Turkish President Tayyip Erdogan meets with Premier League soccer players Ilkay Gundogan of Manchester City, Mesut Ozil of Arsenal and Cenk Tosun of Everton in London, Britain May 13, 2018. Picture taken May 13, 2018. Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

REUTERS

PREKINUO ŠUTNJU

TROSTRUKA ISPOVIJEST SLAVNOG NIJEMCA U ISTOM DANU Objasnio kontroverzni potez zbog kojih je navukao bijes navijača i oprostio se od 'Elfa'

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 22.07.2018. u 21:54

 • Mesut Özil je nakon dvomjesečne šutnje progovorio o 'slučaju Erdogan' i oprostio se od njemačke nogometne reprezentacije

  Njemački nogometni reprezentativac i igrač Arsenala Mesut Özil napokon je prekinuo medijsku šutnju vezanu uz sastanak s turskim predsjednikom Redcepom Tayyipom Erdoganom uoči nastupa na Svjetskom nogometnom prvenstvu što je podiglo veliku prašinu.

  Arsenalova zvijezda spremno se s Ilkayom Gündoganom fotografirala u društvu turskog predsjednika usred zategnutih diplomatskih odnosa između Turske i Njemačke zbog čega yse našao na žestokom udaru njemačkih navijača koji su mu zviždali na svakom koraku.

  Mnogi njemački navijači sumnjali su vjeru spomenutih igrača u njemačke demokratske vrijednosti. I dok se Gündogan još ranije osvrnuo na taj potez i istaknuo da je posvećen njemačkim vrijednostima i demokraciji, Özil to nije napravio. Sad se oglasio, ali se odbio ispričati zbog sastanka s Erdoganom.

   

  "Posljednjih nekoliko tjedana imao sam vremena za razmišljanje o posljednjim događajima. Poput mnogih ljudi korijeni mojih predaka su iz više različitih zemalja. I dok sam odrastao u Njemačkoj, moja obitelj ima korijene u Turskoj. Ja imam dva srca, jedno njemačko i jedno tursko. U svibnju sam se sastao s predsjednikom Erdoganom u Londonu, tijekom dobrotvornog i edukacijskog eventa...Svjestan sam da je fotografija uzrokovala veliku reakciju njemačkih medija i dok su me neki optuživali da sam lažljiv i prijetvoran, naša fotografija nije imala nikakvih političkih intencija. Kao što sam rekao, moja majka nikad mi nije dovolila da izgubim kontakt sa svojim korijenima, nasljeđem i obiteljskom tradicijom. Za mene fotografija s predsjednikom Erdoganom nije bila o politici ili izborima, bilo je to iz poštovanja prema najvišem organu zemlje moje obitelji. Za mene nije bilo bitno tko je predsjednik, već činjenica da je riječ o predsjedniku...", stoji između ostaloga u velikoj Özilovoj poruci putem Facebooka.

   

  Özil je u nedjelju putem društvenih mreža objavio tri otvorena pisma, a u posljednjem je potvrdio kako se oprašta od njemačke reprezentacije za koju je upisao 92 nastupa i zabio 23 gola, te je 2014. godine bio dio momčadi koja je osvojila naslov svjetskog prvaka.

  "Zbog tretmana koji sam dobio od Njemačkog nogometnog saveza i mnogih drugih više ne želim nositi dres njemačke reprezentacije. Osjećam se neželjenim i mislim da je zaboravljeno sve što sam napravio od svog reprezentativnog debija 2009. godine. Neću više igrati za Njemačku na ovoj razini sve dok osjećam ovoliko rasizma i nepoštovanja. Prije sam nosio njemački dres s toliko poštovanja i uzbuđenja, ali ne više. U Njemačkom savezu pokazali su nepoštovanje prema mojim turskim korijenima i sebično me iskoristili za političku propagandu, ali dosta je dosta", rekao je, između ostaloga Özil.

  Iz drugih medija