CROPIX
TKO ČEKA - DOČEKA

VEĆINA GA JE GOTOVO OTPISALA, ALI OPET JE U SEDLU Dinamov 'last minute man' spašava Modre: 'Onaj gol Hajduku na Poljudu je izvan svake konkurencije!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. listopad 2017. 18:38

Igrala se četvrta minuta sudačke nadoknade. Stigao je centaršut Soudanija, Angelo Henriquez zabija za pobjedu Dinama! To je opis onog legendarnog pogotka Plavog Anđela s Poljuda s kraja kolovoza 2014. godine.

Radilo se o jednom od najvećih preokreta uopće kad su u pitanju derbiji naših dvaju najvećih klubova.

Splićani su vodili s 2:0, pogocima Sušića i Milića, a onda je u posljednjih 20 minuta Dinamo napravio veličanstveni preokret. Dobili su Plavi El Croatico s 3:2, za sva tri gola asistirao je Soudani, prije Henriqueza dva je puta zabio Duje Čop, od toga jedan u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Opet u kolovozu, ali tri godine kasnije, igrala se peta minuta sudačke nadoknade, opet je stigao centaršut, Angelo Henriquez zabija za izjednačenje!

Nikad u zaborav

Ovdje je riječ o pogotku protiv Skënderbeua u 4. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka ove sezone, mjesto radnje bilo je Maksimir. Nažalost, taj pogodak Dinamu u konačnici nije donio ništa jer se u Albaniji odigralo 0:0 i Modri su se oprostili od Europe.

U subotu se igrala četvrta minuta sudačke nadoknade, Lecjaks je ubacio dugu loptu, a Čileanac zabio za spas Dinama, spriječio je prvi prvenstveni poraz Modrih, prvi poraz otkako je trener postao Mario Cvitanović.

Tako je Dinamo nakon Mr. Derbyja, Soudanija, dobio i “last minute mana” - Angela Henriqueza. Otkad je u plavom dresu, Henriquez je za Dinamo zabio 32 pogotka u HNL-u, osam u Kupu te šest u Europi. Ova tri pogotka koja je postigao u sudačkim nadoknadama svakako su mu među najdražima, a tu se može ugurati i gol koji je zabio Rijeci u polufinalu Kupa u travnju 2015. godine, onaj za pobjedu od 2:1 u 81. minuti...

Jučer ujutro na maksimirskom stadionu Henriquez je bio ozaren. Iako su Modri osvojili samo bod, iako su se očekivala sva tri, kad se izjednači u zadnjoj sekundi, mora se javiti zadovoljstvo. Pitali smo nasmiješenog Henriqueza koji mu je pogodak od ta tri koja je postigao u sudačkim nadoknadama najdraži. Nije ni trepnuo, odmah je ispalio.

- Onaj koji sam Hajduku zabio na Poljudu! Taj je izvan svake konkurencije, taj je nezaboravan. Nikad i neće biti zaboravljen.

Iako je od njega prošlo više od tri godine, pamti svaki detalj tog pogotka, svaki pokret tijela.

- Bio je to fantastičan povratak Dinama, taj će mi dan zauvijek ostati u sjećanju, dok god budem igrao nogomet. To je zaustavljena slika koja ne može izblijedjeti - kaže Henriquez, Dinamov subotnji junak.

Sljedeći vikend eto Dinama i Henriqueza opet na Poljudu, stiže nam još jedan veliki derbi, još jedan El Croatico. Može li Dinamo i dalje zadržati aureolu nepobjedivosti? Mogu li Modri neporaženi napustiti Split?

- Kazao bih ovako: možda smo favoriti!

Kako to mislite ‘možda’? Jeste li ili niste favoriti?

- Hajduk je uvijek jak, moćan na Poljudu. Bez obzira na to na kojem se mjestu na ljestvici nalazi, bez obzira na to koliko bodova zaostaje iza Dinama. Imam silan respekt prema Hajduku! Momčad Hajduka jako, jako cijenim. Ne samo momčad nego i pojedince, Hajduk zaista ima jako dobre, klasne igrače. To je činjenica i zato govorim da smo samo - možda favoriti.

Sve za gol u Splitu

Može li se ponoviti ona 2014. godina? Možete li opet zabiti na Poljudu?

- Ono što mogu obećati jest - dat ću sve od sebe da zabijem na Poljudu. Prekrasno je zabiti na stadionu Hajduka, pa rekao sam vam već da mi onaj pogodak koji sam zabio na samom kraju utakmice nikad neće otići iz sjećanja. Neka bude još takvih na Poljudu, imam još mjesta u memoriji za takve golove.

Veli da zna koliko je važan taj superderbi koji slijedi.

- Znam koliko uspjesi, pobjede nad Hajdukom znače za naše navijače! Znam da im oni nose posebnu radost. Zato bih zaista svim srcem želio da se vesele našem trijumfu protiv jakog Hajduka. Ne samo to, znam da trijumf nad Hajdukom mnogo znači i za naš klub. Dugo sam ovdje, vidio sam koliko su te pobjede slatke.

Prije nego je krenuo na trening, zaključio je:

- Vjerujte, svi smo mi u svlačionici svjesni koliko nam znače ove dvije sljedeće utakmice, protiv Hajduka i Rijeke. Itekako znamo koliko su važne. Idemo to riješiti na najbolji mogući način!

Vratio se Henriquez nakon duge krize ove sezone. Gotovo smo ga već otpisali, ali eto, pod vodstvom Marija Cvitanovića opet je u sedlu. Cvitanović je u njega vjerovao, počeo mu je nuditi šansu, a Plavi ju je Anđeo prigrlio i ovog trenutka opet djeluje opasno u suparničkom šesnaestercu. Da, to svakako ne smijemo propustiti napisati, opet djeluje kao sretan čovjek. Dugo se čekalo, ali tko čeka, očito, dočeka.

Linker
25. travanj 2024 06:59