REUTERS
ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN

UBOJITI VATRENI OČEKUJE PUNO OD 2018. Imao sam značajnu ulogu u odlasku na Svjetsko prvenstvo! Lagao bih kada bih rekao da se ne vidim u prvih 11

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. siječanj 2018. 09:30

Dubai, Sejšeli, Zagreb... Andrej Kramarić “častio” je fanove na Instagramu fotografijama i snimkama s pijeska, skokova u vodu, “smrznut“ u snijegu... I kroz aktivni odmor demonstrirao je spremnost vrhunskog sportaša jer i rekreirati se treba znati.

- Eto me u Njemačkoj, krenuli smo s pripremama, odradit ćemo ih doma - javio nam je napadač koji je zbog dva gola Ukrajini, u najvažnijoj utakmici godine, zaslužio i veće priznanje nacije nego što je dobio. Ali neka to ponovi u Rusiji pa će biti prilike za lovorike. Znali smo da ima “naramak” želja za 2018. godinu…

- Imam, ali neću ih odati. To su kod mene uvijek tajne želje. No najbitnije je da bude zdravlja, bez zdravih nogu za nas nogometaše, i tijela, dakako, nema ništa. Mogu se samo zahvaliti Bogu što je prijašnjih sezona bilo u redu, i da bude tako dalje.

Dani relaksacije brzo su minuli.

- Odmorio sam se, na malo drugačiji način nego prijašnjih godina. Trebalo mi je to, više-manje svaku utakmicu do završetka kvalifikacija reprezentacija za SP igrao sam, osjećao sam se umorno, čak i iscrpljeno, pa zadnjih nekoliko susreta nisam ni bio u klubu u startnoj postavi. Stanka je došla u idealnom trenutku. Bilo je zanimljivo i u Dubaiju, koji je poseban, svijet i na Sejšelima, gdje je u prvom planu priroda, jasno i plaže… Obje lokacije posjetio sam prvi put, novo iskustvo.

I premijerno s djevojkom…

- Da. O njoj nisam dosad govorio u javnosti, još je friško. Mia je također Zagrepčanka.

U rubrici “nogomet” najzanimljivija je izjava trenera Hoffenheima Nagelsmanna da ste nakon neiskorištenog kaznenog udarca protiv Liverpoola u kvalifikacijama za Ligu prvaka izgubili samopouzdanje i da vam ga, iako se trudio, nije uspio u potpunosti vratiti sve do kraja godine.

To nije bilo to

Što imate za kazati?

- Teško mi je reći je li to bilo zbog jedanaesterca ili nečega takvog. U prvih 15 utakmica, plus Europa i Kup, igrao sam više-manje svih 90 minuta, onda su se nadovezali nastupi reprezentacije, sve me to skupa izmorilo. I psihički i fizički. Neću reći da nisam bio pravi, ali u statistici sigurno to nije bilo “to”. Ispred mene stoji ponovno zanimljiv put ove godine i s Hoffeheimom i Hrvatskom.

Najviše pamtimo dvije činjenice - da ste s tri gola Ukrajini i Grčkoj uvelike odveli nacionalnu vrstu u Rusiju, ali u klubu ste zabili samo dva gola, niste bili strijelac od 26. kolovoza. Nitko nas ne može uvjeriti da ste ikad u životu trpjeli takvu sušu…

- To je tako, slažem se. No, moramo gledati cijelu priču, povezanu s reprezentacijom. Neću reći da sam se više fokusirao na kvalifikacije za SP, ali znali smo da nakon nekoliko lošijih nastupa nismo u bajnoj situaciji, siguran sam da se većina reprezentativaca više usredotočila da izvučemo “stvar”, nego na klupske nastupe. To nam je odnijelo dosta energije jer znamo što Hrvatskoj znači Svjetsko prvenstvo.

Izgubio ritam

Tako ste “upoznali” klupu i u Hoffenheimu… A protekle sezone bili ste najbolji igrač kluba.

- Točno je da su me u sezoni 2016/17. navijači i drugi izabrali za najboljeg, s trenerom nemam problema, s te strane je sve u najboljem redu, ali rekao sam da nisam bio pravi. Izgubio sam ritam, malo se i glava poljuljala zbog nacionalne vrste i uspjeha, ali vratit ću se na put.

Niste ljuti na trenera?

- Ma ne, nikako. Samo je do mene da ponovno zaigram kao prije.

Primarni cilj je povratak standardne pozicije u prvih 11?

