Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
PIŠE IGOR MARINOVIĆ

VELIKI ŽUTI, DOBRODOŠAO! U Bosni i Hercegovini nogomet nije 'močvara koju treba isušiti', nego više, kako je to kazao jedan komentator - džungla

Iako je bilo dosta otpora oko njegova mogućeg ustoličenja kao novog izbornika, nakon izbora reakcije nisu negativne
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 07. siječanj 2018. 16:43

U Bosni i Hercegovini dosta toga ne postoji, spomenimo samo efikasnost vlasti ili borbu protiv nezaposlenosti. Javno mnijenje još jedna je stvar koja funkcionira samo u teoriji. Kvalitetnih novinara sve je manje, ili su se maknuli u sfere gdje su više cijenjeni (plaćeni) ili se maknuli iz države, a često su i podlegli ‘novinarstvu’ koje se ne razlikuje od napisa na socijalnim mrežama.

Stoga je teško procijeniti kakav je sud BiH javnosti na odluku Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da se jedino čime se (još uvijek) ponosi polovica Bosne i Hercegovine, iako je ‘polovica’ ovdje prilično nategnut pojam, povjeri Hrvatu Robertu Prosinečkom.

Portali koji se donekle mogu nazvati ozbiljnim uglavnom se klone komentara i drže se prenošenja tehničkih stvari oko ustoličenja novog izbornika. I oni portali ili ‘portali’ koji su više nanijeli štete Amaru Osimu nego što su mu htjeli dati podršku, koji su pozivali na akciju ‘kupujmo domaće’, također, sad zasad, ne ističu nikakvo protivljenje tome što je Robert Prosinečki postao prvi trener izvan BiH koji je dobio priliku voditi reprezentaciju te zemlje.

Pod zvijezdom uspjeha

Dojam je da je od svih mogućih kandidata Prosinečki najsimpatičnija osoba pa je time, kada već nije izabran trener po volji drugih, njegov izbor dovoljno prihvatljiv za većinu. Štoviše, njegova karizma i karakter osobe koja nije sklona konfliktima, zasad mu je priskrbila odobravanje.

- Prosinečki se rodio pod zvijezdom uspjeha, pa je njegova igračka biografija još od najmlađih dana prosto nevjerojatna, ali on svoj autoritet u reprezentaciji BiH neće isprazno graditi samo na imenu kako su to većinom radili njegovi prethodnici. Naš novi izbornik će, ako je vjerovati igračima koje je vodio, vrlo brzo svojom posebnom komunikacijom s igračima prodrijeti u njihovu psihu, te ih učiniti pravom ekipom koja vjeruje u sebe i svog vođu koji im želi najbolje - piše komentator portala Reprezentacija.ba, portala koji se, kako mu i samo ime kaže, od bloga posvećenog reprezentaciji, postao relativno ozbiljan nogometni portal.

Podrška nije velika

No, kao što Prosinečkom nitko javno ne osporava izbor, tako mu ni podrška nije pretjerano velika. Ne što oni koji žele komentirati misle da Prosinečki nije prava osoba za taj posao, nego stoga što su mnogi razočarani u one koji vode BiH nogomet, a time i njegov najistaknutiji produkt. Prvi koji to zasad otvoreno govori je čovjek koji je i sam odbio voditi reprezentaciju Bosne i Hercegovine, doduše, prije dvije godine, Vahid Halilhodžić. Vaha je kolegi poželio sreću, ali mu i poručio da će mu biti - jako teško.

Vahino gađenje

- Bez obzira što ima pojedinačnu kvalitetu igrača, sve što se događa oko reprezentacije to je negativan faktor koji može utjecati na koheziju grupe. Mene nitko me nije pitao za mišljenje, niti bih htio da dodajem. Čuo sam da je bilo svakakvih priča, bazirane na istom, nacionalizam, fašizam, to me nervira, više mi se to gadi kada to čujem - poručio je Vaha za N1 televiziju.

Prema svemu tome Prosinečkog u BiH čeka puno posla i malo prostora za krivi korak. Ne znamo kakve je uvjete za rad imao u Azerbajdžanu, ali Velikog Žutog u BiH čeka žongliranje s nadređenima koji o nogometu znaju puno manje od njega, s raznim menadžerima i nacionalnim ključevima.

U BiH nogomet nije ‘močvara’ koju treba isušiti. U BiH je više, kako je to kazao komentator Saša Ibrulj, džungla. Pa, dobrodošao u džunglu.

Linker
22. travanj 2024 19:45