnog prostora, da nisam izgubljen na terenu, da ne lutam. Gledam gdje možda oni imaju slabije strane i za to se pripremam da to na utakmici mogu iskoristiti.

Nije isto kad se igra s nekim novim suparnikom, poput Atalante, Manchester Cityja ili Šahtara u Ligi prvaka ili Inter-Zaprešića, čiji igrači i trener ga već jako dobro poznaju.

- Inter-Zaprešić više igra obranu, pa je malo teže protiv njih naći prostor između linija kojeg ja volim tražiti nego protiv suparnika u Ligi prvaka, koji igraju podjednako napad i obranu pa možda ima više slobodnog prostora. U HNL-u već svaki suparnik nas jako dobro poznaje i jako se svi usredotoče na obranu pa se moram dobro fokusirati na igru da vidim gdje ima prostora za mene kojeg mogu iskoristiti.

Ove sezone „modri” često mijenjaju sustave igre, trener Nenad Bjelica se požalio da ima „samo jedan dan za taktički trening, eventualno dva za razgovor”. Kako to izgleda iz perspektive igrača?

- Da, malo smo trenirali i 3-5-2 i romb, ali bila je cijela momčad fokusirana na zadatke koje nam je trener dao i mislim da je na kraju dobro ispalo. Taktika je bitna, ali najbitnije je da je igrač usredotočen cijelu utakmicu. Dugo svi mi već igramo i nogomet je jednostavan, ali igrati jednostavno je najteže. Kad igrate s pet ili s četiri otraga, kad lijevi bek ide na stranu vi se morate pomaknuti, neke zakonitosti su iste. Ključno je da svi igramo odgovorno, da smo fokusirani na zadatke koje imamo i da smo solidarni prema suigračima, da pomažemo jedni drugima.

Pitali smo Olma koliko su napornije utakmice u Ligi prvaka, napornije mentalno baš zbog potrebne usredotočenosti. Spomenuli smo mu kako mudri trener kažu da igrača nakon 90 minuta ako je dobro odigrao mora boljeti glava, a ne noge. Nasmijao se i kimnuo glavom.

- Obično nakon utakmica mogu spavati, ali nakon tih najtežih ne mogu zaspati. Pod adrenalinom sam dugo i treba mi dulje da se naspavam. Cijeli dan sam u koncentraciji, ne možeš se ni malo opustiti, pripremaš se za tih 90 minuta da budeš sve vrijeme 100 posto, ne smiješ ni malo pasti, kao protiv Young Boysa, kad smo popustili na dvije minute, dogodila se dva kornera i ode sve...

Dani Olmo kad legne u krevet vrti u glavi film akcija, pogotovo onih koje mu nisu uspjele kako je želio.

- Uvijek! Razmišljam o akcijama koje sam odigrao i koje nisam, zašto nisam... Još bolje to sve vidim dan poslije na videima.

Mnogi i najuspješniji sportaša u pripremi koriste metodu vizualizacije. Naravno, i naš Dani.

- Da. Na dan utakmice. Nastojim ne biti previše s mobitelom i slično. Razgovaram sa suigračima, ali najviše volim biti sam. Zatvorim oči i vizualiziram neke akcije koje bi se mogle dogoditi na utakmici i napraviti razliku.

Dinamo je nakon tri kola skupine C Lige prvaka drugi, pobijedi li sljedeće srijede Šahtar napravit će možda i nedostižnu razliku u odnosu na konkurente za drugo mjesto. Manchester City je svijet za sebe i bit će prvi, no je li ukrajinski prvak i dalje favorit za prolazak u osminu finala ili je to možda Dinamo, budući da će sada hrvatski prvak biti domaćin.

- I jedni i drugi imamo četiri boda i mislim da nitko nije favorit. Sve je moguće. Mi vjerujemo u nas, znamo da ako smo mi dobri da imamo puno šanse da ih pobijedimo u Maksimiru i na tome ćemo raditi. Vjerujemo u sebe, znamo koliko možemo napraviti na utakmici i to ćemo pokazati.

REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS

Osjeti i kapetan mlade španjolske reprezentacije promjenu među navijačima. Lani su uoči presudnog boja za europsko proljeće protiv Spartaka iz Trnave mnogi sumnjali, a danas uoči Šahtara gotovo svi vjeruju u pobjedu „modrih”.

- Osjetim, osjetim tu promjenu. No, trebamo biti strpljivi. Nije lako pobijediti Šahtar. Možda smo u Harkivu trebali napraviti malo više, imali smo puno šansi, možda smo trebali već tamo osvojiti tri boda, ali nije to bila jednostavna utakmica, a možda ono nije bio ni najbolji Šahtar. Znamo da oni mogu još bolje i sigurno će nam u Zagrebu biti još teže. Oni imaju ambicije kao i mi, žele prezimiti u Ligu prvaka i bit će to borba za uzbuđenje navijačima. Osjetimo svi njihovu podršku. Evo, protiv Osijeka je došlo puno ljudi, još više nas to motivira za treniranje i igranje, a u srijedu će ih sigurno biti još više i navijanje će biti još bolje, pun Maksimir i odlična atmosfera.

Dani Olmo je nakon tri kola vodeći u dvije statističke kategorije: ima najviše uspješnih driblinga (14), više nego Messi i Willian (po 12) te najviše osvojenih duela na tlu (30), slijede Cuadrado (28), Verratti (24), Casemiro i Joao Mario (21)...

- A dobro je to, naravno, ali ne igram za statistiku nego samo da pomognem svojoj momčadi. A u driblinge se ionako upuštam kad nemam drugog rješenja, intuitivno, kada treba, a ne da driblam samo radi driblinga (kod nas bi se reklo, „za raju”, op. p.). Probam da nakon driblinga budemo u boljoj poziciji s loptom nego prije. Dakle, sve za pomoć ekipi.

Ako je netko igrač kakvog bi poželio svaki trener onda je to Dani Olmo. Talent, radna etika, karakter, odgoj za koji ja najzaslužnija obitelj. A i Dinamo je organiziran kao obitelj. Bjelica je nedavno rekao da ne želi reći sve što misli o Daniju da se njegov otac Miguel ne bi naljutio.

- Hahaha, ne znam, ne znam, to morate njega pitati. Imam ja svoje mišljenje na što je trener mislio, ali to treba on reći.

Ističu i najstariji navijači i novinari, koji su gledali u plavom dresu mnoge velike igrače, „ne sjećamo se kad je Dinamo ikad bio toliko momčad”. Olmo je tu već šestu godinu, puno je toga prošao, ovo pod Bjelicom je vrh...

- Da. Svi idemo kao jedan, to smo pokazali i prošle sezone u Europskoj ligi. To se vidi, kad svi slijedimo jedan put k zajedničkom cilju, sve je moguće. Ono lani je bio prvi korak naprijed, a siguran sam da ćemo ove sezone napraviti još više i bolje - poručio je skromni, ali optimistični i samouvjereni Dani Olmo.

Sretni su oni „dinamovci” koji žive u njegovo doba ovdje...

OLMO: 30 milijunaeura ? To je samo broj

Dva dana pred start ovosezonske Lige prvaka, 16. rujna, Transfermarkt je vrijednost Danija Olma povećao sa 15 na 30 milijuna eura.

Nije taj stopostotan rast bio nikakav teret igraču koji je postao najskuplji izdanak Hrvatske nogometne lige. Toliko nije vrijedio ni Modrić uoči prelaska u Tottenham, ni Pjaca prije Juventusa, Mandžukić uoči Wolfsburga... Nije Transfermarkt ni Sveto pismo ni burza, ali se u svijetu prati...

- Mislim da je to također nagrada za sve što sam radio i što je cijela momčad napravila zadnjih godina. No, tih 30, to je samo jedan broj. Moj je zadatak dalje raditi kao dosad.

Linker
16. travanj 2024 10:32