REUTERS
LOVA DO KROVA

U ITALIJI JE UVEDEN 'POREZ NA RONALDA'! KADA ON DOLAZI CIJENE ULAZNICA LETE U NEBO Ako nekome nije jasno zašto su ga doveli, ove cifre otkrivaju sve

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. listopad 2018. 12:38

Ludnica oko Cristiana Ronalda koja vlada na Čizmi proteklog se vikenda primaknula na stotinjak kilometara od hrvatske granice. Juventus je, naime, u subotu navečer gostovao u Udinama u sklopu 8. kola talijanskog prvenstva, a registarske oznake na parkingu Dacia Arene pokazale koliki je interes kod navijača iz susjednih zemalja izazvao dolazak jednog od najboljih nogometaša svih vremena. Dva sata prije utakmice bilo je gotovo nemoguće pronaći mjesto za parkirati automobil, kiši unatoč kolone ljudi su se slijevale prema ulazima, a posebno prema kolnom prilazu otkud je na stadion došao autobus s igračima Juventusa.

Isto je bilo i u mixed zoni, sat i pol prije početka utakmice pedesetak novinara čekalo je samo da se Cristiano Ronaldo nakratko ukaže i prođe tih desetak metara od parkinga do svlačionice, što je pripravnost ljude iz press službe Udinesea diglo na najvišu moguću razinu. - Nema slikanja, niti snimanja dok prolaze igrači - ponavljala je gospođa srednjih godina budno pazeći da netko slučajno ne prekrši taj predviđeni protokol.

- Kada na utakmice protiv Sassuola ili Frosinonea budete došli u ovolikom broju, onda ću vam dozvoliti fotografiranje - poručila je u šali znajući da je takvo što nemoguća misija.

Cristiano Ronaldo postao je najveći mamac za publiku, a talijanski klubovi su to na vrijeme prepoznali i, naravno, odlučili zaraditi velikim povećanjem cijena ulaznica za utakmice protiv Juventusa. Na Čizmi su to već nazvali “porez na Ronalda”, o čemu smo razgovarali i s jednim od novinara koji na dnevnoj bazi prati klub iz Friulija.

Dodatna zarada

- Juventus je puno pomogao i svim ostalim klubovima u Serie A, jer nitko od prodaje ulaznica nije zarađivao koliko se zarađuje otkako je Cristiano Ronaldo došao ovdje. A gdje su još svi ostali prihodi… Taj “porez na Cristiana Ronalda” funkcionira tako što cijene ulaznica za Juventusove utakmice višestruko premašuju iznose za takozvane normalne utakmice. Recimo, ulaznice za utakmicu Udinese - Torino, koja je odigrana prije nešto manje od mjesec dana, koštale su između 20 i 45 eura, a za Udinese - Juventus kretale su se između 60 i 140 eura - kaže nam kolega s lokalne radio postaje.

Soccer Football - Serie A - Udinese Calcio v Juventus - Dacia Arena, Udine, Italy - October 6, 2018  Juventus' Paulo Dybala celebrates scoring their first goal with Cristiano Ronaldo and Rodrigo Bentancur  REUTERS/Stefano Rellandini
REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS
Ronaldo

I što je vrlo bitna stvar, najveći dio od 25.144 ulaznica, koliko ih je bilo u prodaji za dvoboj sa Starom damom, rasprodano je više od mjesec dana prije utakmice! Udinese je stoga u petak poslijepodne u prodaju pustio još dodatnih 247 VIP ulaznica, čija se cijena kretala od 140 do 300 eura, pa i tu poprilično zaradio. Koliko? Primjerice, samo na prihodu od ulaznica Udinese je zaradio milijun eura više nego što je to bilo desetak dana ranije, kada je na Dacia Areni gostovao Lazio. Od nešto više od 19 tisuća prodanih ulaznica za utakmicu protiv Lazija prihod Udinesa bio je 314.449 tisuća eura, a za 20.021 gledatelja na Juventusu zarada je dosegla nešto više od 1,3 milijuna eura.

- Juventus je, naravno, i ranije bio jak, ali dovođenjem Cristiana Ronalda ovoga ljeta je postao još jači i na travnjaku i izvan njega - rekao je trener Udinesea Julio Velasquez, čija je rečenica možda najbolji uvod u ono što je u predvečerje ove utakmice rekao predsjednik Stare dame Andrea Agnelli.

Evolucija nogometa

- Evolucija nogometa najviše razine dovodi do polarizacije između klubova, a rijetki su oni koji mogu biti kompetitivni za osvajanje trofeja. Juventus to mora biti - rekao je Andrea Agnelli, istaknuvši da klub želi iskoristiti “efekt Ronaldo” i prihode u bližoj budućnosti povećati sa 400 na 500 milijuna eura.

TURIN, ITALY - AUGUST 25:  Cristiano Ronaldo of Juventus reacts to a missed chance during the Serie A match between Juventus and SS Lazio at Allianz Stadium on August 25, 2018 in Turin, Italy.  (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Getty Images

Kada je riječ o događajima na travnjaku, nije to bila spektakularna utakmica, Juventus je rutinski odradio posao shodno kvaliteti svog igračkog kadra te pobijedio sa 2:0, a Udinese parirao koliko je mogao. Ipak, uz Cristiana Ronalda posebno je oduševio Mario Mandžukić, koji je na Dacia Areni odigrao svoju 100. utakmicu u dresu Juventusa.

- Vidite, ja baš zbog ovog obožavam Mandžukića, izgubljenu loptu pretvorio je u asistenciju za pogodak. On je jednostavno tip koji nikada ne odustaje i na Cristiana Ronalda i Dybalu morate imati jednog koji će poput njega “kopati” cijelu utakmicu - rekao je kolega s početka priče, s kojim smo gledali utakmicu.

Tribine Dacia Arene su odmah počele klicati Cristianu Ronaldu, ali nakon toga se čulo i skandiranje “Mario, Mario...”.

- Mario Mandžukić radi strašan posao i otvara jako puno prostora za Cristiana Ronalda. On je ključni igrač Juventusa, bori se u obrani, trči za četvoricu, a sada je i pronašao kontinuitet golova i asistencija. Po meni je nezamjenjiv i omogućava Juventusovu treneru Allegriju više opcija u igri. Zahvaljujući njemu, Dybala i Ronaldo mogu igrati zajedno - smatra Vincenzo Iaquinta, nekadašnji napadač Udinesea, Juventusa i talijanske reprezentacije.

Mandžukićeva uloga

Cristiano Ronaldo je, dakle, bio zvijezda večeri u Udinama, svoje je ponovno odradio, ali u njegovoj sjeni veliki posao je nastavio odrađivati i Mario Mandžukić. Zbog njega neće nitko “kampirati“ u mixed zoni da bi vidio kako iz autobusa ulazi u svlačionicu, niti mjesec dana ranije izdvojiti stotinjak eura za ulaznicu, ali će ga svatko itekako cijeniti. Skandiranje navijača Juventusa u Udinama to je još jednom potvrdilo…

Linker
19. travanj 2024 09:03