ALL
HNL JE AVANGARDA

VIDEO: NAJBOLJI KORNER SVIH VREMENA IZVEDEN JE DAVNO PRIJE NO ŠTO JE TO UČINIO VATRENI DVOJAC! 'Mi smo to izveli ranije, Ćorluka je pogodio vratnicu!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. travanj 2020. 16:18

Objava Ivana Rakitića “Što mislite, najbolji korner u povijesti?”, potaknula je na razmišljanje nogometne zaljubljenike koliko su Baselovi Hrvati tada bili inovativni, a koliko se poslužili starim štosom. Veznjak Barcelone stavio je video kornera iz ožujka 2007. godine u utakmici Grasshopper - Basel 1:5, u kojoj su, inače, i on i Mladen Petrić bili strijelci. U toj situaciji Petrić je dotaknuo loptu i otišao, kao da neće izvesti korner, a Rakitić polako trčkarao prema kutu. No, na iznenađenje igrača Grasshoppera koji su stali, samo je potrčao s loptom prema golu, ali je promašio. Nisu bili svjesni da je Petrić već izveo korner, u čemu je bila varka.

Takve i slične finte viđane su desetljećima ranije, a nama je zanimljivo da je to bila tema HNL-a u jesen 2004. godine. U 11. kolu tada je to napravio zaprešićki Inter u domaćoj utakmici s Hajdukom, međutim sudac Vlado Svilokos zaustavio je akciju, što je bila njegova pogreška, ustvrdio je u analizi Mateo Beusan u TV emisiji “Oko sokolovo”. Tri kola kasnije Inter je isto ponovio s Kamenom Ingradom, čiji su igrači bili jednako iznenađeni, kao da to nikad nisu vidjeli...

Vratnica Ćorluke

- Mi smo to izveli prije Rakitića i Petrića - kaže Stjepan Poljak, tada jedan od najboljih igrača Intera čiji su dres nosili i Luka Modrić i Vedran Ćorluka.

- Ne sjećam se svakog detalja, ali pamtim da smo prvi put to napravili u utakmici s Hajdukom. Ja sam lagano gurnuo loptu i otišao, suigrač je prišao i samo jurnuo s njom u gol. Međutim, sudac je prekinuo akciju. Nisam sigurno o kome se radi, je li to bio Ceraj ili netko drugi.

U dvoboju s Kamenom Ingradom Damir Batinić je bolje razumio što se događa.

- U toj prilici Piškor je, ako dobro pamtim, išao izvesti korner, učinio je to jedva primjetno i udaljio se kao da prepušta meni. Kao sam došao do lopte, potrčao sam uz korner crtu, obrana je stajala, gledala, nitko me nije napadao, no nisam pucao nego dodao suigraču na zicer. On, međutim, nije zabio.

Poljak se ne sjeća o kome se radilo, međutim...

- Ćorluka je pogodio vratnicu, dobro to pamtim. Ne bih se začudio da su on ili Modrić o tome pričali Petriću u reprezentaciji, da je otuda došla ta njihova akcija u Baselu, preslika onoga što smo mi radili. Iako znam da ni mi nismo bili originalni, da je to viđeno i ranije u svijetu - rekao nam je Tomislav Obradović, tada pomoćni trener Intera.

Bogdanovi pomoćnici

- Mi smo to radili na treningu, ništa nije bilo slučajno. Tomo i Mužek, koji je također bio pomoćnik Srećku Bogdanu, su to osmislili. Uvijek će mi biti žao što te godine nismo bili prvaci - konstatirao je Poljak.

No, u nogometnom svijetu ostali su zapamćeni Rakitić i Petrić. Novinari su nakon toga redovno, kad bi neki igrači napravili isti štos, primjerice Zenitovi, pisali “kopirali akciju Petrić - Rakitić”. Ne bi bilo loše ako u arhivi HTV-a postoje emisije o HNL-u iz jeseni 2004. godine, da netko nađe i objavi taj video...

Linker
16. travanj 2024 02:17