Screenshot: Televizija N1
IZBORNA SKUPŠTINA HNS-A

VATRENO NA SKUPŠTINI HNS-A Predsjedniku NO Hajduka ugašen mikrofon i odbijen prijedlog, hajdukovci otišli, Šuker izabran sa samo jednim glasom protiv!

Sve najbitnije na izbornoj Skupštini HNS-a koja je u podne počela u zagrebačkom Sheratonu dogodilo se u nešto više od tridesetak minuta. Davor Šuker je kao jedini kandidat izabran za predsjednika sa 47 glasova za, jednim protiv (Dario Šimić) i tri suzdržana, a prije toga su Skupštinu napustili predstavnici Hajduka i Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije jer nije izglasan njihov prijedlog za raspuštanjem Skupštine.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. prosinac 2017. 11:37

Predstavnici Hajduka i Splitsko-dalamtinskog nogometnog saveza napustili su izbornu skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza, koja se u petak održava u hotelu Sheraton, uz tvrdnju kako nije legalna.

Iz dvorane su izašli predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Slaven Marasović i predsjednik kluba Ivan Kos, te predsjednik Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije Marko Erceg i Jure Bosančić, prvi čovjek NK Dugopolje i jedan od dvojice skupštinara koji predstavljaju 2. HNL.

Na Skupštini je bilo 55 zastupnika jer se Branko Laljak nije pojavio.

"Skupština je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom poslovniku. Stari poslovnik nije u skladu sa Zakonom o sportu, a sada ga na ovoj Skupštini žele promijeniti, zbog čega je ova Skupština nelegalna. Zbog toga tražimo raspuštanje ove Skupštine," kazao je Ivan Kos predsjednik Uprave Hajduka.

Njegov prijedlog je jednoglasno odbijen nakon čega su predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog županijskog saveza napustili dvoranu.

Dario Šimić jedini je dao glas protiv Šukera, a tri suzdržana su: Reno Sinovčić, predsjednik Rijeke Damir Mišković i Dean Šćulac, također predstavnik Rijeke.

Prigovor na promjenu dnevnog reda i mijenjanje poslovnika prvi je imao predsjednik NO Hajduka Slaven Marasović. Za vrijeme njegova izlaganja Marasoviću je isključen mikrofon pa su novinari koji prate skupštinu u susjednoj dvorani ostali bez tona.

Predsjednik Splitsko-dalmatinskog županijskog saveza Marko Erceg također je kazao kako je Izborna skupština nelegalna jer je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom.

Marasoviću isključen mikrofon

Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka izašao je za govornicu nakon što je Ante Vučemilović-Šimunović zatražio da se po točkom 2 nadopuni dnevni red s usvajanjem pročišćenog teksta poslovnika. Dosad je na snazi bio poslovnik usvojen lani, što su već isticali Dario Šimić i Sportska inspekcija.

Marasović je počeo...

"Nogomet se razvijao zahvaljujući ponajviše atraktivnosti koja je privukla navijače. Nažalost, uz razvoj nogometa kao krpelj lijepile su se sve negativnosti….".

U tom času Damir Vrbanović ga je htio prekinuti, rekavši da je ovo točka usvajanja dnevnog reda, no Marasović je ustrajao. Nastavio je govoriti, no novinari više nisu mogli čuti što priča jer mu je isključen mikrofon. Međutim Marasović je govorio i dalje, Vrbanović ga je nekoliko puta htio prekinuti, nije se dao dok nije kazao što je mislio....

Na kraju svega, dosadašnji predsjednik Davor Šuker i iduće četiri godine vodit će hrvatski nogomet, nakon što je 'protiv' glasao samo Dario Šimić.

Skupština ima 59 članova, međutim 'vjerodajnice' ima njih 56. Nogometni savez Istarske županije, te Nogometno središte Split nisu uspjeli odrediti svoje kandidate. Istrijani su na Izbornoj skupštini imali pravo na jednog predstavnika, a Središte koje čine dalmatinski županijski savezi na dvojicu.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Šuker je HNS preuzeo u srpnju 2012. godine kada je naslijedio Vlatka Markovića koji je 13 godina vodio HNS. U travnju 2014. Skupština HNS-a jednoglasno mu je izglasala povjerenje za predsjednika HNS-a u razdoblju od 2014. do 2018. godine.

"Izborili smo svjetsko prvenstvo, unaprijeđen je sustav natjecanja, sve su bolji odnosi s domaćim institucijama, a na visokoj razini su odnosi s međunarodnim institucijama," naglasio je Šuker u svom uvodnom govoru.

Jedan od gostiju HNS-a na Skupštini bio je Uefin dopredsjednik i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel koji je istaknuo kako njegov dolazak u Zagreb dokazuje Uefino jedinstvo.

"Mi ne dijelimo saveze na velike i male, ili na one s istoka ili zapada. U Uefi ne postoje različite skupine koje se međusobno svađaju već svi mi surađujemo," kazao je Grindel pohvalivši Šukerov dosadašnji rad.

Kos već i prije početka Skupštine poručio: 'Ovo je lakrdija!'

Predsjednik Hajduka Ivan Kos je par minuta uoči početka za N1 televiziju osporio legalnost Skupštine.

'Na početku ćemo pokušati osporiti rad skupštine. Nelegalna je, neligitimna, ovo je lakrdija. Poslovnik nije usklađen sa statutom. Premijer je izjavio kako HNS treba što prije provjetriti, ali u savezu treba jaka orkanska bura kako bi se promijenilo sve od A do Ž', rekao je Ivan Kos, predsjednik Hajduka.

Linker
02. svibanj 2024 14:06