- Normalno. Naravno da taj moj nogomet ne može samo tako nestati, pa prošlo je tek pola godine otkako sam izabran za najboljeg. Sigurno da mi je želja da u ovih šest mjeseci do Rusije budem na visokoj razini.

Gnabry, Uth i društvo neće se lako dati izgurati iz momčadi, ipak otišao je centarfor Wagner.

- Imamo jako dobre igrače, Gnabry je na posudbi iz Bayerna, Uth stalno zabija, Wagner je prešao u Bayern, ali tu je Szalai… Ekipa je mlada, ali nisu dovoljna imena, trebamo igrati kao lani. Iako sam i prije početka sezone kazao da će biti potpuno drugačije i zbog Europe, i zbog stila igre, i kako će se druge ekipe ponašati prema nama, pa smo se i stoga malo više mučili. No, posjedujemo kvalitetu.

Je li čas da zaigrate centarfora? Eto njemački reprezentativac Wagner koji je držao to mjesto više nije s vama.

- To je zanimljiva tema. Kad bi me netko pitao koju ti poziciju igraš, ne bih znao odgovoriti. Više-manje sam i vezni, i špica, i polušpica, i krilo, sve moguće, na neki način. Iako će svaki igrač kazati da je bolje imati standardno mjesto. Premda mi je kompliment da mogu igrati na više pozicija, ljepše bi bilo da znam gdje sam.

Možemo do Lige prvaka

Kakve su ambicije Hoffenheima?

- Od drugog do desetog mjesta je sve otvoreno. U pet-šest bodova. Bit će knap do kraja sezone, teško je reći koja će još tri kluba uz Bayern u Ligu prvaka. Bilo bi jako dobro iskoristiti tu situaciju s obzirom da ove sezone četvrti izravno ulazi u Ligu prvaka, a lani smo morali igrati play-off. U kojem smo izvukli najgoreg mogućeg protivnika, Liverpool. Probat ćemo, bio bi veliki uspjeh ako budemo među četiri. Bundesliga će biti jako zanimljiva.

Reprezentacija ima dvije priprema utakmice u Americi s Peruom i Meksikom, veseli li vas taj put ili mislite da će to biti napor?

- Ne mislim ni o kakvom naporu, bit će to lijepe i zanimljive utakmice, posebno zbog Svjetskog prvenstva. Nikad nisam bio u Americi, sigurno da s pozitivnim mislima gledam prema tome.

Najava je da ćemo uoči Rusije igrati s Brazilom i jednom afričkom reprezentacijom, prva opcija je Senegal, dakle jak program. Izbornik Dalić je inzistirao da budu ozbiljne provjere, jeste li pobornik tog pristupa?

- Moram reći da su igrači htjeli da se igraju te jače utakmice. Imali smo u zadnje vrijeme dosta slabih prijateljskih susreta u kojima neću reći da nedostaje motivacije, ali ljepše je igrati protiv pravog protivnika na pravom terenu, pa i iz razloga da se ne bi slučajno ponovilo što se Pjaci dogodilo na lošem igralištu, da se netko ozlijedi. Zanimljivije je i veći gušt sučeliti se s uglednim protivnicima na vrhunskim stadionima.

S malim odmakom jeste li što promijenili razmišljanje o skupini ili ostajete pri istom stavu da je Nigerija ključ?

- Sve i dalje stoji, sve se zna. Iako, bilo je doba prosinca, završnice sezone i odmor pa nisam previše gledao protivnike.

Neka se otvori u Rusiji

Nakon pirejske utakmice s Grčkom, jedna od jačih medijskih priča bila je interna i potom javna isprika koju vam je uputio izbornik Zlatko Dalić. Neki će kazati - dobar potez, mnogi pak da se on kao trener nema što ispričavati igraču jer njegova je odluka tko će igrati i u kojoj taktici. Kako ste to doživjeli? Je li vam se ikad prije neki trener ispričao što vas nije stavio u sastav?

- Ha, trebao bih vrtjeti cijelu igračku karijeru da se sjetim je li mi se to dogodilo. Teško je sad komentirati, bilo pa prošlo. Bila je takva situacija, s obzirom na moje igre i koliko sam pridonio reprezentaciji, očekivao je da ću igrati, ali ispalo je drugačije. U dobrom sam odnosu s izbornikom Zlatkom Dalićem, sve je prošlo, ajmo reći, normalno.

Moderan nogometni stadion trebamo mi igrači, ali i Hrvatska

HNS je najavio samostalnu izgradnju nacionalnog stadiona, dakako s partnerima. Koliko bi za vas igrače značilo da u Hrvatskoj imamo novi, moderan stadion?

