Ian MacNicol/Getty Images
SRAMOTNE SCENE

VATRENI PREŽIVIO PRAVU DRAMU, PA ZA SN OBJASNIO ŠTO SE DOGODILO 'Mogao sam ostati bez oka! Počelo je startom kakav ti može završiti karijeru...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. prosinac 2019. 00:03

Mnogi ne bi imali ništa protiv da im se dobaci boca votke, ali ne kad je prazna i pogotovo ne da ti se katapultira prema glavi. Borna Barišić ima takvo iskustvo iz Edinburgha i sreću što počinitelj nije igrao quarterbacka. I što nema taj talent...

Vikend je proveo u Osijeku, a već u nedjelju navečer u itineraru je pisalo - povratak u Glasgow. Lijevi branič Vatrenih ima još posla ove godine, na Boxing Day je domaća utakmica s Kilmarnockom, a 29. prosinca Old Firm na stadionu Celtica.

U tekućoj sezoni škotske lige odigrao je 11 utakmica, zabio dva gola i podijelio pet asistencija, a još šest dodavanja za gol ima u Europskoj ligi. Odlične brojke koje dodatno potkrepljuju da igra najbolju sezonu u životu.

- Gdje god odem, kiša lije. U dan i pol u Osijeku vidio sam samo škotsko vrijeme - smije se i žali se istodobno Barišić.

Jasno, pitali smo ga za “Hibernianovo bojište”.

- Igrač Hiberniana Porteous startao je na mene tipično škotski. Dobio sam snažan udarac u potkoljenicu, malo iznad gležnja, a on crveni karton. Tribine su blizu terena, u jednom času proletjela je velika staklena boca votke. Kad mi je uklizao, moji suigrači s klupe skočili su odmah prema sucu, njihovi isto, nastala je gužva, to sam sve vidio kasnije na snimci. Navijači su krenuli bacati sve čega su se mogli dohvatiti, upaljače, kovanice, a frka je nastala zbog boce. Što da me pogodio? Razbio bi mi glavu, nije to baš zezancija. Bacali su oni plastične boce Coca-Cole i štošta iz McDonaldsa, ali staklena je boca nešto drugo. To je naišlo na osudu. Hajde da te pogodi kovanicom ili upaljačem, iako ni to nije dobro, jer može se nešto dogoditi, ali staklenom bocom? Pa možeš ostati bez oka! - dočarava i komentira Borna Barišić.

LIVINGSTON, SCOTLAND - SEPTEMBER 30: Rangers manager Steven Gerrard gives instruction to Borna Barisic during the Ladbrokes Premiership match between Livingston and Rangers at Livingston on September 30, 2018 in Livingston, Scotland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Ian MacNicol/Getty Images

Možemo sa Celticom

I noga je preživjela.

- Ništa novo u Škotskoj. Boli, ali nije ozbiljno, sve je u redu. Moći ću igrati sljedeću utakmicu. Ali zamislite te startove, pa i da ti je stajna noga, završi ti karijeru. Slomi je i kako se vratiti poslije? Zato je naša klupa tako skočila i zbog toga je nastala gužva. Kao da je bila ratna zona. No mi smo tada već vodili 3:0 pa se nije nastavila do kraja totalno naelektrizirana atmosfera. Barem ne toliko kao što bi bila da je rezultat bio tijesan.

Kolo prije toga vratio je u život Nikolu Katića krasnim centaršutom. Stoper je zabio gol...

- Da, vratio se u život, igrao je i sljedeću utakmicu, a neko vrijeme nije bio na terenu.

Rangers je na pet bodova ispod Celtica, ali odigrao je utakmicu manje.

- Igrali smo s Aberdeenom 2:2 u gostima i zbog toga zaostali dva boda. S tim da je derbi vrlo brzo.

Tko dobije, imat će ljepšu Novu godinu...

- Tako je. Imali smo nedavno finale Liga kupa, koje smo izgubili 1:0. Ta nam je utakmica bila pokazatelj da možemo. Apsolutno smo ih nadigrali u svakom segmentu. Imali smo niz promašenih čistih prilika, ne znam ni sam koliko, njihov je golman nevjerojatno branio, to mu je bila jedna od boljih utakmica. Osim toga, promašili smo i kazneni udarac, oni su dobili crveni karton... Zabili su nam iz jedne prilike i osvojili. To se piše, ali stvarno smo mi bili puno bolji i to definitivno govori da možemo s njima igrati i samo je pitanje detalja koji će odlučivati o pobjedniku.

VILLAREAL, SPAIN - SEPTEMBER 20:  Borna Barisic of Rangers during the UEFA Europa League Group G match between Villarreal CF and Rangers at Estadio de la Ceramica on September 20, 2018 in Villareal, Spain.  (Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)
Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Izbjegli skupinu smrti

Hrvatska nogometna reprezentacija u skupini je u Londonu i vašem Glasgowu.

