Ronald Gorsic / CROPIX
Ćelavi zbog stresa

VIDEO: NOGOMETNE DRAME ZBOG KOJIH SMO TIJEKOM GODINA OSTALI BEZ KOSE Počelo je s velikom krađom na Euru koju Hrvatska pamti pune 23 godine

VIDEO: NOGOMETNE DRAME ZBOG KOJIH SMO TIJEKOM GODINA OSTALI BEZ KOSE Počelo je s velikom krađom na Europskom prvenstvu koju Hrvatska pamti pune 23 godine
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. ožujak 2019. 13:30

Hrvatska je mala zemlja za velike stvari, a definitivno jedna od stvari koje nam u ova teška ekonomska vremena često zna vratiti osmjeh na lice je sport. Svi pamte velike uspjehe Gorana Ivaniševića, Janice Kostelić, Blanke Vlašić, Sandre Perković, tenisača, rukometaša..., ali zbog istih smo znali gubiti živce te se nervirati u trenucima kada im nije išlo najbolje, ali naravno i slaviti kada su se nakon drama penjali na tron.

Kao što to čitav svijet zna, Hrvati su prava sportska nacija, a jedan sport zbog kojeg je muški dio publike više čupao kosu od ostalih je uvijek iskakao na ljestvici. Naravno, riječ je o nogometu. Prvo pojavljivanje hrvatske reprezentacije na nekom velikom najtecanju bilo je na Euru u Engleskoj 1996. godine. Tu godinu Hrvati pamte najviše po švedskom sucu Leifu Sundellu koji je okršaju u četvrtfinalu gotovo 90 minuta išao niz dlaku Nijemcima koji su u konačnici odnijeli pobjedu i rastužili Lijepu našu.

Dvije godine kasnije došao je tada najveći uspjeh hrvatskog reprezentativnog nogometa, a to je svjetska bronca koju su Hrvati platiti novim gubitkom dlaka na tjemenu, pogotovo u tri susreta.

Onom protiv Japana u skupini kada je Šuker u utakmici igranoj po nesnosnim vrućinama u Nantesu tek u završnici uspio slomiti otpor žilavih Azijaca, ali i onom protiv Rumunjske gdje je u čak dva navrata morao tresti mrežu iz jedanaesterca ne bi li nas odveo na noge Nijemcima u četvrtfinale Mundijala.

Nakon što smo se osvetili moćnom Elfu i izborili veliko polufinale protiv domaćina Francuza uslijedila je nova drama. Hrvatsku je u vodstvo doveo, a tko drugi nego Davor Šuker, inače i Zlatna kopačka prvenstva, da bi nas u očaj bacio čovjek koji je u karijeri postigao samo dva pogotka i to upravo Vatrenima. Hrvatska će definitivno zauvijek zapamtiti ćelavog stopera Liliana Thurama i njegove dvije bombe koje su nas gurnule u borbu za broncu koja je na kraju i ugrabljena.

Godinu dana kasnije na Maksimiru je odigrana jedna od najdramatičnijih utakmica u povijesti Vatrenih. Bio je to jedan od trenutaka koje čovjek pamti cijeli život. Kvalifikacijska utakmica za Euro 2000. godine. Irci su gostovali u Zagrebu, a nas je samo pobjeda ostavljala u utrci za Belgiju i Nizozemsku. Maksimir je bio krcat, atmosfera briljantna, nogomet solidan, čak i dobar, premda smo bili izrazito bolji od Iraca. Na žalost, lopta nikako nije htjela u gol. Sve do te nezaboravne 90. minute i briljantnog proigravanja Roberta Kovača i rutinskog pogotka Davora Šukera.

Hrvatska je uglavnom dobro prolazila kada su u pitanju dramatične utakmice, ali jedna takva će nam zasigurno ostati u gorkom sjećanju, a to je četvrtfinale i okršaj protiv Turske na Euru 2008. u Švicarskoj i Austriji. Otišla je utakmica duboko u produžetke kada je Ivan Klasnić pogodio u 97. minuti i činilo se tada, odveo Hrvatsku na noge Nijemcima, a onda šok. Igrala se 117. minuta kada se ukazao Gökdeniz Karadeniz i pogodio mrežu Stipe Pletikose i tako bacio tisuće hrvatskih navijača u Beču u očaj. Hrvatska je tada poražena nakon penala, a vječno će u sjećanju osatati slika uplakanih Vatrenih koji su od muke popadali po terenu.

Ali, ne gube živce i kosu samo navijači hrvatske nogometne reprezentacije, već i oni u domaćem prvenstvu i to na tjednoj bazi. I u Prvoj HNL često se znaju igrati vrlo zanimljive i dramatične utakmice u kojima igrači svojim potezima i neviđenim promašajima znaju dovoditi svoje fanove do ruba ludila, a evo kako je to izgledalo prošle sezone.

Količina stresa koju smo morali proživjeti sve ove godine slobodno se može ubrojati kao jedan od glavnih uzoraka ćelavosti naših navijača. Kako zaista ne bi ostali bez dlake na glavi, obzirom na to kako smo započeli kvalifikacije za Euro 2020. preporučujemo novu Dercos Aminexil MEN liniju, koja će vam klinički dokazano umanjiti opadanje kose*, a nakon šest tjedna vidjet ćete prve rezultate. Za sve ovo što ste počupali u prvoj utakmici kvalifikacija, imate dovoljno vremena da nova kosa naraste i budete spremni za sljedeću tekmu.

*Kliničko ispitivanje, 130 osoba, 6 tjedana

Linker
23. travanj 2024 19:16