Getty Images / Screenshot

SPAO NA SVEGA 40-AK KILOGRAMA

TUŽAN KRAJ POTRESNE PRIČE, RANGERSI POTVRDILI SMRT IKONE Šest godina je vodio mučnu bitku, a liječnici su predviđali da će izdržati samo 18 mjeseci

AUTOR:
  • Sportske novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 18.09.2019. u 13:18

 • Nakon šest godina teške i duge borbe preminuo je Fernando Ricksen, bivši nizozemski reprezentativac i legenda Glasgow Rangersa. U trenutku smrti imao je 43 godine.

  Vijest od odlasku svoje ikone potvrdio je i škotski klub.

  - Rangersi su duboko pogođeni tužnom objavom da je naš bivši igrač Fernando Ricksen preminuo ovog jutra nakon borbe s bolešću motornog neurona - objavili su kluba.

  Život Ricksena se drastično promijenio otkako mu je prije šest godina dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježničke moždine. Bolest ga je fizički izmijenila, pa je tako u svibnju ove godine u otočke medije procurila informacija da je spao na svega 40-ak kilograma...

   

  Iako su mu na početku ove mučne bitke predviđali još maksimalno 18 mjeseci života, on je prevario prognoze i šest godina vodio borbu s bolešću od koje je preminuo i slavni fizičar Stephen Hawking.

  - Ljutit sam zbog bolesti, što ovisim o drugim ljudima i ne mogu ništa sam. Ne bojim se umiranja. Ali uplašim se kad ne mogu disati zbog ALS-a. Bojim se kad se gušim - rekao je Ricksen u jednom od svojih posljednjih intervjua.

  Ricksen je kao igrač Rangersa osvojio dva prvenstva, dva Kupa Škotske i tri Liga kupa. Pored Rangersa, svojim je igrama oduševljavao i navijače Fortune Sittard, AZ Alkmaara i Zenita.

  Iz drugih medija