- Moram reći da bi bilo lijepo, ne samo za nas igrače nego i za cijelu Hrvatsku, da bude jedan ozbiljan, pravi, lijep stadion. Ne samo da bi nama to odgovaralo, nego i navijačima, bila bi potpuno druga atmosfera, drugačije bi se disalo, svi bi na kraju profitirali s time.

Vjerujete da bi bilo sportskije ozračje s manje negativnosti na tribinama?

- Ma sve bi bilo bolje. Sigurno.

Očekujete li da ćete u Rusiji biti u prvih 11?

- Kažem, imao sam značajnu ulogu što smo uopće otišli na SP. Kad bih rekao da ne očekujem ništa, lagao bih. Veselim se Rusiji, nadam se da će biti pravi turnir za Hrvatsku, tako i za mene. No, ovog časa moram razmišljati da u predstojećih pet mjeseci napravim dobar korak s klubom.

Što više golova i bit će lakše ući u prvih 11 nacionalne vrste.

- Jasno.

Različita su razmišljanja što Hrvatska može napraviti na Svjetskom prvenstvu. Ćiro Blažević će reći da je u stanju biti prvak svijeta, Otto Barić da je to djetinjasto jer ima šest do osam boljih od nas.

- Teško je nešto tvrditi. Mislim da je prvenstveno bitno proći skupinu, pritom je super važna ta Nigerija, a potom o nokaut-fazi što kazati? Ne mora uvijek pobijediti bolji, trebaš imati i malo sreće, bez nje ne možeš ništa napraviti u životu. U svakom slučaju imamo jedne od najboljih igrača na svijetu, super ekipu, ali neki put to nije dovoljno, potrebno je nešto više, nadam se da ćemo biti pravi. Sigurno da ima još 7-8 reprezentacija koje su vrh svijeta. Bilo bi glupo izjavljivati da na SP-u možemo do kraja, svakome je od nas to želja, no treba ići korak po korak. A onda u dijelu natjecanja na ispadanje, kad je najteže, tu smo najbolji.

Nije baš uvijek tako bilo, od Portugala smo u Lensu eliminirani.

- Da, i to je točno.

Gledajući statistiku u klubovima Nikole Kalinića, vašu i Manžukićevu, niste baš zabili puno golova, pogotovo ne u prvenstvu. Čak je tu Perišić nešto ispred. Ima li Hrvatska problem napadačke realizacije?

- Tako je to ove sezone, svi osim Perišića na nekoj smo slabijoj statistici. Možda je i bolje da se otvori u Rusiji. Ali ne bih rekao da je to golgeterska kriza reprezentacije jer ne zabijamo samo mi, pogoci su stvar igre cijele ekipe. Ovise o stilu na koji momčad djeluje na terenu, koliko stvaramo šanse, bez prilika ne možeš zabiti, a kad imaš dosta prigoda možeš i promašiti jer ako od pet pogodiš dvaput, opet će vjerojatno svi biti sretni. Ponajprije se trebamo fokusirati na dobru, organiziranu i napadačku igru, da prezentiramo atraktivan nogomet s puno prilika, a u tom slučaju jasno je da će biti više golova i nas napadača.

Dolaze najvjerniji

Vama podrška s tribina ne manjka, prijatelji idu u Rusiju.

- Sigurno da će ići rodbina i prijatelji, ima još dosta vremena, ali ne sumnjam da će biti najvjerniji.

Pozornost je privukla činjenica da u kampu sjeverno od Sankt Peterburga nema mračnih noći u to doba godine.

- Bio sam na kratko, dan-dva u takvom okolnostima, nadam se da neće biti problema, da ćemo se naspavati i biti spremni. Mora sve biti OK.

Vjerujem u Miškovića, Rijeka je zaslužila da uvijek bude veliki klub

Rijeka je kluba koji vas je lansirao u Europu, sada je na prekretnici. Hoće li uspjeti ostati velika i jaka?

- Normalno da pratim što se događa. Može biti prekretnica, ali iskreno vjerujem u gospodina Miškovića i Rijeku, ona je zaslužila da uvijek bude veliki klub. Nadam se da će ići u pravom smjeru, znam da možda nisu u najboljoj poziciji, da nije lako sve to organizirati i voditi, no s onim što su dali zavrjeđuju da klub ostane kakav je bio, želim im svu sreću da bude tako.

Linker
18. travanj 2024 07:02