REUTERS
PREKINUO ŠUTNJU

TROSTRUKA ISPOVIJEST SLAVNOG NIJEMCA U ISTOM DANU Objasnio kontroverzni potez zbog kojih je navukao bijes navijača i oprostio se od 'Elfa'

Mesut Özil je nakon dvomjesečne šutnje progovorio o 'slučaju Erdogan' i oprostio se od njemačke nogometne reprezentacije
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. srpanj 2018. 23:54

Njemački nogometni reprezentativac i igrač Arsenala Mesut Özil napokon je prekinuo medijsku šutnju vezanu uz sastanak s turskim predsjednikom Redcepom Tayyipom Erdoganom uoči nastupa na Svjetskom nogometnom prvenstvu što je podiglo veliku prašinu.

Arsenalova zvijezda spremno se s Ilkayom Gündoganom fotografirala u društvu turskog predsjednika usred zategnutih diplomatskih odnosa između Turske i Njemačke zbog čega yse našao na žestokom udaru njemačkih navijača koji su mu zviždali na svakom koraku.

Mnogi njemački navijači sumnjali su vjeru spomenutih igrača u njemačke demokratske vrijednosti. I dok se Gündogan još ranije osvrnuo na taj potez i istaknuo da je posvećen njemačkim vrijednostima i demokraciji, Özil to nije napravio. Sad se oglasio, ali se odbio ispričati zbog sastanka s Erdoganom.

"Posljednjih nekoliko tjedana imao sam vremena za razmišljanje o posljednjim događajima. Poput mnogih ljudi korijeni mojih predaka su iz više različitih zemalja. I dok sam odrastao u Njemačkoj, moja obitelj ima korijene u Turskoj. Ja imam dva srca, jedno njemačko i jedno tursko. U svibnju sam se sastao s predsjednikom Erdoganom u Londonu, tijekom dobrotvornog i edukacijskog eventa...Svjestan sam da je fotografija uzrokovala veliku reakciju njemačkih medija i dok su me neki optuživali da sam lažljiv i prijetvoran, naša fotografija nije imala nikakvih političkih intencija. Kao što sam rekao, moja majka nikad mi nije dovolila da izgubim kontakt sa svojim korijenima, nasljeđem i obiteljskom tradicijom. Za mene fotografija s predsjednikom Erdoganom nije bila o politici ili izborima, bilo je to iz poštovanja prema najvišem organu zemlje moje obitelji. Za mene nije bilo bitno tko je predsjednik, već činjenica da je riječ o predsjedniku...", stoji između ostaloga u velikoj Özilovoj poruci putem Facebooka.

Özil je u nedjelju putem društvenih mreža objavio tri otvorena pisma, a u posljednjem je potvrdio kako se oprašta od njemačke reprezentacije za koju je upisao 92 nastupa i zabio 23 gola, te je 2014. godine bio dio momčadi koja je osvojila naslov svjetskog prvaka.

"Zbog tretmana koji sam dobio od Njemačkog nogometnog saveza i mnogih drugih više ne želim nositi dres njemačke reprezentacije. Osjećam se neželjenim i mislim da je zaboravljeno sve što sam napravio od svog reprezentativnog debija 2009. godine. Neću više igrati za Njemačku na ovoj razini sve dok osjećam ovoliko rasizma i nepoštovanja. Prije sam nosio njemački dres s toliko poštovanja i uzbuđenja, ali ne više. U Njemačkom savezu pokazali su nepoštovanje prema mojim turskim korijenima i sebično me iskoristili za političku propagandu, ali dosta je dosta", rekao je, između ostaloga Özil.

Linker
26. travanj 2024 01:14