Reuters / Michael Dalder
FINALE EUROPSKE LIGE

VELIKI PREOKRET U SJAJNOM FINALU Sevilla se upisala u povijest, Lovren jedan od velikih tragičara Liverpoola!

Nogometaši Seville treći su put zaredom osvojili Europsku ligu, svladavši u finalu u Baselu Liverpool 3-1 (0-1) preokretom u drugom poluvremenu i plasirali se u Ligu prvaka.
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 18. svibanj 2016. 14:18

LIVERPOOL - SEVILLA 1:3 (Sturridge 35 / Gameiro 46, Coke 64, Coke 69)

LIVERPOOL (4-2-3-1): Mignolet - Clyne, Touré, Lovren, Moreno - Milner, Can - Firmino, Lallana, Coutinho - Sturridge. Menadžer: Jürgen Klopp

SEVILLA (4-3-1-2): Soriiami - Escudero, Coke, Mariano, Ferreira - Krychowiak, Daniel Carriço, N'Zonzi - Banega - Vitolo, Gameiro. Trener: Unai Emery

Bio je to i rekordni, deseti trijumf nekog španjolskog kluba u ovom natjecanju računajući i Kup Uefe, Talijani imaju devet, a Englezi su ostali na sedam.

Bask Unai Emery (44) dostigao je Talijana Giovannija Trapattonija s tri naslova kao trener, a naš Dejan Lovren je postao šesti Hrvat koji je izgubio finale, nakon Jurčevića, Mužeka, Jarnija, Šukera i N. Kalinića.

Jürgen Klopp (48), pak, izgubio je i drugi finale u svojoj prvoj sezoni na klupi Liverpoola, koji sljedeće sezone neće igrati u Europi, eto prigode da se nakon 27 godina osvoji Engleska...

Obje su momčadi krenule u najavljenim postavama. Sevilla je bolje počela, preuzela inicijativu, napala, no prvi su zaprijetili formalni domaćini: u 8. minuti Emre Can je testirao Soriju izdaleka, a u 11. minuti Clyne je probio bok i nabacio za Strridgea, no napadač Liverpoola je bio prenizak da dovolljno dobro zahvati loptu glavom. U 12. minuti se dogodila sporna situacija, Carriço je rukom odnio loptu ispred Firmina, no švedski sudac Eriksson to nije vidio. Najveću prigodu do vodećeg pogotka 'redsi' su imali u 25. minuti, Lallana je dubinskom loptom pronašao Sturridgea, no Soria mu je pravodobno ušao u šut.

Naš Dejan Lovren je bio neutralizirao najboljeg strijelca Seville Gameira, no u 30. minuti prekršajem na centru spriječio je kontru, zamalo je uz aut-liniju pokupio i svog trenera Kloppa, zasluženo dobivši javnu opomenu. Dvije minute kasnije, u jeku napada Liverpoola, Andalužani su imali prvu i jedinu prigodu u prvom dijelu, nakon kornera Gameiro je pokušao 'škaricama', ali za malo pokraj vratiju.

U 35. minuti Liverpool je poveo: Firmino je dobio duel pred 16-ercem suparnika, gurnuo slobodnom Coutinhu, ovaj produžio do Sturridgea, a engleski reprezentativac upotrijebio jedino moguće rješenje i vanjskim dijelo kopačke gađao i pogodio dalji kut ovaj put nemoćnog Soriana. Majstorki pogodak za 1-0!

U 39. minuti ponovno je Lovren bio u središtu pozornosti, nakon kornera u kojem su suigrači baš za njega napravili blok pogodio je glavom sami kut, ali lopti je na putu prema mreži u zaleđu smetao Sturridge i gol nije priznat. Imali su tada već razigrani 'crveni' do odlaska na odmor još nekoliko opasnih situacija za povećane vodstva, ali nedostajalo je točnije zadnje dodavanje...

U prvom napadu drugog poluvremena, točnije, u 17. sekundi, Sevilla je izjednačila. Mariano Ferreira je probio bivšeg 'sevillista' Morena na boku i pronašao na petercu Gameira za 1-1. Liverpool je bio šokiran i ubrzo je francuski napadač jurnuo sam od centra prema Mignoletu, ali je oklijevao s udarcem i Kolo Toure ga je uspio blokirati. U 60. minuti, pak, najbolji Sevillin strijelac ostao je sam nakon ubačaja sa strane i prenešene N'Zonzijeve lopte, ali je pucao ravno u vratara Liverpoola.

Sevillina dominacija okrunjena je vodstvom u 64. minuti, kad je Vitolovu akciju utrčavanjem iz drugog plana realizirao Coke udarcem s ruba šesnaesterca. Došlo je vrijeme za poteze s klupe.

Linker
20. travanj 2024 09:39