Getty Images
SKANDAL ZAVRŠAVA NA SUDU

TREND KOJI NIJE DOŠAO DO HRVATSKE Postao im skup pa su mu odrezali kaznu od 2,3 milijuna eura!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. srpanj 2016. 10:25

Wesley Sneijder našao se u nemilosti čelnika Galatasaraya, kluba kojem je u siječnju 2013. godine pristupio iz milanskog Intera. Iako je 32-godišnji nizozemski ofenzivni veznjak u Istanbulu postao miljenik navijača, klupski šefovi o njemu više ne misle sve najbolje. Sneijdera je, naime, prošlog tjedna dočekalo neugodno iznenađenje, u klubu su mu priopćili da je kažnjen s 2,3 milijuna eura. Razlog? Previše žutih kartona u prošloj sezoni!

Sneijder je za Galatasaray u sezoni 2015/16. odigrao 25 ligaških utakmica u kojima je postigao pet pogodaka, sedam puta je asistirao, te je 11 puta zaradio javnu opomenu. U ostalim natjecanjima nastupio je još 15 puta, svaki put bez žutoga kartona. Ispada da ga je svaki žuti u prvenstvu koštao 210.000 eura što je, dakako, izvan svake pameti.

Navijači protestiraju

- Stvarno mi je žao zbog toga što se dogodilo. U ovom trenutku nije moguće predvidjeti daljnji razvoj događaja, pričekat ćemo i vidjeti što donose sljedeći dani. Toj kazni ne pridajem preveliku pozornost, a zasad nema govora o mom eventualnom odlasku iz Galatasaraya - izjavio je iznenađeni Sneijder po dolasku u Istanbul na početak priprema za novo prvenstvo.

Turski su mediji izvijestili kako Sneijder nije jedini kojeg su zahvatile klupske sankcije, još je 12 njegovih suigrača kažnjeno zbog žutih kartona. Takav je potez čelnika Galatasaraya izazvao ogorčenje navijača koji su ispred klupskih prostorija prosvjedovali protiv predsjednika Dursuna Ozbeka, a Sneijder im je zahvalio preko službenog Twitter profila.

Sneijderov agent Guido Albers, inače vrlo ugledan i moćan u nogometnom svijetu, nizozemskim je medijima izjavio kako se Galatasaray na taj način želi riješiti igrača prije isteka njegova ugovora 2018. godine kako bi na njemu još nešto zaradio.

- To je praksa klubova u istočnoj Europi, a Turci nisu iznimka. S pravnog stajališta, klub ima pravo donijeti pravilnik o nagrađivanju i kažnjavanju koji treba ovjeriti nogometni savez, ali klub ne može kazniti igrača neosnovano visokom kaznom - rekao nam je Mario Jurić, tajnik Hrvatske udruge Nogometni sindikat.

Uspostavljena je sudska praksa pred DRC-om (Fifin sud) i CAS-om (Međunarodni sportski arbitražni sud u Lausanni) i presude u ovakvim slučajevima uvijek idu u korist igrača.

- Nažalost, i u Hrvatskoj smo imali slučajeve neigranja igrača ako odbiju produljiti ugovor, što se u zemljama zapadne Europe smatra mobbingom. Takve situacije nikome ne koriste. Zamislite da je Borussia Dortmund Lewandowskog poslala na tribinu kad je odbio potpisati ugovor. Štoviše, prešao je u redove najvećeg rivala, ali nikome nije palo na pamet da igraču radi problem. Tako rade veliki klubovi. U slučaju Sneijdera je očita namjera kluba da transferira igrača jer ima visok ugovor, takva je praksa klubova koji ne razmišljaju dugoročno - kazao je Jurić.

Dodaje da će Sneijder dobiti sud, ali na kraju će svi izgubiti.

- Igrač ne igra, klub gubi reputaciju i izvodi gluposti, a profitiraju samo odvjetnici.

Klubovi su u Hrvatskoj također znali kažnjavati igrače, no kod nas baš i nije sve idealno i igrači nemaju odgovarajuću zaštitu, barem tako smatraju u Nogometnom sindikatu.

- Imamo slučajeva da Arbitražni sud donosi presude koje su protivne praksi DRC-a. Stoga i dalje smatram da su Arbitražni sud HNS-a i Komisija za licenciranje najveći generator nereda u hrvatskom nogometu. Komisija za licenciranje, po nama, dodjeljuje licence klubovima koji objektivno ne zaslužuju licencu. Time nanose štetu hrvatskom nogometu i pridonose neregularnosti prvenstva - naglašava Jurić.

U Hrvatskoj je bolje

Nogometni sindikat nastoji maksimalno pomoći svojim članovima.

- Sad je u Hrvatskoj puno bolja situacija nego prije, mi odmah kontaktiramo klubove i većinu slučajeva rješavamo telefonskim putem. Pohvalio bih ovim putem Hajduk, Rijeku i Dinamo, koji su predvodnici pozitivnih promjena. Mi u Nogometnom sindikatu svakim danom rastemo, uz ostale aktivnosti, sada svojim članovima omogućavamo besplatnu pravnu pomoć i besplatno zastupanje pred Arbitražnim sudom HNS-a - zaključio je Mario Jurić.

Linker
24. travanj 2024 15:18