Arda Turan u dresu turske reprezentacije.
 REUTERS/Eddie Keogh Livepic
UŽAS NA GRADILIŠTU

TRAGEDIJA POTRESLA NAJVEĆU TURSKU ZVIJEZDU UOČI POVRATKA U REPREZENTACIJU Zvijezda Barcelone u potpunom šoku zbog nesreće u njegovom klubu

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. studeni 2016. 13:33

Antalija je nogometna “meka” za Tursku. I nosi sreću, dodat će domaćini. Protiv Kosova je upravo Antalija određena za stadion gdje se ponovno spajaju popucane niti turske reprezentacije. Arda Turan, Burak Yilmaz, Selcuk Inan i Gökhan Gönül, kvartet izopćenih nakon Eura, ponovno je u reprezentaciji.

Vratio bi Terim društvo otpisanih i da je s druge strane bio San Marino, a ne Kosovo. Jer, Terim je izgubio kredit, njegova je pozicija postala upitna i više nije gledao pritišće li ga predsjednik Erdogan, je li se Arda ispričao... Bilo je samo važno da se reprezentacija okupi u najjačem sastavu. Arda i tri njegova najstarija suigrača morali su ostati kod kuće kada je Turska krenula u Zagreb na kvalifikacijsku premijeru početkom rujna. Presudili su im grijesi iz Francuske, njihovo traženje isplate premija skupo ih je koštalo. Ipak, dva mjeseca kasnije zaboravljeni su principi, zaboravljen je mizerni rezultat s Eura i Turska je opet zajedno.

- Razgovarao sam sa izbornikom i Božja volja je htjela da opet budemo svi zajedno za Tursku - jedina je Ardina izjava nakon povratka u reprezentaciju.

Tko je ključni čovjek za pomirbu Arde Turana i izbornika Terima? Turski sportski novinar Vedat Vatansever otkrio nam je tajnu.

- Emre Belzoglu je ostvario pomirbu. Bivši igrač Galatasaraya, Fenera i Intera, danas prvotimac Basaksehira, nazvao je Terima i rekao mu “ti si moj otac, a Arda mi je kao brat, dosta je bilo podjela”. U konačnici, takvo je mišljenje prevaladalo i u turskoj javnosti koja smatra da barem u nogometu ne bi trebalo biti nemira ako već cijela zemlja živi u strahu od terorizma - ispričao nam je Vatansever.

Opisao je u u atmosferu koja vlada u Antaliji.

- Bit će pun stadion, navijači uvijek traže zvijezde, ali ne može se reći da je ozračje posebno. Nogomet je u sjeni svih životnih problema, a uz to se jučer dogodila tragedija koja je potresla Ardu Turana, uznemirila ga prije samog susreta. Naime, na gradilištu kluba Makelspor gdje je Arda počeo karijeru u Istanbulu, poginuo je radnik koji je preuređivao klupske prostorije. Upravo je Arda nedavno donirao novac za pomoć svom prvom klubu i tragedija sa pogibijom radnika na igralištu Makelspora prilično ga je uzdrmala - kaže Vatansever.

Zanimljivo, za utakmicu s Kosovom napravio je Terim čak 16 izmjena u odnosu na popis pozvanih za utakmice s Ukrajinom i Islandom. Shvatio je Terim da su potrebne krupne i zvučne promjene, a neki su se pomaci dogodili silom prilika.

Erkin i Tufan su otpali zbog ozljeda, a Emre Mor zbog žutih kartona. U rujnu je bio “čudo od djeteta”, pa “turski Messi”, a danas je opet u sjeni velikog Arde, kojem nedostaje šest utakmica do “kluba 100” u turskoj reprezentaciji. Umjesto Emre Mora mediji su se okrenuli 21-godišnjem igraču Feyenoorda Bilalu Basacikogluu. Priča je i prvo pozivanje igrača iz vodećeg kluba turskog prvenstva, jer Yalcin Ayhan iz Basaksehira ima 34 godine. Vrijedi ponekad biti strpljiv.

Linker
25. travanj 2024 14:30