Foto: Ante Cizmic / CROPIX
NIJE SVE TAKO DRAMATIČNO

UEFA ŠALJE SVOG EKSPERTA I OD SUBOTE PREUZIMA BRIGU NAD BOLESNIM TRAVNJAKOM POLJUDA HNS se ponudio investirati u novi, vrijedan 4 do 5 milijuna kuna?

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 03. listopad 2019. 10:35

UUEFA u Split iz Nyona šalje svoga stručnjaka, agronoma, inženjera, jednog ili više, koji će se poljudskom travom pozabaviti odmah u subotu, nakon prvenstvene utakmice Hajduka i Varaždina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Hajduk i Varaždin trebali su igrati u nedjelju. Ali je zbog nalaza inspekcije UEFA utakmica prebačena u subotu. E da se dobije na vremenu, dan više za sanaciju.

Zapravo, sanacija će samo biti nastavljena ususret dvoboju HrvatskaMađarska što se igra u četvrtak 10. listopada. Jer, još od kolovoza u Poljudu/Hajduku se bore sa činjenicom da im je travnjak bolestan. Znaju to oni. Ali je novost da sad UEFA šalje svoje stručnjake, Hajduk nema ništa s organizacijom meča u četvrtak.

Maksimalni ‘odmor’

Inače, prva momčad Hajduka od kolovoza ni ne trenira na glavnom stadionu, a druga momčad je već dvaput mijenjala domaćinstvo za gostovanje, samo da bi travnjak štedjeli; da se što više “odmara” i da ga ne habaju do kraja.

Dvije su činjenice:

1. Travnjak jest bolestan i prije ili kasnije morat će ga sasvim zamijeniti. Hoće li to obaviti u zimskoj pauzi ili tek na ljeto, zasad nije odlučeno.

2. Zanimljivo je da će UEFA poslati baš svoje stručnjake koji će od subote do četvrtka “operirati” poljudski travnjak, ne bi li ga “ušminkali” za reprezentativni meč.

No, nije sve to tako dramatično. Kad vidite travnjak s tribina, nemate što posebno primijetiti. Ne škodi ni nogometašima.

Međutim, stručnjaci znaju da travnjak propada i zahtijeva permanentnu brigu. Radi se o bolesti Pyricularia grisea iliti Magnaporthe grisea, to su latinski nazivi napasti čije je djelovanje uočeno još u kolovozu.

A što je s najavljenom ponudom da HNS (u perspektivi, ne do četvrtka!) investira u novi poljudski travnjak, vrijedan 4-5 milijuna kuna?

Hajduk i HNS nisu odmrznuli odnose, to je jasno, ali bi možda HNS, ako želi, možda mogao s Gradom Splitom dogovarati promjenu travnjaka u Poljudu. Tim prije što se Grad iskazuje kao dobar domaćin “vatrenima”, a HNS je iskazao namjeru da i ubuduće, i u novom ciklusu kvalifikacija bude domaćin u Splitu.

Linker
19. travanj 2024 12:18