Nathan Stirk/Getty Images
SVE IDE DOBRO

'VEĆ SADA OSJEĆAM DA SAM SPREMAN ZA NAJJAČE, CITY, UNITED...' Čovjek čiji je odlazak iz Dinama iznenadio sve, otkrio zašto je napustio Maksimir

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. listopad 2019. 15:29

Nema odmora u Engleskoj, malo je vremena za predah, nije bilo lako uhvatiti ni Ivana Šunjića dan nakon pogotka, prvijenca u dresu Birminghama. Trening, obveze u klubu i već pripreme za iduću utakmicu.

- Ritam je strašan, igramo već u utorak iduću utakmicu, onda opet u petak. Nemaš vremena ni previše razmišljati u onome što je bilo, veseliti se pobjedama ili tugovati zbog poraza - priča Šunjić, čiji je pogodak na gostovanju kod Derby Countyja u 9. kolu Championshipa bio maestralan. Udarčina s više od 20 metara, neuhvatljivo za tri vratara, kamo li jednog.

- Je, baš mi je dobro sjela, pamtit ću taj prvi gol. Ali, šteta što smo izgubili (2:3), imali smo prilike, bili bolja momčad. Ne samo da smo zaslužili bod, već i sva tri, no tako se okrenulo, ne možemo žaliti, okrećemo se idućim protivnicima. Općenito, imamo dva poraza u zadnje dvije utakmice iako smo po dojmu i igri morali imati više. Negdje će se valjda vratiti.

Brza prilagodba

Inače, Šunjić je standardan od prvog kola. Tada je ušao u zadnjih dvadesetak minuta, a u idućih je sedam utakmica odigrao sve minute. I igra dobro, kao da je oduvijek u Engleskoj i ne treba prilagodbu.

- Moram priznati, stvarno sam se brzo prilagodio. Brže no što sam i sam očekivao. Nemam nikakvih problema u Engleskoj s tempom, izdržljivošću, trkom, duelima... Te fizičke kapacitete uvijek sam imao, valjda su mi urođeni. Doista, sve izgleda još bolje nego što sam se nadao, osim tog ulaska u igru u prvoj utakmici odigrao sam sve minute, zadovoljan sam kako se razvija moja situacija u Engleskoj. Iako je puno utakmica, ritam žestok, uopće nisam umoran, već baš uživam u nogometu.

S druge strane Birmingham City igra promjenjivo, trenutačno je 13. na prvenstvenoj ljestvici?

- Championship je fantastična liga. Ovdje svatko svakoga može pobijediti, s dvije pobjede zaredom već si u vrhu i boriš se za Premiership, dva poraza guraju te u borbu za ostanak. Puno je utakmica, čak 46 u prvenstvu, puno se toga još može dogoditi.

Koje su ambicije Birmingham Cityja u ovoj sezoni. Je li želja odmah ‘napasti’ Premiership?

- Kad kažem da je liga jaka i izjednačena onda to dokazuje podatak da, koliko sam čuo, od 24 kluba u prvenstvu, samo tri nisu nikad bili prvoligaši. To je samo po sebi dovoljno da vidite koliko klubova ima slične težnje, koliko njih se nada da može biti u samom vrhu. Naša je želja izboriti mjesto među prvih šest, ući u doigravanje za Premiership, a tamo što bude. Došlo je dosta novih igrača tijekom prijelaznog roka, nisam ja jedini novi ovdje, treba nam neko vrijeme da se potpuno uigramo, pa su oscilacije još uvijek moguće.

Vrlo uzbuđeno priča o svojim engleskim danima, nije, znači, pogriješio što je izabrao Birmingham, što nije čekao ponudu nekog prvoligaškog kluba, možda iz neke druge lige Petice?

BIRMINGHAM, ENGLAND - JULY 27: Ivan Sunjic of Birmingham City sits in the stands during the Pre-Season Friendly match between Birmingham and Brighton and Hove Albion at St Andrews (stadium) on July 27, 2019 in Birmingham, England. (Photo by Marc Atkins/Getty Images)
Getty Images

- Oduvijek sam najviše pratio engleski nogomet, veliki mi je san bio zaigrati u Engleskoj. Zato sam odabrao otići u Birmingham. Htio sam se dokazati u Engleskoj, obožavam ovaj nogomet i u ovim prvim mjesecima osjećam da nisam nimalo pogriješio. Pogotovo jer ja nisam otišao kao sasvim mlad igrač, imao sam iza sebe prvoligaške sezone, u Lokomotivi pa u Dinamu, igrao sam lani europske utakmice na visokoj razini i bio je to normalan iskorak u karijeri. Otišao sam iz HNL-a spreman za ovakav nogomet.

Naravno, njegove osobne ambicije nisu dugoročno vezane uz Championship.

San od malih nogu

- Krenuo sam dobro, brzo se priviknuo na Englesku, jasno je da se nadam nekom novom iskoraku u budućnosti. Ne krijem da mi je želja igrati u Premiershipu, to mi je san od malih nogu. Možda već iduće sezone budem tamo s Birminghamom ako izborimo plasman, a možda se na ljeto nešto dogodi, tko zna... Uglavnom, zadovoljan sam u Engleskoj i htio bih ovdje ostati i igrati, jednog dana, nadam se, u najboljoj ligi.

Vodeća momčad lige trenutačno je Bilićev i Krovinovićev WBA.

Usponi i padovi

- Iskreno, nisam uspio previše gledati druge suparnike, pa ni WBA, nemam baš puno vremena, ali vidim da još nemaju poraza. Opet kažem, duga je sezona, bit će uspona i padova i kod njih, to je u Championshipu normalno, ne možeš čitavu sezonu igrati na najvišoj razini.

U WBA Bilić i Krovinović, u Aston Villi Lovre Kalinić, u Birminghamu Šunjić. Ima naših u tom dijelu Engleske.

- Da, čuo sam se Kalinićem kada sam došao, dogovarali smo se da ćemo se i vidjeti, ponudio je pomoć. Ali još uvijek se nismo uhvatili.

Aston Villa je veliki rival, osjeća li se u gradu tko ima više navijača?

- Villa je sad premierligaš, nismo u istom rangu, ali dobro znam da nam je najveći suparnik. Ali i naši su navijači odlični, prati nas nekoliko tisuća njih i na gostovanjima. Birmingham je drugi najveći grad u Engleskoj, London nije daleko, baš sam oduševljen svime.

Linker
24. travanj 2024 22:43