- Skupinom sam generalno nezadovoljan, ajmo reći da smo izbjegli skupinu smrti, ali sigurno nije laka, sve će utakmice biti teške. Počevši od sraza s Englezima u Londonu, to je vrhunski događaj. Igramo dvije utakmice u Glasgowu. Škoti su optimisti da će nam oni biti jedan od protivnika. Rekao sam da bih volio da se oni plasiraju, Škotska je sada moj drugi dom, bilo bi mi drago zbog prijatelja koje ondje imam i kluba. U drugu ruku, ne bih baš htio njih jer bi oni imali pravu domaću atmosferu. Morali bismo igrati i s Englezima i s njima kao gosti, pred njihovom publikom.

Takvo je prvenstvo, ima puno domaćina. Kako suigrači gledaju na Hrvatsku?

- Jako nas poštuju i cijene. Naravno da bi sad htjeli, oni koji su reprezentativci Škotske, da mogu igrati s nama.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E,
Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Borna Barisic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Prvi ćete put biti u kampu na velikom natjecanju, barem ste upoznali mentalitet Škota.

- Jedva čekam.

Što očekujete od Hrvatske na Euru? Hoćemo li biti dugo u kampu?

- Nadam se što duže. Ne volim prognozirati jer nekad ispadne da si bahat, drugi put da najavljuješ premalo... Želim da odemo što dalje, a koliko je to, vidjet ćemo. Dao Bog da osvojimo. Imamo potencijal za velike stvari, iako nisam igrao na Euru ni Svjetskom prvenstvu, znam da detalji odlučuju. Moraš imati i dosta sreće. Viđali smo i velike ekipe kako su ispadale. Stvarno se puno toga mora poklopiti za vrhunske dosege. Nadam se da će se poklopiti baš nama, a i da ćemo turnir dočekati što spremniji - zaključio je Barišić, standardni starter u postavi Zlatka Dalića.

O kampu ne znam ništa, nisam tamo bio

Prva želja za kamp bio je upravo kamp Glasgow Rangersa, ali on je rezerviran za domaćine ili nekog drugog pobjednika iz kvalifikacija Lige nacija C. Na kraju je odabran St. Andrews.

- Ne znam o tom kampu ništa, nisam tamo bio. Čuo sam da je dobro, lijepo i sve na nivou. Klima je tipična škotska, slična kao u Glasgowu.

Fairmont.com

Plasman na Euro najsretniji, a Budimpešta najnesretniji trenutak u 2019. godini

Koji vam je bio najsretniji, a koji najtužniji trenutak u 2019. godini? To se obično rekapitulira oko Božića.

- Pobjeda nad Slovačkom i to što smo se kvalificirali na Euro mi je trenutak u kojem sam bio najradosniji. Suprotno od toga, najgore mi je bilo u Budimpešti u ožujku, kad sam se ozlijedio na utakmici reprezentacije. To mi je bila u tom času treća-četvrta ozljeda u sezoni. Mislio sam da sam taman uhvatio ritam i onda opet stanka.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Hungary v Croatia - Groupama Arena, Budapest, Hungary - March 24, 2019  Croatia's Borna Barisic recevies treatment from the physios after sustaining an injury  REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS/Bernadett Szabo

Znate li već koja vam je najveća želja za 2020. godinu?

- Još razmišljam o ovoj godini. Nisam definirao jedan cilj jer ih imam nekoliko, što se tiče reprezentacije i klupskih planova.

BARIŠIĆ DOSAD ZA HRVATSKU

11.01.2017.

Čile - Hrvatska 1:1 (4:1-11m)

14.01.2017.

Kina - Hrvatska 1:1 (4:3-11m)

28.05.2017.

Meksiko - Hrvatska 1:2

06.09.2018.

Portugal - Hrvatska 1:1

21.03.2019.

Hrvatska - Azerbajdžan 2:1

24.03.2019.

Mađarska - Hrvatska 2:1

08.06.2019.

Hrvatska - Wales 2:1

Trnava, 060919.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Slovacka - Hrvatska.
Na fotografiji: Karlo Bartolec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
/ Damir Krajac / CROPIX

06.09.2019.

Slovačka - Hrvatska 0:4

09.09.2019.

Azerbajdžan - Hrvatska 1:1

10.10.2019.

Hrvatska - Mađarska 3:0

13.10.2019.

Wales - Hrvatska 1:1

16.11.2019.

Hrvatska - Slovačka 3:1

SVI BARIŠIĆEVI KLUBOVI

Osijek

124 utakmice

9 pogodaka

22 asistencije

Rangers

46 utakmica

2 pogotka

15 asistencija

GLASGOW, SCOTLAND - JULY 21: Borna Barisic of Rangers in action during the Pre-Season Friendly between Rangers FC and Blackburn Rovers at Ibrox Stadium on July 21, 2019 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Mark Runnacles/Getty Images

Lokomotiva

20 utakmica

0 pogodaka

2 asistencije

Dinamo

1 utakmica

0 pogodaka

0 asistencija

Linker
20. travanj 2024 08:44